Kolísání napětí

prohledat
16 příspěvků (zobrazeno 1 až 16) od 20.02.2005 do 07.03.2005, založil/a Kočislav
řadit dle data
08:41:17
07.03.2005
Palic - zrušená registrace
-> Kočislav: to ze klesnou otacky pri zapnuti nektereho spotrebice je normalni, vem si ze pri nastartovani je jen jeden odber a to zapalovaci soustava a dobijeni, to muze brat cca 5A (jen nastrel, nemam to zmereno), takze to odebira z altiku cca 14x5=70W, coz je prd pri vykonu motoru neco kolem xkW, pokud ale zapnes treba svetla tak se ti zvedne odber a tim zatizis alternator a nasledne motor (pri tlumenych 55W na jedno svetlo, plus zadni svetla jedno 5W, plus parkovacky 4W plus osvetleni SPZ dalsi 5W) dohromady to dava 138W coz je rozdil oproti nezapnuti svetel....... takze o tento vykon se ti zatizi motor a ti logicky klesnou otacky........

dale to ze ti kolisa napeti je do jiste miry taky normalni, deje se to hlavne ve volnobeznych otackach kdy se regulator snazi udrzet konstantni napeti a alternator se toci pomerne pomalu (cca 1000ot - zalezi na remenici na altiku), pokud mas 55A klasiku altik tak reseni snizeni kolisani je pouziti remenice z favovyho altiku (to mam odzkousene, altik se pak toci rychleji a dodava vjetsi proud)....... dalsi problem s kolisanim muze zpusobovat spatne ukostreni pohoneho agregatu (doporucuji projit vsechny spoje a pokud se nejevi naprava, dodat dodatecne ukostreni motoru promo na baterii a dat silnejsi drat od alternatoru ke starteru - toto jsem udelal na jednom aute a nahle zmizelo kolisani napeti ve volnobeznych otackach - dale by bylo lepsi pouzit silnejsi kabel k pojistce 1 - to bude mit za nasledek snizeni ubytku napeti na tomto vodici)....... skodofka ma jeden velkej problem pri zapnuti vsech spotrebicu dochazi na vodici mezi pojiskou 1 a starterem k velkemu ubytku napeti........ (reseni bylo vysvetleno vyse)......

to je zatim vse co jsem chtel rici.....
18:19:54
06.03.2005
Kočislav
Zjistil jsem, že při vypnutém motoru, tzn. napájení jen z baterky, to nedělá. Zároveň jsem si všiml, že hlavně za studena klade alternátor patrně dost velký odpor při zatížení, protože při zapnutí spotřebičů, poměrně výrazně klesnou otáčky motoru (slyšitelně, i vizuálně na otáčkoměru). Stačí zapnout světla. To je asi taky argument pro alternátor, že?
18:50:35
03.03.2005
Kočislav
Tak dík, zkusím napřed alternátor. A napadla mě ještě jedna věc, až půjdu do garáže, pokusím se zjistit, jestli to dělá jen při nastartovaném motoru nebo i pokud čerpám proud jen z baterky.
21:10:44
28.02.2005
PeterP136
-> Kočislav: Ak je to z 88 roku, tak to je urcite elektronicke. To mechanicke je proste len kocka so zaoblenymi hranami. Elektronicke ma taky plechovy vystupok v spodnej tretine.
A kedze mas elektronicke, tak nim to na 99,99% nie je. To je takmer bezporuchove (okrem totalneho vyhnitia obsahu pri nejakej zaplave :) )
18:28:57
28.02.2005
Kočislav
Mám to plechové relé, asi je ještě z výroby - nic nenasvědčuje tomu, že by kdy bylo měněno (1988, 180 tkm.) Ale teď nemám čas, ani peníze, takže uvidím, kdy se dostanu k testování.
11:54:09
28.02.2005
PeterP136
-> Kočislav: To rele, je jedna krabica s prednou stranou rovnou, alebo je na nej taky plechovy kvadrik. Ak je krabica z umelej hmoty, tak to je uz menene a urcite elektronicke.
10:55:34
26.02.2005
Kočislav
-> PeterP136: To jsi mě zaskočil, v elektrice se nevyznám. Je to r.v.1988, takže každopádně nemám alternátor, kde by to už bylo zabudované. Relé je ještě na té stěně motorového prostoru.
15:18:53
25.02.2005
King
2 PeterP: Proste vadna dioda at uz v hlavnim ci pomocnym usmernovaci zpusobi jenom zmenu vystupniho napeti - aby napeti "litalo", je podle me blbost4
20:47:48
24.02.2005
PeterP136
-> Kočislav: Regulator mas elektronicky?
Inac tipujem na regulator alebo problem v kruzkoch/uhlikoch.
Neviem si predstavit ako by silne pulzovanie napatia mohla sposobovat vadna dioda. Leby to Zabak alebo Feorg rozviedli preco, bol by som im vdacny. Myslim to uplne vazne.
18:30:29
22.02.2005
Kočislav
No mně asi nic jiného než pokusy s výměnami nezbude, protože nemám možnost tu závadu přesně diagnostikovat. Uvidím.
09:35:08
22.02.2005
King
2 Kocislav: V podstate mas pravdu, ale prodpokladem je mit nahradni funkcni altik i regulator 4 Navic tak nejak profesne patrim do skupiny lidi z principu se stitici "vymenkaru" - tzn. nejdriv diagnostika, proc to nejde, pak teprve menit. Naposledy jsem se takhle nasral na vohnouta, kterej opravoval rodicum pracku stylem: vymenim motor pak cerpadlo pak ventil pak filtr a kdyz to porad nefunguje tak jeste spinac ve dverich - a voala! najednou to funguje!" a pak nauctuju polovinu zbytecne vymenenych dilu zakaznikovy........Nasrat na hrob! :) Dostal ode mne cocku a platil se jenom vadnej spinac a misto puvodne uctovanych 5ti cest pro ND jenom dve 8
18:13:38
21.02.2005
Kočislav
Tzn. zkusit vyměnit alternátor a když to nepomůže, tak regulační relé. Shodnu se s většinou přispěvovatelů?
07:56:54
21.02.2005
King
Nevim, jestli by tohle svedla jedna vadna dioda....Spis bych podeziral regulator nebo komutator. V prnim pripade se da skusit pripojit buzeni altiku primo na +12V, ale zvedat otacky motoru jenom pozvolna a kontrolovat voltmetrem aby jsem neprelez pres cca 15V...
22:58:29
20.02.2005
Feorg - zrušená registrace
Přesně tak. Měl sem podobnej problem.
19:29:58
20.02.2005
Zabak
vadná 1 dioda v alternátoru
18:19:13
20.02.2005
Kočislav
Mám následující problém: Při jakémkoliv rozmezí otáček, ale obzvláště je to patrné při volnoběhu mi "mrkají" všechna světla, spotřebiče atd., jako kdyby napětí soustavy velmi kolísalo. Je to skutečně velmi rychlé, ne žádné pohasínání a znovurozsvěcování, ale když se člověk zadívá např. na kontrolky, vidí, že mrkají jakoby do rytmu toho volnoběhu (což může být ale subjektivní spojitost). Dále je to hezky vidět, když stojím na křižovatce a svítím na někoho před sebou, kdo má lesklou kapotu.
Měřil jsem dneska napětí na baterce s výsledky:
po jízdě, vypnutý motor - 13,68 V
volnoběh (cca 900 ot.) - 14,2 V
volnoběh (zap. dálk. světla a vyhř. z. skla) - 13,4 V
4000 ot. motoru - 14,2 V
4000 ot. motoru (zap. dálk. světla + vyhř. z. skla) - 13,8 V

To mi všechno přijde jako akceptovatelné hodnoty. Napadá někoho, v čem je probklém?
Extreme Tyres