Tempomat do Fa+Š120

prohledat
27 příspěvků (zobrazeno 1 až 27) od 06.07.2006 do 15.07.2006, založil/a goodji
řadit dle data
11:32:56
15.07.2006
King
-> goodji: Otevřeně se, já trotl, přiznávám, že ve svých "kristových letech", občas nějakej ten "pupínek" ještě musím ztrestat 1
Honzíku,Tvoje urážky ti nehodlám vracet, protože z tvýho písemnýho projevu tuším, že nejseš úplnej blb, jenom máš prostě problém akceptovat cizí názory4 To se s věkem obvykle zpraví a pocit vlastní jedinečnosti v tupém stádu časem slábne4 A jedna rada na závěr "Neber život tak vážně, stejně z něj živej vevyvášneš"2
06:47:36
15.07.2006
goodji
...aby se trotlové jako vy dva měli čím bavit. Jestli vyplním nebo nevyplním kartu je jen a jen moje věc. Založil jsem téma kde se neptám, ale kde jsem předpokládal, že společně něco vytvoříme. O tom co jsem dokázal nebo nedokázal vám také nic není. Tak nějak nemám nadále chuť se hádat s primitivy kterým ještě zřejmě raší pubertální pupínky. Na to už jsem moc starej. Nadále zdejší výlevy nemíním komentovat...
16:58:46
14.07.2006
King
-> goodji: A proč ty vlastně zakládáš téma a na něco se ptáš, když vlastně všechno víš?4
13:22:39
14.07.2006
lubosgls
-> goodji: no jo ty ses ten co sezral vsechnu moudrost sveta jsi takovej sikula ze si nedokazes ani vyplnit KARTU vubec bych se nedivil kdybys patril mezi ty cco spou vetracky z PC zdroje do sani
05:48:26
14.07.2006
goodji
Zapomeňte na to. Asi jsem si spletl fórum. Tady jde jen o tuzing. Zdejší fórum je hlavně o tom, jak na škodovky navěsit co nejvíc laminátu, nalepit různé obludnosti, sprasit uložení náprav, případně zabudovat cokoliv z z vozů jiných značek a pod. Jak říkám: zapomeňte!!
12:30:35
13.07.2006
Labros
-> Borin: K ničemu? Myslíš jako že do jakýhokoliv auta je tempomat k ničemu, nebo že do auta, se kterým se jezdí jen na srazy, je tempomat k ničemu? Naposled jsem jel na sraz 250km 4
11:39:53
13.07.2006
King
-> Borin: Pak je ještě varianta Taurenova řešení: Pokud má člověk plynivku s manuálním sytičem, pak na rovince v obci stačí páčkou sytiče nastavit 50tku na tacho. Nevýhodou, je, že když přestane foukat protivítr nebo ulice přejde do sotvapostřehnutelnýho klesání, budeš platit jak mourovatej :)
11:08:36
13.07.2006
Borin - Král tuzerů
Nebo dát ještě jeden pedál plynu a tachometr ke spolujezdci a on může korigovat rychlost a ty můžeš šetřit nohy v obci a mimo obec můžeš zase jet ty 3 3 3 Idea tempomatu zajímavá ale podle mě to je k ničemu...1
11:03:16
13.07.2006
Labros
-> King: 1
23:48:06
12.07.2006
lubosgls
proste receno tempomat do sade je na rit uz ta myslenka a hotovo, zacinam premejslet ze ho ale do nejakyho auta praktikuju abych vam udelal radost ze to nekdo dotahl do finale musim ale najit objetniho beranka do svyho auta ho rozhodne davat nebudu
21:11:38
12.07.2006
King
-> Labros: Mno,.....D1 má nějakejch 200km a každejch 20km nějaký omezení, tam moc prostoru pro nudu a tempomat není :) Ostatní "dálnice" jsou na tom podobně a navíc jsou kratší. Neřeknu na trase 1000km a víc, tam je tempomat požehnání, protože i lehce ovladatelnej plyn vochcávky či fóbije zbůsobí bezečně brutální únavu pravý tlapy, ale v Čecholandu? Nýčko po 1.7. po naloudování paskviloidního service packu no. 411 jsem zkrotil 130 klokanů na dálnici na lehnce "nadzákoních" 140 a část výpočetní kapacity svýho, při dané rychlosti, nudícího se procesoru, věnuju zábavě udržování konstantní rychlosti - čistě SW tempomat:)
16:34:53
12.07.2006
Tauren
Je ještě jedno řešení třeba u škodovky přiděláš u akcelerátoru kolečko uchytíš k pedálu ocelové lanko na 4.převodový stupeň si označíš třeba 50km/h a udělaáš něco pro zaseknutí 3
09:49:30
11.07.2006
Labros
To teda mně by se tempomat v šáde moc líbil, a to klidně i s manuální převodovkou, protože naprostou většinu delších tras jedu stejně na pětku (třeba D1 projedu na pětku celou, pokud by tam nebylo žádný omezení) a to hraní s plynem celou cestu mě dost s**e. Ale myslim, že to nikdo do zdárnýho konce nedovede.
08:16:24
11.07.2006
King
-> goodji: Já se obávám, že lubosgls poměrně dobře chápe "vo co go" (trošku ho "virtuálně" znám :), problém je v tom, že píše něco, co nechceš číst4 Pokud to má mít jen takhle omezenou funkci, nejeví se mi smysluplným plýtvat na to časem - doufám, že to píšu dost polopaticky i pro ty tupější4
03:00:18
11.07.2006
goodji
-> lubosgls: Člověče, ty jsi vůbec nepochopil "vo co go". Nikdo od toho tempomatu nechce aby dokázal udržovat rychlost z Hradce Králové až do Krkonoš. Úplně stačí aby udržel padesátku v obci. Já nechci aby to samo řadilo, nebo řídilo, já jen chci u cedule OBEC snížít rychlost na 50 podřadit za čtyři, stisknout tlačítko tempomatu a na konci obce sešlápnutím plynu vyřsdit tempomat z činnosti a nadále udržovat rtychlost sám. Je jasné, že když bude dědina samej kopec, tak nebudu tempomat ani zapínat, a stejně tak je jasné, že na pětku nebudu zapínat tempomat v nízkých ryclostech. Předpokládám, že to co bude sedět za volantem, bude mít mozek a bude ho používat. Doufám, že jsem to vysvětlil dostatečně "po lopatě" i pro ty tupější. Mechanické provedení není problém, to modelářské servo je jen návrh, a nahradit se dá čímkoliv bytelnějším.
22:26:36
09.07.2006
lubosgls
oprava tempomatem ne automatem, ale treba to tu nekdo taky bude vymejslet

PS: doufam ze jsem se nikoho nedotkl nebylo to mym umyslem
22:23:33
09.07.2006
lubosgls
nebot jak ja rikam "je potreba myslet i za roh" jinak jestli neco takovy aplikujes do fava ci sade smeknu a potresu ti pravici a velmi rad se stebou projedu se zapnutym automatem a doufam ze nepotkame zadnej kopec
22:18:20
09.07.2006
lubosgls
az si vyresis vsechny problemy jako je uchyceni vsech sracek, jako kroko motoru snimacu a kdovy ceho vsecho jeste ti program v Pro PIC nebo atmel klidne udelam i dejme tomu s tistakem, ale ver tomu az se poradne zamyslis co vsechno by to obnaselo budes rad ze ses prave probudil z blbyho snu(kdyz tvoje mysleni doslo zatim jenom do faze ovladaji klapky bych resil pomoci nejakyho servomotoru to je hodne malo), protoze do doby nez ja bych napsal jeden radek programu ty bys 20x rozmyslel ze neco takovyho absolutne nama smysl praktikovat na motor s typu fa ci 120 a to nemluve o vyuzitelnosti
09:44:49
09.07.2006
Hrabosh
Sakra, asi jsem dal "Reload" a vložilo se do 2x :o( Nicméně pravda je, že mě se taky nepodařila uspokojive vyřešit mechanická stránka věci. Problém je, že v motoru (resp. v motorovém prostoru) je IMHO dost agresivní prostředí, o teplotách nemluvě.
Pokud bych se tedy dostal až k mech. části, vyřešil bych pohon krokovým motorem, který by přes nějaký mechanismus tahal za lanko, upevněné ke klapce karburátoru.
Co se týká toho mechanismu, dalo by se zřejmě uvažovat o šnekovém převodu. Je hodně "dopomala", tímpádem by to mělo dost síly a spolehlivě by to ovládalo karburátor ...
Celý systém by se pak dal schovat do krabičky a dát to mimo motorový prostor, nebo aspon bokem od samotného motoru ...
23:12:00
08.07.2006
King
-> goodji: Mno, omlouvám se pokud se můj příspěvek dotknul nadšení autora tématu, ale.....Za těch asi 8let co sleduju dění kolem škodivek na netu jsem nějak nezaznamenal jedinou funkční konstrukci tempomatu, protože prostě u auta s mechanicky ovládaným karburátorem je to po mechanický stránce dost náročný. A ač to asi nechceš slyšet, tu práci materiál a desítky hodin času bych radši vrhnul směr podvozek, brzdy, motor a funkci tempomatu impementovat do vlastního mozku :)Ale čistě teoreticky - elektronika tempomatuje je vcelku triviální záležitost, ale program a plošňák je jenom špička ledovce4
Když už jsme u tý 50tky v obci - favo si podle typu stálýho převodu brumlá na 4ku nikoliv 1500, ale buď 1700 nebo 1800 4 Pokud by si oželel tu jednoduchost snímání otáček z otáčkoměru a dal čidlo na náhon tacha (viz Hrabosh) nebo nejjednoduššejc cyklo-senzor na poloosu, nemusel bys trápit motor jenom na tu 4ku 4 Jinak ten akční člen (modelářský servo) bych v podmínkách motoru tipoval po stránce životnosti na pár dní :) Na to bude potřeba něco robustnějšího a hlavně dražšího....
21:56:56
08.07.2006
Hrabosh
Kdysi jsem se o neco takového (spojeného s palubním počítačem) pokoušel. Pak jsem to ale odložil na neurčito a jediné, co jsem jakštakš dotáhl do konce je snímač rychlosti. Dá se udelat celkem jednoduchou úpravou tachometru.
Mám to na stránkách:
Popis: garde.plivnik.cz/hrabosh/ index.php?id=Optick%...

Fotky: garde.plivnik.cz/hrabosh/ index.php?id=4&a...
21:24:42
08.07.2006
Hrabosh
Kdysi jsem se o neco takového (spojeného s palubním počítačem) pokoušel. Pak jsem to ale odložil na neurčito a jediné, co jsem jakštakš dotáhl do konce je snímač rychlosti. Dá se udelat celkem jednoduchou úpravou tachometru.
Mám to na stránkách:
Popis: garde.plivnik.cz/hrabosh/ index.php?id=Optick%...

Fotky: garde.plivnik.cz/hrabosh/ index.php?id=4&a...
15:22:14
08.07.2006
minno
14:51:11
08.07.2006
goodji
Když na 4 při 1500 otáčkách dokážu udržovat rychlost na 50km/hodinu já, nevím proč by to neměl dokázat tempomat. Snímat otáčky z impulzního snímače otáčkoměru je jednodušší a přesnější než z mechanického náhonu rychloměru. Samozřejmě by se tempomat vybavil nějakým rozsahem aby např. v kopci když škrtící klapka překročí nastavenou max. hodnotu tempomat sám vypnul, nebo se ozval výstražný signál. To samé platí o jízdě z kopce když se klapka uzavře, ale i přesto by se rychlost a tím i otáčky zvyšovaly. Mluvíme o jednoduchém tempomatu. Takže si ovládání představuji tak, že pojedu v obci 50 na 4 a ve chvíli kdy dosáhnu 50km/hodinu stisknu tlačítko tempomatu. Samozřejmě nemohu měnit rychlostní stupně, což by mělo být hlídáno spínačem na pedálu spojky. Právě proto jsem předpokládal použití PICu, ve kterém by SW hlídal spínač na spojce případně i na plynu, maximální a minimální výchylku škrtící klapky a maximální povolené otáčky motoru (např při vypadnutí rychlosti, nebo "vyhození kvaltu" bez spojky).
Co se týče tempomatu ve světě motorů: Vím že tam něco takového bylo, ale rozhodně to nebyl návod, protože je to chráněno patentem. Navíc konstrukce byla poplatná době vzniku. Byla to mechanická a poměrně složitá konstrukce.
Chtěl bych poprosit všechny kteří mají zájem něco takového vytvořit, aby si odpustili příspěvky typu proč to nebude fungovat, ale aby raději vymysleli něco co bude fungovat. Pomlouvat dokáže každý, ale něco vymyslet už zase tak moc lidí nedokáže.
09:54:42
08.07.2006
King
-> goodji: ....ale hlavně by to chtělo motor, kterej je schopen nastavenou rychlost dodržet4 Pokud jezdíš takový dálky, že bys ocenil tempomat, není fáčko ta správná volba :) Pokud to chceš dělat kvůli drakonickým dopravním předpisům (rychlost ve městě), nemůžeš brát rychlost z otáčkoměru, protože jednou tu 50tku pojedeš na 4ku, někdy na 3ku, takže spíš snímač na náhonu tacha....
21:47:16
06.07.2006
petr s
-> goodji: Ve starých světech motorů byl jednodušší návod na 120
21:34:29
06.07.2006
goodji
Napadlo mě vyrobit tempomat do fáčka. Princip by byl jednoduchý: modelářské servo (které by tahalo za plyn) řízené nějakým PICem, hodnoty pro rychlost by se braly z otáčkoměru. Teď už to potřebuje jen dvě věci: Někoho, kdo navrhne zapojení a někoho kdo napíše řídící SW do PICu. Tak co? Máte někdo chuť a schopnosti něco takového vytvořit? Případně znáte někoho takového?
Extreme Tyres