Alternator

prohledat
27 příspěvků (zobrazeno 1 až 27) od 15.01.2006 do 18.01.2006, založil/a Syny
řadit dle data
18:48:55
18.01.2006
ace ventura
-> Syny: neni to težký, stačí to vyměřit a dát pod ní podložky (kvůli souososti). Průměr hřídele je stejnej
18:42:56
18.01.2006
Syny
No ja myslim ze na ten altik nikdo nehrab od toho 82 kdy moje skudka vyjela z mlady boleslavy. Takz je celkem mozny ze je hodne v riti. Jinak altik 55A ze S130 me tu remenici 7cm nebo uz tech 6? Pokud tech 7cm je tezky je prohodit?
18:35:55
18.01.2006
ace ventura
-> King: a kdo je ten pan tajemný? 5
16:58:57
18.01.2006
Milos
-> Dušan: ano 6cm oproti 7cm,
15:37:31
18.01.2006
Dušan
Kolik teda muzu usoustruzit z remenice na altiku. Uz jsem to nechal udelat v prumeru o 2mm a nic nejde poznat. Podle toho co jsem vycetl tak favo ma oproti skodovce rozdil 1cm v prumeru ???
15:29:45
18.01.2006
King
2 pajavlk: I pri max. buzeni je potreba dosahnout minimalnich otacek (v pripade 55ky je to asi 1100rpm altiku), aby se ve statoru indukovalo napeti vetsi nez asi 12V - cili pocatek nabijeni. Pruser altiku bez zateze spociva v tom, ze sebemensi chybka v regulaci buzeni (u vibracni regleru normalka, u tranzistorovejch taky nelze vyloucit kvuli nedokonalosti kabelaze) zpusobi kratkodoby napetovy spicky (nekolik desitek voltu), ktery zpusobej pruraz diod v hlavnim usmernovaci. Diody v shade altiku jsou hoooodne stary typy z kremikovyho praveku a jejich proudova zatizitelnost je vykoupena malym pruraznym napetim prechodu. Kdyz je altik zatizenej aspon par A odberu, dokaze tahle zatez zatlumit ty nebezpecny kratkodoby napetovy spicky. Toz asi tak....
07:18:34
18.01.2006
pajavlk
King: altík to prostě nestíhá ? a to je přece úplně nabuzenej ne ? btw.. v příručkách píšou že by neměl altec bežet naprázdno bez kabelů .. co se může posrat ?
22:42:39
17.01.2006
King
2 ace ventura: Byl by dobrej link na to tema, kde nejmenovany koumes zverejnil i schema, coz?4 1
22:26:03
17.01.2006
ace ventura
-> Syny: zapojení je jednoduchý:
- odpoj starej regler
- silnej B+ zůstáva beze změny
- na 1 volný faston zapoj drát D+ (pokračuje od konektoru st. regleru dál) tuším že modrý
to je vše co mu stačí ke štěstí 4
22:24:37
17.01.2006
King
2 pajavlk: To, ze se svetla pri pridani plynu z volnobehu vic rozsvitej nema co docinenim s vibracnim reglerem, stejne se chova i tranzistorovej. Alebrz je to zpusobeny tim, ze pri volnobehu obvykle ani 55ka nedokaze vykrejt odber svitici shade a se vsema zapnutejma spotrebicema.
22:20:44
17.01.2006
King
Ok, ok, trosku jsem prestrelil - ta 42ka sjutecne kolem 2000rpm motoru by mela zplodit aspon 30A, pokud je v cajku. Problem je v okamziku, kdy se s tim jezdej (specialne v zime) kratky trasy a jeste specialnejc v prevazne mestskym provozu stani na svetlech.
Tam to kolikrat nezachrani v zime ani 55ka altik. Treba z 35kou altikem jsem pri 2000rpm a jizde v mlze (predni i zadni mlhovky) jsem byl napetove dost na hrane a delsi provoz v takovym rezimu by asi neskoncil pro baterku dobre :)
U Synyho to ukazuje na problem altiku.
22:15:52
17.01.2006
ace ventura
-> Rabbit: ten šponovací je na 742.XXX malinko vyhnutej (eSíčko), řešil jsem to jednou podložkou. Jinej je ten spodní. Není už to účko ale ypsilon a abys nemusel pilovat ten šikmej držák motoru tak si ho chyť na horní šroub a druhou díru vyvrtej jak ti to vyjde. Takže bude držet na 2
17:12:30
17.01.2006
pajavlk
rabbit: to že světla při zvýšení otáček víc rožnou přikládám vibračnímu regulátoru dělá to většina starších škodovek .. 5 a po městě samozřejmě lítám taky kolikrát jedu autem i půl kiláku pro rohlíky 1 často startuju atp.. ale nikdy sem nedostatkem šťávy netrpěl a že toho v tom autě saje dost veškerý světla rádio 30w zesilovač větráky kolikrát zapínám i větrák vpředu na chladiči atd.. a nikdy nic nenaznačovalo tomu že by to nedobíjelo .. spíš mě štve alternátor na volnoběh poblikávaj kontrolky a světla předtím to nedělal takže asi začínaj bejt kaput uhlíky je zralej na repas8 a i s mechanickým regulátorem se dá žít 4 to na takovej starejch Jawách 350tky apod. kde sou taky vibrační regulátor to je jiný kafe tam se to sere furt..pro jawaře je nejdůležitější kontrolka dobíjení jako pro škodovkáře mazání motoru 15
16:52:29
17.01.2006
Rabbit
pajavlk:
Taky nějak netrpim nedostatkem eletriky, ale zase sem si všim, že když de motor na volnoběh (z kopce na neutrál bo tak), a pak zařarim a šlápnu na plyn (nebo jen přišlápnu plyn, tak světla viditelně pookřejou. A to se mi nelíbí. Proto se rozhoduju jestli repas 42ky nebo 55ku a časem repas. (To jen navysvětlenou.)
A na dlouhý tratě, kdy věčinu cesty stojíš na plynu je to asi oněčem jinym, než když třeba jezdíš jen 2xdeně 20km (do práde a dom). To pak ta baterka přece dostává jinej kotel.
16:31:01
17.01.2006
pajavlk
tak nevim furt tu pročítám ty dotazy o nedobíjení já mám následující .. 42A alternátor (asi před smrtí ložiska a uhlíky) vibrační regulátor pal 1 a při 2000 rpm zaplým větráku topení dálkovejch světel 60w+60w přídavnejch dálkovejch 55w+55w šlápnu na brzdu 2x 20w a zadní mlhovka tak asi 20w tak napětí na baterce je 13,5 V a problém s vybíjením baterky sem nikdy nezaznamenal a to jezdím dlouhý trasy většinou v noci proto ty přídavný dálkovky a nikde sem si nevšim že by to nedobíjelo jezdil sem i s připojeným multimetrem a sledoval napětí za jízdy po zapnutí něčeho sice byl výkyv než to vibrační relé srovnalo ale jinak to nikdy pod 12,5 V nekleslo tak jak je to možný že tu píšete že to neutáhne ?76
15:07:15
17.01.2006
Rabbit
ace ventura:
Tim držákem myslíš tem šponovací úchyt? No slyšel sem, že prej se ten origo pod Fa/Fe Altikem láme. Pudu dotoho drbat až v létě, buď to zrepasim nebo to vyměnim za Fa (strejdovi se myslim jeden povaluje ve skříni).
15:03:49
17.01.2006
Rabbit
Syny:
Pokud máš 82 užovku a neni to nějaký GLS nebo zvláštní výbava, tak máš v kufru relé jen na spínání tlumenejch světel. Relé na dálkový a mlhovky + pojistky musíš přidat.

Ad. altík: Jestli ho tam máš origo a nikdo s nim nic nedělal, tak je možná zralej na repasy. Zkusil bych to někdy o vejkendu až budeš mít čas rozebrat a vyčistit, možná vyměnit uhlíky a ložiska.
11:16:06
17.01.2006
Bobesh
-> Syny: Jo,má. Tak si půjč od někoho altík,ať to vyloučíš. Naqpiš ještě zapojení kabelů na altíku a regu,máš-li to dobře.
10:24:38
17.01.2006
Syny
Jo a kdybych tam chtel dat altik z fava - kterej ma to regul. rele uz zabudovany v sobe - tak to zapojim jak? Z toho ty kabely vedou trochu jinak ne?

Tet momentalne me taky zaskocilo ze cernej kabel kterej mi vede od civky (od toho mensiho vybezku co na ni je zepredu a z ty levy svorky na nem) rovnou do toho reg. rele na tu svorku B+. To ma tekhle byt?
10:05:49
17.01.2006
Syny
Mam tranzistorovy regul. rele a mlhovky sou prez relatka a kabel k nim ma prurez 2.5mm2. Svetla a pomalej vetrak to zacina dobijet az tak v 1250 ot/min. Chci tam dat 55A a remenici z facka. Mozna je v riti vinuti nebo nevim co. Ale je fakt ze kdyz nemam zaple mlhovky tak je to celkem v poho. Jo a nepovedlo se mi najit prepinaci a spinaci relatka na potkavacky a dalkovky. Mam uzovku z roku 82. Jinak mel sem to regul. rele to DCU nebo jak to je a dal sem tam to puvodni trenzistorovy skodovacky a myslim ze je to o 1% lepsi nez to bylo ale mlhovky predni a zadni + svetla + pomaly vetrak tak to pod 2500ot/min vudec nedobiji 10
22:01:11
16.01.2006
PeterP136
-> Bobesh: Ak by poddimenzoval privod k hmlovkam tak to praveze ochrani siet pred pretazenim, ja by som to tipoval na stary rozhrkany vibracny regler, ktory to pri istom zatazeni proste vzda :). Ale mozno je chyba niekde uplne inde, to bez omerania nezistime.
21:52:19
16.01.2006
Bobesh
-> Syny: Tohle mi už hlava nebere...stále kvoká,stále kvoká1 ,že by to 42 neutáhla5 ,to by snad nemohly bejt 110 se 4 okem origo a altík 35A,ne? Na erku jsem měl 42A a vibrační reg vyštelovanej na 14,8V nasucho a šlo to i se světlama a větrákem. Vkrádá se mi podezření: Jaký průměr drátu a materiál použils na mlhovky? Je to přes relé?
21:39:07
16.01.2006
PeterP136
-> King: 2000rpm na motore je myslim 2800 na altiku, to sice nie je ziaden zazrak ale polovodicovy regler to ureguluje tak, ze klesne napatie ale prud sa zvysi tak aby wataz ostala. Aspon dufam ze to tak. je. Ja len ci Syny nema este vibracny regler, aj ked neviem uz sa mi tieto otazky zacinaju miesat a neviem kto ma co :).
18:35:53
16.01.2006
ace ventura
-> Rabbit: o cenťák na průměru. Jinak vyměnit altík je jednoduchá záležitost ale chce to patřičnej držák (Fa/Fe), jinak je to drbárna.
03:08:13
16.01.2006
Rabbit
King:
A jak je to se zmenšenim průměru řemenice (je to tu ve článkách). Tady by to asi pomohlo, ale muselo by to bejt jen malinko.
Byl by nějakej problém, kdybych dal do 120ky alťas z Fáva? má 55A ale prej má menší řemenici. Jen nevim o kolik.
23:00:42
15.01.2006
King
Pravidelne se opakujici dotaz :) Nema po ruce grafy, ale muj odhad je, za ve 2000rpm da 42A altik max. 20A, takze tak sotva na pokryti tech tlumenejch a zbytku spotrebicu + neco malinko do aku. Mlhovky sosnou dalsich 8A a neni odkud brat. 55ka je na tom o malinko lip kvuli mensi remenici, ale stejne je to v techle otackach na hrane...
16:05:40
15.01.2006
Syny
Panove - je normalni, ze pri zaplejch svetlech a ventilatoru topeni ma mensi otacky pri otackach moturu 2000 ot/min mi alternator baterku dobiji a kdyz do toho nazhavim jeste predni mlhovky tak uz to nedobiji - ba naobak se baterie strasne rychle vybiji? Mam alternator 42A. Myslim ze je blbej alternator, ale radsi se tady zeptam vas... Jo a popripade - zpravila by to 55tka alternator? Diky
Extreme Tyres