-> saskyn2 03.10.24 17:42:36:
Jasně, ty známý a příbuzný se kterejma se o tom bavim vůbec neznám. Neznal jsem i svou přítelkyni, která měla pracoviště 7 minut chůze od nádraží, ale já kvůli ní musel jak píčus na koloběžce projet (případně jít pěšky) půl města, protože chtěla jezdit autem. Mnohdy jsem 3 km před cílem vystoupil a jel na koloběžce, protože to po cyklostezce bylo rychlejší než na zacpaný silnici. A že by domu tahala denně rohlíky nebo Primalex jsem si teda za těch 6 let fakt nevšim.
Kolegové kteří se mě ptali proč jezdim vlakem, jestli kvůli prachum nebo čemu, mi asi taky chtěli podprahově vnutit kýbl Primalexu.
Ty absolutně neuznáváš nějaký statistiky a bereš všechno podle "takhle to dělám já, tak to tak dělá každej". Přitom to není pravda a budou desítky procent těch, který jezděj autem úplně k hovnu v rozsahu minimálně pár dní v týdnu. Platí to i pro služební cesty. I tady se na delší vzdálenosti snažim využívat vlak, i když stojí nový auto před barákem. Kolega ne, ten si vezme auto, i když to vlakem vyjde o půl hodiny rychlejc i s cestou na nádr.
E: Pro prdel jsem dal dotaz na ChatGPT a tam mi napsali, že se odhaduje asi 20-30% jízd, které by mohly být nahrazeny veřejnou dopravu bez objektivního snížení komfortu nebo rychlosti přepravy. Platí pro městskou oblast s dobrou dostupností veřejné dopravy.
"Hlavní překážkou je často spíše zvyk, preference pro pohodlí a psychologické faktory, než reálné nevýhody veřejné dopravy."