skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jaký vůz??
-> minno 17.03.25 11:37:41: jel si s tím někdy? To je jak volha. Na jeden kvalt jedeš všechno.
-> Tomaso435 17.03.25 10:53:14: chudák mpi s tou 5-kou na 50tke

-> vhml 17.03.25 09:04:28: ja teda nevím jesi bylo více typů převodovek v sdi , ale zkušenost je taková ze po obci na 4 to tak nějak jde jen rovinky nebo spíš pod kopec a prázdnej, a pětku nejdřív nad 80. Cokoli pod 2000ot je neslučitelný s otáčením se motoru.
Což oproti mpi kdy 5 tam můžu dát v 50 a vše je jak má , je pro mě šílenej problém s tím sdi běžně jezdit. Jediný na co je to luxusní,je rozjezd s 2.5t vozejkem bez plynu, ale jízda už zas ne.
Což oproti mpi kdy 5 tam můžu dát v 50 a vše je jak má , je pro mě šílenej problém s tím sdi běžně jezdit. Jediný na co je to luxusní,je rozjezd s 2.5t vozejkem bez plynu, ale jízda už zas ne.
-> StepaNoFUN 15.03.25 12:41:33: stejně to měl strejček s novým Kamiqem na důchod. Celou předchozí éru jezdil s Fabií SDi. A to litrový TSI prostě na čtyřku v rychlosti 40kmh nezabere
Sráč jeden moderní!

-> Jirik_Tuňák1983: Jestli můžu porovnat služební HáDéÍ (2.0 100kw) s mojí 125kW atmosférou, tak hlavní rozdíl je v tom, že u benzínu je nástup výkonu čistě lineární a různý prekérky se dají vyřešit šlápnutím podlahy. U služebáka je to naopak, v běžných situacích to po přidání plynu zabere a postupně s otáčkama vadne. Takže to má vau efekt, ale v prekérkách je to nahovno, protože když mi šulin při předjíždění přidá a já už točím přes 3 tisíce otáček, tak vím, že budu končit, protože dlouhý kvalty. 

-> Sita 15.03.25 13:24:11: Neuzná, protože tady je v autě klid a budíky ještě číst umím. Plus mám tedy tu poslední evolůciliji motoru, která se do tohoto modelu před koncem výroby 2013 dávala.
Ono ty plechovky casto rvou, mlati a plavou, ze si clovek mysli buhvi jak neleti, ale to nevim jestli mi jirik uzna

-> Jirik_Tuňák1983 15.03.25 10:35:37: Na tohle si vzpomenu na mýho šéfa (ne majitel firmy, kterej auta pod 400HP neuznává, ale můj přímej nadřízenej). Má BMW X5 4.0 (3l se zvýšeným výkonem) v naftě. A koupil si na ježdění okolo baráku Wranglera s benzínovým řadovým 6ti válcem... Přišel, že to vůbec nejede. Sednul jsem do toho, projel se s tím, a zkonstatoval, že to jede jako kráva. A ať mi předvede, jak s tím jezdí. No jak s tím jel? Řadil snad v 1500 otáčkách a divil se, že se to nechce zbírat...
Tak jsem mu jen vysvětlil, že to je benzín a ne nafta....
Tak jsem mu jen vysvětlil, že to je benzín a ne nafta....
-> Syny 14.03.25 20:32:47: No, když jedu s tím Pažutem a porovnám to s Volvem, které má papírově o 80 koňý víc, tak přestože u černé brikety leze tachometr dost dravě a není problém s dost ostrou akcelerací i kolem 190 km/h, kdy je cítit, že to furt táhne, tak ten Pažut v naftě mi přijde stejně pružnější. Ale nedokážu posoudit, jak moc jinak se může chovat benzín x nafta, že to vrhá takovej dojem. Nejsem technik motorář, takže je možné, že to způsobuje spíše ten stejný kroutící moment. A když si vzpomenu na Cromaňonce se 110 kW, tak ten byl schopný na 225/45/18 rozblikat protiprokluz i na trojku.
To možná vysvětluje i ty věčné boje benzínářů a naftařů.

Mňa by zaujímalo, čim to, že "uškrtený" motor má jednak papierovo vyšší výkon a zároveň pocitovo ide horšie
Logiku to moc nedáva.

-> saskyn2: kamarád po 85kW O4 nafasoval 110kW a skoro nepocítil rozdíl. U S3 bych řekl, že ta 110 jede líp než 147... Ale porovnávám dvou kolku se 4kolkou.
Uskrceno kvuli emisim... Muj mHev 96 kW je taky trochu vydechlej oproti autum techniku ze stejny doby. Technici maj nakladni verze bez hybridu...
-> Jirik_Tuňák1983: Zato ted mam v aute 96kW, ale porad nemuzu prijit na to, kde jsou schovany 

-> Syny 14.03.25 19:22:52: No, něco na tom bude, co píšeš. Jel jsem tule S3 2.0 TSI 140 kW DSG, to má tuším 320 Nm, euro 6. V porovnání se 100 kW HDi, 320 Nm, euro 5, mi to nepřijde v dálničním tempu a pružnosti zas tak zásadní rozdíl.
Někdy jsou ty koně fakt divný.

-> saskyn2 14.03.25 18:18:50: Jinak ja kdyz jel s brachovo 1,6 85kW naftou v Golfu, tak mi to prislo temer uplne stejny jako 103kW v Golfu co jsem mel. Az na dalnici, treba ve 140 km/h to bylo znat na akceleraci, ze tech 85kW uz nema tolik sily, ale jinak mi to prislo podobny, jak rikas.
-> Sita 14.03.25 17:34:37: Edscha?
-> Syny 14.03.25 17:52:19: jo je tam obyc vlecena naprava, to si plne uvedomuju, k tyhle motorizaci mi to pasuje. On bude mit neco plnotucnyho, to si taky uvedomuju, ze muze mluvit o jinym aute. Ale spousta veci je zase stejnych. Musim si O4 nekde zkusit, naslepo to nekoupim...
-> Milan 136 14.03.25 18:18:50: Tak to chces 
-> saskyn2 14.03.25 18:18:50: Je to mozny, ale u Golfa si tohle nepamatuju, ze bych nekdy pocitoval. Je fakt, ze u Golfa jsem pouzival nizsi stupen automatiky, tady to mam naopak na ten nejvyssi. Obecne mi ale prijde, ze ten Golfik se vytopil rychleji. Nevim jestli ten Leon ma taky PTC.

-> saskyn2 14.03.25 18:18:50: Je to mozny, ale u Golfa si tohle nepamatuju, ze bych nekdy pocitoval. Je fakt, ze u Golfa jsem pouzival nizsi stupen automatiky, tady to mam naopak na ten nejvyssi. Obecne mi ale prijde, ze ten Golfik se vytopil rychleji. Nevim jestli ten Leon ma taky PTC.
Servis tam nevidím žádný krom předprodejního.
Za to se v 6 tkm měnil tlumič a těhlice s ložiskem. A pak je tam zajímavá reklamace v 16 tkm v červenci 23.
"Od 65km/h dojde k silnému ztuhnutí volantu"
A řešení: Klient si vozidlo odvezl - že si výměnu řízení provede sám
Že by nějaký následek předchozí kolize?
Za to se v 6 tkm měnil tlumič a těhlice s ložiskem. A pak je tam zajímavá reklamace v 16 tkm v červenci 23.
"Od 65km/h dojde k silnému ztuhnutí volantu"
A řešení: Klient si vozidlo odvezl - že si výměnu řízení provede sám
Že by nějaký následek předchozí kolize?
-> Syny: Tak to že středový ofuky prakticky skoro nefoukaj když není foukání zaplý vyloženě na ofuky platí už od OII ne? To je právě aby to nefoukalo do obličeje. Jinak já musím říct že OIV mi podvozkově moc nesedí, trojkovej sup je odladěnej mnohem lepší i když je to starší. Možná je trochu to tím že na to nejsem tak zvyklý, ale fakt jsem od toho čekal asi víc. Na druhou stranu mě překvapila ta 85kw nafta, čekal jsem jak to bude vydechlý a letělo to celkem fest(nevím, možná to měl nějaký čiplý protože takhle snad nejede ani 103kw v O2)
-> vhml 14.03.25 17:31:43: Koukam, ze O4 ma ty vydechy jeste niz nez je mam ja v Leonu, ale osobne jsem u tohodle nejak neshledal problem. Mam to nastaveny normalne do stredu, trochu nahoru a neni to vubec problem. Co mi ale sere, ze kdyz jede klima klasicky na "auto" a rano auto hodne topi, tak to automat pusti z hornich vydechu u dveri a z tech stredovych nejde nic. Coz zpusobi, ze cejtim teplo na levou pulku xichtu a vpravo nic. Jak se auto trochu vyhreje, tak je to uz ok, ale i tak me to trochu sere
Je tedy pravda, ze mam automatiku nastavenou na 3. stupen, takze to fuci vic. Zkusim to dat nekdy na jednicku nebo dvojku, jestli to bude lepsi.

-> Sita 14.03.25 17:34:37: Tak to zas pozor na to, ze neni O4 jako O4. Ta tva preferovana motorizace nebude mit vzadu nezavisle zaveseni, bude mit i podvozek nalazenej k motoru, takze to ze nekdo chvali jak to jezdi neznamena, ze to je obecny pro vsecky O4.
Jinak tedy u manualni klimy budes ovladat sam jak teplotu, tak vetrak a ver, ze te to bude srat. Jezdim se sluzebni Caddy v holobytu a za 150km cestu na to hrabu treba i vic jak 10x, coz je fakt uchylarna. U svyho jsem na podzim nastavil 20°C a na jare dam zas 23°C - vic na to nehrabnu. Tedy obcas jeste musim zapnout synchronizaci, pac mi to zena s malou vzadu rozladi a moje OCD s tim pak ma problem, kdyz zas jedu sam
Jinak tedy u manualni klimy budes ovladat sam jak teplotu, tak vetrak a ver, ze te to bude srat. Jezdim se sluzebni Caddy v holobytu a za 150km cestu na to hrabu treba i vic jak 10x, coz je fakt uchylarna. U svyho jsem na podzim nastavil 20°C a na jare dam zas 23°C - vic na to nehrabnu. Tedy obcas jeste musim zapnout synchronizaci, pac mi to zena s malou vzadu rozladi a moje OCD s tim pak ma problem, kdyz zas jedu sam

-> vhml 14.03.25 17:31:43: Tento "detail" u "všetkých" moderných áut s vystrčeným tabletom som si všimol a uvedomil už dávnejšie a hoci som v takom aute nikde nesedel a poznám to len z videí a fotiek, viem, že je to somarina a dosť by mi to vadilo.
-> vhml 14.03.25 17:31:43: diky za postreh. Ja zatim o tom aute vim jen od chlapka co dela manazera v nejaky automotive firme v Kamenici (nad Lipou) a asi 2 roky uz ma O4 sluzebaka, toci s tim MB, nejaky nemecka a rikal, ze to jezdi tak dokonale, ze lepsi auto od Skodovky nikdy neridil... Neni to zadnej zajic, a driv mel i Supy...
-> Sita 14.03.25 17:28:36: O4 bych nechtel ani zadarmo uz kvuli vydechu klimy hned vedle kolena. To musel vymyslet debil. Jasny asi to jde nejak zavrit, nasmerovat jinam, ale stejne.
-> Syny 14.03.25 17:16:32: vsak ja tu Milanovo odpoved tak vnimam, i ten prodejce to tak nejak podezrele okecaval...
To s tim klimatronikem jsem tu psal, ja osobne bych na nem trval, protoze v aute mi to prijde jako dobra vec, ale byl jsem i tak ochotnej se za tim do Trebice vydat a testnout ho... Pokud by ten screen s tim topenim nezhasinal a behem cesty stacilo obcas tuknout na plus / minus, tak by to slo. Pokud by tam pokazdy nabihaly nejaky windows, start, prislusenstvi, klimatizace, nastaveni, tak na to bych se vysral :D ja jsem to nazivo fakt nikdy nevidel... Dalsi vec, ktera mi musi sedet je, jak je to zprevodovany nebo aby tam nebyl ten lag po pridabni plynu jak u AZD... Atd.. Je toho vic a proste se potrebuju od neceho odrazit...
To s tim klimatronikem jsem tu psal, ja osobne bych na nem trval, protoze v aute mi to prijde jako dobra vec, ale byl jsem i tak ochotnej se za tim do Trebice vydat a testnout ho... Pokud by ten screen s tim topenim nezhasinal a behem cesty stacilo obcas tuknout na plus / minus, tak by to slo. Pokud by tam pokazdy nabihaly nejaky windows, start, prislusenstvi, klimatizace, nastaveni, tak na to bych se vysral :D ja jsem to nazivo fakt nikdy nevidel... Dalsi vec, ktera mi musi sedet je, jak je to zprevodovany nebo aby tam nebyl ten lag po pridabni plynu jak u AZD... Atd.. Je toho vic a proste se potrebuju od neceho odrazit...
-> Sita 14.03.25 17:01:41: Ze v historii nic neni neznamena, ze tomu nikdy nic nebylo. Naopak, pokud vis, ze tomu neco bylo, tak je to dost pravdepodobne opraveny nekde buh vi kde. Minimalne by mel byt udelany 2x olej. Jestli tam Milan nevidel ani to, tak ja osobne bych to povazoval za riskantni kup. Jo a pokud to nema historii, nebude platit ani prodlouzena zaruka (pokud nejaka byla tedy). I kdyz ta uz vlastne bude stejne pryc, kdyz to je 2020.
-> Sita 14.03.25 13:45:25: No hele, jestli to nema automatickou klimu, tak na tom displeji budes lovit vic nez by jsi chtel.
-> Sita 14.03.25 13:45:25: No hele, jestli to nema automatickou klimu, tak na tom displeji budes lovit vic nez by jsi chtel.
-> Milan 136 14.03.25 16:17:56: diky moc 

-> Sita 13.03.25 11:35:56: Tak to bylo asi v garáži. V historii nic není.
-> Milan 136 14.03.25 13:52:20: jo, po O3 se divam taky... Asi jsme se nepochopili - kdyz v tom vybranym aute MF volant bude, tak tam bude, akorat si za nej nepotrebuju priplacet...
-> Syny 14.03.25 12:56:30: chceš si přidat větrák a matláš po obrazovce. To bych si raději vybral fl O3, když mu vadí ovládání na volantu.
-> Syny 14.03.25 12:56:30: novy, malo jety, co se mi bude i trochu libit, protoze kolem toho budu doma vic chodit nez s tim jezdit. Max stav za min penez... Velikostne octa, aby sly dozadu hodit 2 horsky kola...(to slo i do sedana bory). Ad ovladani: ja nic moc ovladat ani nechci, tohle je mi fakt jedno. Par veci me u techhle aut samozrejme sere, ale ne tolik jako Jardu..
-> Sita 14.03.25 06:57:56: Tak pokud to mas takhle, tak proboha proc chces zrovna O4, kde je ovladani mnoha veci pres infotainment a jinak nez u starsich aut? 

-> minno: 

-> Borderer 14.03.25 08:40:43: No ale to nie je o tom, že je to zlé, ale že každé auto to má inak. To je trochu prúser, no.
Ja napríklad jazdím aktuálne len Golfom a Puntom. Punto má rýchle zotretie okna páčkou dohora a Golf naopak páčkou dodola. Zakaždým rozmýšľam, do ktorej strany to mám ťuknúť
Ja napríklad jazdím aktuálne len Golfom a Puntom. Punto má rýchle zotretie okna páčkou dohora a Golf naopak páčkou dodola. Zakaždým rozmýšľam, do ktorej strany to mám ťuknúť

-> Sita 14.03.25 06:57:56: Ale na tenhle druh vynalezu jsem obecne uz starej, to at si kupujou mladi
Všetko najlepšie k 95. rokom života

-> Borderer 14.03.25 08:40:43: Jakapak se vyhuluje rádio? 

-> Borderer: Volvo S70 má ovládání tempomatu na levé páčce přepínání světel/blinkrů...
-> Borderer 14.03.25 08:40:43: packa pod volantem? Bud na pacce s blinkrama, nebo treba u MB samostatna.
-> minno: Potvrzuji. Běžně se mi stává, že místo přidání na tempomatu vyhulím rádio, protože Volvo to má naopak, než sem zvyklý.
Imho, třeba výše zmíněný tempomat se snad jinam, než na volant nedává.

Imho, třeba výše zmíněný tempomat se snad jinam, než na volant nedává.
-> Milan 136 14.03.25 06:54:50: Jsi mi pripomnel:
Manželé jedou autem po dálnici a po dlouhém mlčení manželka povídá: "Už mě za těch patnáct let začínáš iritovat, nechám se rozvést."
Manžel mlčí.
Manželka po chvíli: "Budu chtít náš dům."
Manžel zase mlčí, ale přidá plyn.
Manželka pak: "A obě konta a auto."
Manžel pořád mlčí, zase zrychlí.
Manželka říká: "A taky si nechám obě děti, vychovám z nich slušné lidi."
Manžel stále mlčí, opět přidá plyn.
Manželka se na něj podívá a pokračuje: "Stejně už několik let spím s tvým nejlepším přítelem."
Manžel nic neříká, jen zase přidá plyn.
Manželku to rozzlobí a ptá se: "Copak ty nic nechceš?"
Manžel s klidem odpoví: "Já mám všechno, co k životu potřebuju."
A žena odsekne: "Jo? A co to je? "
A muž odpoví: "Airbag."
Manželé jedou autem po dálnici a po dlouhém mlčení manželka povídá: "Už mě za těch patnáct let začínáš iritovat, nechám se rozvést."
Manžel mlčí.
Manželka po chvíli: "Budu chtít náš dům."
Manžel zase mlčí, ale přidá plyn.
Manželka pak: "A obě konta a auto."
Manžel pořád mlčí, zase zrychlí.
Manželka říká: "A taky si nechám obě děti, vychovám z nich slušné lidi."
Manžel stále mlčí, opět přidá plyn.
Manželka se na něj podívá a pokračuje: "Stejně už několik let spím s tvým nejlepším přítelem."
Manžel nic neříká, jen zase přidá plyn.
Manželku to rozzlobí a ptá se: "Copak ty nic nechceš?"
Manžel s klidem odpoví: "Já mám všechno, co k životu potřebuju."
A žena odsekne: "Jo? A co to je? "
A muž odpoví: "Airbag."
jsem z traktora zvyklej ridit levou a pravou mit trvale na nejaky pace nebo joysticku. Proto ta dlan na volantu (kouli nemam a nechci
) a proto nejaky tlacitka vnimam jako neco co se musim ucit a proc? Navic na blizko uz blbe vidim, rychleji mrknu tam kde jsem 30 let zvyklej ze je radio, nez nekam na volant, kterej mam rad dole a co nejbliz u sebe... Telefon dtto... Nikdy jsem s timhle ovladanim nemel problem... Mozna kdybych v aute travil denne hodiny bylo by to jiny, nevim. Ale na tenhle druh vynalezu jsem obecne uz starej, to at si kupujou mladi 

-> StepaNoFUN 14.03.25 06:24:53: Někteří ani airbag 

Mne sere, ze nemam na volantu i ovladani HF telefonu a pro prijmuti/ukonceni hovoru musim smatlat po palubce a tady jsou lidi, kteri by radsi nemeli na volantu ani klakson...
-> Tomaso435 13.03.25 19:21:15: tak to zase pre mna je dotykove radio cisty blud...ale zase ak je volant dobre rieseny a ovladace funguju ako maju...tak je to len dobre. Nikam mesahas a casom ani nepozeras a ruky su stale na volante.
Rado , tel , palubak...atd je celkom fajn mat hned pod palcom.
Rado , tel , palubak...atd je celkom fajn mat hned pod palcom.