dobíjí správně???

prohledat
30 příspěvků (zobrazeno 1 až 30) od 10.12.2005 do 09.01.2006, založil/a trilobyte
řadit dle data
20:38:33
09.01.2006
ace ventura
-> Marek: to by docela odpovídalo, 55A s malou řemenicí těch 55Amp dodá kolem 1900ot. (měřeno klešťákem), už se ale projevuje velký napěťový rozdíl mezi pomocným vynutím a svorkou B+, takže vlastně nejeda na plno
01:17:02
09.01.2006
King
2 Xfunny: Pri prosvihnuti regulacniho vyk. tranzistoru v regleru, je altik buzenej na max. a jeho vystupni napeti neni limitovany, leze do zavratnejch vysin a zastavi se az v momente, kdy si altik hrabne dno, ktery je urceny reaktanci jeho statorovyho vinuti (napr. 55A)
01:08:13
09.01.2006
XFunny
Kdyz se bvavite o tom dobijeni.....dodam fotky baterky ktera byla dobijena Asi 19 V...ale rana to byla jak svina....nechapu jak se tam tech 19 dostalo...KO regulator i altik....
00:04:31
09.01.2006
Marek
-> King: Ja jsem to doma meril starym rucckovym merakem, ani nevim z ceho to byylo, ale stupnice je tam od -50A do +50A a stim to ukazovalo celkem dobre, uz pri plne zatezi mi to pri nejakych otackach (myslim kolem 1800, ale ted jsi nejsem jisty, to bych fakt kecal) uz ukazovalo plne dobijeni 55A, ael ten merak zas nema tak presnou stupnici tak + - 10A
23:21:17
08.01.2006
PeterP136
Teoria je sice pekna, ale v praxi ked altik proste pretazite, tak da na vystupe proste nizsie napatie, takze je wataz odberu napokon nizsia a altik to stiha. Ak je napatie sustavy nad 13V, tak sa o spotrebice stara altik, akurat ranajsie 5minutove startovanie motora s rozpadnutymi VN kablami uz nepokryje, kedze do baterky toho pri tomto napati vela nenatlaci.
23:03:45
08.01.2006
King
2 Marek: S odberem 700W ti nepomuze ani 55A altik. Hodnota 55A je proud pri max. otackach starteru a malokdo jezdi v beznym provozu pres 3000rpm, takze 700W proste smolik. Mereni proudu od altiku smerem k siti auta ma jedno uskali v podobe meraku. Zatimco dig. merakem za stovku zmeris napeti na vystupu altiku docela presne, merit proud radu 40-50A je pro laika trosku problem, protoze ne kazdej ma klestak a ani multimetry do 5000CZK obvykle nevladnou rozsahem vetsim nez 10-20A DC. Proste dokud altik vladne generovat na svorkach napeti vetsi nez rekneme 13-13,5V, znamena to, ze je schopen pokrejvat momentalni proudovy naroky site auta.....
14:50:05
08.01.2006
Marek
-> King: a ampery taky maji kdyz bude odber treba 700W tak pri 42A altiku ti to nestiha dobijet, protoze 42*14=588 takze ti tam tech + - 100W (14A) nekde chybi, takze bych zapojil mezi altik kabel co jde k starteru ampermetra zkusil jestli dava tech potrebynch 42A pri plne zatezi
12:50:13
29.12.2005
Palic - zrušená registrace
taky se po delsi dobe pridam, co se tyce dobijeni nevymejslel bych tahovedle vyfikundace a podival bych se jestli je altik v pohode (uhliky, diody, loziska atd) pak bych se zameril na regulator.......

jinka ja jsem mel namontovany jak origo 55A tak pak i favoriti 55A a porad to nedobijelo, problem byl v kabelu vedoucim od altiku ke starteru, ten prurez je proste nedostacujici, pri dani dvou kabelu paralelne se dobijeni probralo a baterka byla dobijena naplno, a svetla svitila porad stejne.......... pri porovnani remenice z fava a ze 120 jsem zjistil ze favova je mensi, tak jsem nelenil favovou nakoupil a namontil (jelikz 120 remenice ma nalitek kvuli vymezeni vzdalenosti mezi alrikem a sroubem musel jsem dat mezi favovou remenici a 120 altik podlosku o sile asi 1,5mm, po dotazeni remenice a zmereni sedela tak jak mela........ jinak toto jsem delal na 42A altiku u pracovni sade....... dobijeni bylo v tu chvili dokonale...... zadne mzourani svetel na volnobech, proste sajnili jak meli...........

udelej te si obrazek jaky chcete....... muzete vymejslet co chtete, ale pokud altik je ve spatne kondici tak mu tim akorat pritizite a ocekavejte brzky kolaps...........
09:07:43
28.12.2005
King
2 Syny: Nevim, cos meril, ale nejpodstatnejsi namerena hodnota je NAPETI na baterce pri provoznich otackach motoru (rekneme od 2000rpm vejs) a soucasne zapnutejch spotrebicich (tzn. tlumeny svetla, topeni, popr. ty tvoje mlhovky). Nejdriv zmer to napeti jenom se zapnutejma tlumenejma svetlama - musi bejt v rozmezi 13,5V - 14,3V. Jinak te muzu ubezpecit, ze 42A altik pri pustenejch svetlech uz kompletni "mlhovkovou "baterii" proste neutahne a behem nekolika minut to vymlati baterku. Svoje tvrzeni vztahuju k prumernymu ridici, kterej obvykle pousti mlhovky v takovejch podminkach, kdy se jezdi hodne pianko a tudiz (obvykle) v nizkejch otackach.
21:53:46
27.12.2005
Syny
Tak panove,uz sem tu zas. Udelal sem poctive novou kabelaz k mejm problematickejm mlhovkam - ale: jel sem 5km - opakuji 5km se zaplejma mlhovkama 2vpredu a 2vzadu a uz sem nenastartoval. Altik jsem se snazil neodborne premerit a ukazalo mi to 30,4 - zrejme amper.Tata ma 125 a u toho to ukazalo naprosto stejne - 30,4. Je to 42A alternator. Baterka v aute je dle puvodniho majitele 1rok stara a poprve sem ji dobijel asi pred dvouma mesicema. Regulacni relatko je tam ale nejake podivne. Pridam par neprofesionalnich fotek. Ty mlhovky mam stale bez relatek. Pokud nekdo vite co by to mohlo bejt moc vas prosim pomozte mi! A pokud je nekdo z vas z Plzne tak jeste pridam telefon a kdyztak se ozvete! Je to opravdu akutni problem! 775 908 866. Jen chci podotknout, ze to zaclo takhle kravnout az od te doby co jsem si pridelal ty mlhovky-predtim jsem z dobijenim problemy nikdy nemel. Tet co jsem si tam dal ty mlhovky tak uz po druhy za 2mesice dobijim baterii a kdyz jedu chvilicku se zaplejma mlhovkama tak je s baterii amen! Tady je ta fotka toho rele! Prosimvas poradte!!!
zvětšit dobíjí správně??? - obrázek od Syny vložen 27.12.2005 21:53:46
22:27:03
12.12.2005
ace ventura
UPRAVENÉ SCHÉMA - FUNKČNÍ
(to předchozí má chybu 19)
zvětšit dobíjí správně??? - obrázek od ace ventura vložen 12.12.2005 22:27:03
21:42:50
12.12.2005
ace ventura
-> King: to s tou žárovkou by možná fungovalo, vyzkouším to.
Jinak k tomu relé, kámoš měl jeho druhej konec (cívku) na kostře, takže když měl zapnutej klíček bez motoru tak tekl budícím vinutím nezanedbatelnej proud (chce na to nezapomenout. Proto jsem to upravil ale s tím čidlem máš recht, je to starší návrh, vložím ten novější. Neuvědomil jsem si že kostra tam je když je právě motor vypnutej 19
20:48:47
12.12.2005
King
2 PeterP. Neponimaju :) Kdyz mi v defaultnim zapojeni a rozsvicenejma svetlama dava altik na vystupu 14V, pak se Shottkyho diodou v serii s vystupem pomocnyho usmernovace se dostanu na 14,2V. Nevim jak u vas, ale v CR se celou zimu jezdi s rozsvicenejma svetlama, takze jista minmalni zatez je celou zimu garantovana4
2 ace ventura: Jo dobry, urcite zkusim, ale neda mi nerejpnout si :) Trosku me tam mate zapojeni toho rele mezi 15tku a vystup olejovyho cidla. Predpokladam podle schematicky znacky relatka, ze se jedna u vyuziti spinaciho kontaktu (IF proud civkou THEN sepni kontakt). Pak je ovsem kontakt rele zapnutej jenom po zapnuti zapalovani do okamziku nastartovani. Po narustu tlaku mazani zas to rele odpadne. Paklize bylo mysleno pouziti rozpinaciho kontaktu rele, prijde mi, ze pri vypnuti zapalovani tece od baterky do vstupu regulatoru +D jistej nezadouci proud. Ale budiz. Ovsem co se asi stane, kdyz za se za jizdy sepne cidlo tlaku oleje (odliti oleje pri prudsim prujezdu zatackou)? 4 Opet jenom spekuluju, ale zda se mi, ze regulator ztrati na okamzik referenci, tipuju ze napeti na vstupu +D poklesne a regulator maximalne nabudi altik, coz pri zvysenejch otackach motoru muze znamenat solidni napetovou spicku v siti auta!
Ale jak rikam, je to jenom moje letmy hodnoceni pri zbeznym pohledu na zlepsovak. Jinak predpokladam, ze kdyby se na nepouzivanej vyvod altiku "R" zapojila kontrolka dobijeni a proti zemi by se zapojila druha pomocna zarovka, mohlo by si kontrolka dobijeni ponechat puvodni funkci....
20:25:41
12.12.2005
ace ventura
20:25:26
12.12.2005
ace ventura
20:25:05
12.12.2005
ace ventura
takže posílám slíbené schéma:
20:01:08
12.12.2005
PeterP136
-> King: Napetie sa hybe nadalej, akurat ze niekedy nad rozumnu hranicu pre baterky s uzavretym pristupom ku clankom a stale to nebude nadhernych 14,2 az 14,3V. Ak by aj bolo, tak bez svetiel by vyletelo uz fakt trochu privysoko.
09:26:49
12.12.2005
King
2 PeterP: Sem s nima4
17:38:18
11.12.2005
ace ventura
-> PeterP136: jo nahodím sem to schéma, vlastně jsou to jen jinak zapojený dráty, je to jednoduchý! Jediná nevíhoda je, že přestane fungovat kontrolka dobíjení tak je tam potřeba udělat komparátor z operáku.
17:03:42
11.12.2005
PeterP136
-> King: Ked ja som taky nechutny perfekcionstia :). Nie zeby som bol perfektny, len chcem aby veci s ktorymi prichadzam do styku boli bezproblemove. A z tej diody cusi par nevyhod.
15:59:39
11.12.2005
trilobyte
to exbagrr: zkus prohodit prostřední dva kablíky na regulačním relé (to vedle cívky) měl jsem obdobnej problém, tohle byla chyba kterou jsem nalezl, vyřešil a je po problému...
14:04:16
11.12.2005
King
2 PeterP: Áno, ale kdyz srovnam casovou narocnost vyroby lepsiho regleru a vyroby kabliku s diodou, vychazi z "kladivo tuning" vytezne4 A na nejakou tu nepresnost regulace prdim :)
13:56:46
11.12.2005
PeterP136
-> King: Hehe, klasicky kladivovy tunink :), ktovie preco sa mi bridi :).
-> exbagrr: Len tipujem. Nie je toho uz nan prilis? Skus ako zataz pouzit len stretavacky a tak merat. Ak je to tak ako ma, tak to altik proste nezvlada. Ak je to aj vtedy blbo, tak niekde bude naozaj problem.
13:54:59
11.12.2005
Bagrr- máma mele Emu
-> King: Díky moc4
13:52:19
11.12.2005
King
2 exbagrr: Pocitejme spolu - vsechny svetla cca 130W, pridavny dalkace 130W(?), pridavny mlhovky 60W(?), vetrak chlazeni cca 70W, vetrak topeni cca 70W, zbytek (palubka, zapalovani, svetla interier) cca 40W. Jestli scitam dobre, vychazi mi kolem 500W, coz dela ober nejakejch 40A pri 11,2V. Samozrejme pro zjednoduseni zanedbavam, ze vsechny spotrebice nemaj pri 11,2V odber rovnejm jmenovitymu, takze v realu celej ten blazinec sosne jenom 35A. Ovsem i to je odber jako krava, protoze pri otackach motoru 2500 muze altik odevzdat do zateze max. - a ted placnu - protoze nema po ruce zadnou skodovkarskou bibli - 25-30A. To je samozrejme nad jeho moznosti a tak to pokrejva hlavne aku. Muzu te ubezpecit, ze se 42A altikem, kdyz jedu kolem 2500rpm a svitim a prisvitim si prednima mlhovkama (+vetrak topeni+ostatni nutny odbery), tak signalizace stavu nabijeni taky hazi cervenej poplach a palubni voltmetr nejde pres 12V. Literatura se ohledne zapojeni regulatoru lisi maximalne pojmenovanim vstupu/vystupu altiku a regulatoru.
13:27:32
11.12.2005
Bagrr- máma mele Emu
Tak se sem taky nacpu, problém je následující: 55A altík s elektronickym regulátorem mimo altík... Měřil semm, kolik dává voltů při následujících stavech:
1) bez zátěžě na volnoběh - 14,3V
2) bez zátěže ne 2500rpm - 14,3V
3) se zátěží na volnoběh - 11V
4) se zátěží na 2500rpm - 11,2V
Zátěž hnásledující - všechny světla (hlavní, přídavný dálkáče, přídavný mlhovky, vartexy), větrák chlazení, větrák topení, vnitříni svítilny (2x5W+1x10W). V čem může být chyba?

A ještě otázečka, jak mají být napojené kabely mezi altíkem a relátkem? Páč v každý knížce co mam je to jinak...
13:16:39
11.12.2005
King
2 ace ventura: Na takovyhle chovani neni ani potreba stavet extra regulator. Staci 3A dioda vrazena do kabliku mezi vystup pomocnaho usmernovace a altiku. Tim se vstup regulatoru "ojebe" a reguluje pak na vystupu hlavniho usmernovace napeti o 0,3V nebo 0,6V vyssi, nez normalne (zavisi na typu pouzity diody - shottky/obyc.)
11:31:38
11.12.2005
PeterP136
-> trilobyte: Ak mas ampermeter zapojeny medzi altik a baterkou, tak je to normalne. Proste pri zapnutych svetlach poklesne napatie na alternatore a baterka, ktora nie je vyzrata do dna si viac necucne. To ze ide do baterky len tak maly prud nemusi znamenat problem v altiku, ale to ze mas baterku v poriadku a niet co dobijat.
Nie som si isty ale mali feldy aj 55A altik? Myslel som ze len 70A. Inac felda altik ma lepsiu regulaciu, takze drzi napatie 14,3V +- 0,1V, ci ide na volnobeh a/alebo su zapnute svetla. Takze bude pchat aj do baterky viac Amperov nez 13,4V z skodovkoveho pri zapnutych svetlach.
-> ace ventura: Mozes sem pls nahodit schemu zapojenia? Keby bolo viac casu tak uz mam tiez nieco take sbastlene. Budi to prudom z pomocneho usmernovaca, alebo z akumulatora?
00:44:51
11.12.2005
ace ventura
-> trilobyte: co to je za hodnoty???
42A altík by s el. regulátorem měl v poho při 1000ot. a zapnutejch světlech i ventilátoru udržet 14V
Pro srovnání jsme dneska otestovali kámošovo zapojení regulace altíku, kde napětí se nesnímá z pomocnýho usměrňovače ale z baterky. Zapnuli jsme co se dalo (po sečtení cca 61A) a altík držel 14,2V už od 1900 ot/min 9
23:46:34
10.12.2005
trilobyte
mám další dotaz, kolik má dobíjet 42A altík, při 1000RPM? mě ukazuje tak 2.5A, se světly a topením 1.1??? hodně startuji a jezdím krátké vzdálenosti, tak se mi docela stává že někdy nenastartuju, a chci se zeptat, jestli je tohle nabíjení normální...

s tím související otázka jak se připojuje felda 55A altík do šáde? kolečko z feldy bych normálně osoustružil, protože ve škodárně má větší průměr, tak jsem myslel, že by to mohlo málo dobíjet při nízkejch otáčkách... díky hlavně jak se elektrikou na ten felda altek
Extreme Tyres