skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
oprava náraazníku
21:59:19
21.01.2010
21.01.2010

StepaNoFUN
-> JoseA: Ta druhá pistole je samozejmě lepší... ;-) Nicméně stejně to nikdy nebude profi svářečka plastů. Tam přijde pistole cca na 7tis (ty levnější verze) a jedna tryska stojí 300-500... Ale u tý první bych se toho množství vzduchu docela bál. Já mám tu levnější Steinelku (bez plynulý regulace vzduchu) a dost mi ta regulace chybí... Na 1. stupeň je to často málo, druhej už moc... Chtělo by to něco mezi a pak ještě snížit ten stupeň 1 o trošku dolů (na slabší plasty). A každopádně ty Steinelácký nástavce taky nejsou žádnej super hit. Byly by potřeba ještě menší trysky, jinak tvarovaný svařovací nástavce, rohový trysky... Prostě na domácí kutění by mohla i ta levná stačit, případně bych popřemejšlel jak k ní tu regulaci vzduchu dotvořit... Přehřejvání se bát nemusíš (jako u těch obyčejnejch), protože všechny pistole s plynulou regulací maj dá se říct termostat (je to řešený elektronicky), takže v případě snížení průtoku vzduchu prostě budou vypínat těleso o trochu častějc...
21:03:40
21.01.2010
21.01.2010

JoseA
Tohle by bylo asi ideální
www.akcni-naradi.cz/stein el/steinel-horkovzdusna-pi stole-hg2310lcd
Ale cena je docela vysoká, tak by mě zajímal názor, jestli je i ta levnější pistol s vysokým průtokem vzduchu dobře použitelná pro svařování plastu. Nemám s tím žádné velké plány, aby to bylo v častém provozu a případně se mi investice brzy vrátila. Ale tak podařilo se mi o víkendu zlámat plastovou židli, tak další eventuální využití na světě.
www.akcni-naradi.cz/stein el/steinel-horkovzdusna-pi stole-hg2310lcd
Ale cena je docela vysoká, tak by mě zajímal názor, jestli je i ta levnější pistol s vysokým průtokem vzduchu dobře použitelná pro svařování plastu. Nemám s tím žádné velké plány, aby to bylo v častém provozu a případně se mi investice brzy vrátila. Ale tak podařilo se mi o víkendu zlámat plastovou židli, tak další eventuální využití na světě.
20:40:13
21.01.2010
21.01.2010

JoseA
pistole je zde:
www.nakupto.eu/index.php? sdet=5502
Uznávám, že je až podezřele levná, ale rád bych něco tak do 2 tis a nic sem nenašel aby splňovalo požadavky plynulé regulace teploty a výstupní hubici pro nástavce steinel (s drážkama).
www.nakupto.eu/index.php? sdet=5502
Uznávám, že je až podezřele levná, ale rád bych něco tak do 2 tis a nic sem nenašel aby splňovalo požadavky plynulé regulace teploty a výstupní hubici pro nástavce steinel (s drážkama).
20:39:02
21.01.2010
21.01.2010

JoseA
Ještě sem objevil nějakou hodně levnou pistol co má výstup na nástavce steinel, plynulou regulaci teploty, ale zřejmě jen jeden stupeň průtoku vzduchu
, ovšem předpokládám, že pro svařování je toho vzduchu moc a při natavení by to mělo snahu "odfuknout" natavené místo ?

23:37:40
14.01.2010
14.01.2010

JoseA
Tak sem zjistil, že ani extol horkovzdušná pistole není kompatibilní s nástavci steinel. To je radost, ale než kupovat pistol za 3-4tisíce, to si snad tu redukci rači udělám 

23:32:25
21.12.2009
21.12.2009

JoseA
www.prag-info.cz/_shop/in
dex_.php?shop=MTI1O...
Tahle by mohla být na svařování vhodná?
Se značkou mám velmi dobré zkušenosti. Bruska extol premium sice po dostavění dílny vypadá dost okřápaně, ale pořád jede jako nová. Hodně mě ta značka překvapila, mám i vrtačku a taky už udělala hodně práce a bez problémů.
Tahle by mohla být na svařování vhodná?
Se značkou mám velmi dobré zkušenosti. Bruska extol premium sice po dostavění dílny vypadá dost okřápaně, ale pořád jede jako nová. Hodně mě ta značka překvapila, mám i vrtačku a taky už udělala hodně práce a bez problémů.
22:49:39
21.12.2009
21.12.2009

JoseA
-> Stepan FUN: -> LiMaK - 742 forever: Díval sem se na mojí horkovzdušnou pistol (standart dvoustupňová) a na jedničku je psaná teplota 350°C a průtok 300l/min. Myslíte, že by to bylo použitelné pro svařování?
Dneska sem projel zlín, redukce na svařování sem nakonec sehnal jenom v obi, většinou ani nevěděli, že něco takového existuje, ale tam sem tušil, že to měli. Cena sice mazec za kousek plechu. (redukce na 9mm 180 Kč, svařovací botička 9mm 299Kč, PP drát 170Kč), taky mě překvapilo, že pp drát je šedý, takže černý nárazník bude potřeba po opravě nějak přetřít. Ale teda co mě nejvíc naštvalo, že sem nenarval tu redukci na pistol. Průměr je asi o jeden milimetr menši, než ostatní nástavce, takže sem ho nenarval na pistol ani po nahřátí a trochu silou. Nějak mi nejde do hlavy proč mám jiný průměr toho průduchu.
Jinak mám tenhle stroj www.mojenakupy.cz/einhell -opalovaci-pistole-bha-200 0~z45.201.68.html
Co myslíte? Koupit novou s plynulou regulací teploty?
Dneska sem projel zlín, redukce na svařování sem nakonec sehnal jenom v obi, většinou ani nevěděli, že něco takového existuje, ale tam sem tušil, že to měli. Cena sice mazec za kousek plechu. (redukce na 9mm 180 Kč, svařovací botička 9mm 299Kč, PP drát 170Kč), taky mě překvapilo, že pp drát je šedý, takže černý nárazník bude potřeba po opravě nějak přetřít. Ale teda co mě nejvíc naštvalo, že sem nenarval tu redukci na pistol. Průměr je asi o jeden milimetr menši, než ostatní nástavce, takže sem ho nenarval na pistol ani po nahřátí a trochu silou. Nějak mi nejde do hlavy proč mám jiný průměr toho průduchu.
Jinak mám tenhle stroj www.mojenakupy.cz/einhell -opalovaci-pistole-bha-200 0~z45.201.68.html
Co myslíte? Koupit novou s plynulou regulací teploty?
23:39:11
13.12.2009
13.12.2009

JoseA
po odlepení pásky to nebylo nic extra, tvary všelijaké, takže zítra zajedu koupit tmel se skelným vláknem a dotvořím to nějak z venkovní strany.
23:37:21
13.12.2009
13.12.2009

JoseA
23:36:15
13.12.2009
13.12.2009

JoseA
3
23:33:01
13.12.2009
13.12.2009

JoseA
2
23:31:37
13.12.2009
13.12.2009

JoseA
já se do toho dnes pustil, laminovací sadu sem koupil v barvy-laky v pohodě, ale co sem se ptal na tmel na plasty, tak ten neměli, zkusím jinde. Ten svařovací nástavec na horkovzdušnou pistol neměli taky nikde, ale mám pocit, že sem ji viděl v baumaxu nebo obi, v neděli tam zajedu.
23:26:22
29.11.2009
29.11.2009

JoseA
Tak tyčinky sem si v obi všimnul, sice mi ta cena připadala nějak vysoká, ale jinde sem to zatím neviděl. Karosářský tmel kupuju spolu s barvama v "barvy laky", tak se tam zeptám na tu lamino sadu, kdyžtak budu kupovat až seženu jinde. Horkovzdušnou mám obyč s dvoustupňovým výkonem, na první stupeň je tuším kolem 280°C, vařil sem s ní bez nástavce a bez přídavného mat. na zkoušku a zdálo se, že by to mohlo fungovat. Právě karosářský tmel sem měl strach na nárazník použít, aby neodpadal nebo nepopraskal. Jde totiž o to, že lak byl na nárazníku značně odrbaný, ikdyž pominu poškození ve spodní části. Tak sem se jal odstranění komplet barvy za pomocí horkovzdušné pistole s nástavcem (s škrabkou na barvu), to šlo sice poměrně pěkně, ale jakmile byla škrabka víc nahřátá, měla tendenci škrábat nejen barvu, ale při pomalejším pohybu i plast, takže mám místema škrábance až do plastu. Možná by to zakrylo i pár vrstev stříkacího kitu, ale zase si nejsem jistý s použitím na plasty. Mám sice ve spreji ještě i nějaký filler na plasty, co sem v létě použil na plasty při stříkání kámošova auta, ale je to ještě poměrně krátká doba.
01:54:14
29.11.2009
29.11.2009

LiMaK - 742 forever
-> Stepan FUN: ta hlinikova paska je fajn, to s tebou souhlasim.
sem si prodluzoval lamino masku decentnbe pres svetla (u me v profilu) a tou hlinikovou izolepou sem polepil sklo svetla, nanesl jsem lamino na masku a ten hlinik, načež když to ztuhlo, masku jsem vpodstatě odlepil od svetla, diky té hlinikové pasce.
karosarskou papirovou paskou jsem myslel obyčejnou oblepovací - lakyrnickou pasku.
drží taky skvele, pravda, že tvarovat se dá lepsi ta hlinikova...tu když prehnes do praveho uhlu, tak drží pravej uhel. Pravdou taky je, že karosarska papirova paska stoji 40kč a ta hliniková 250,-
Ta papirova je dobrá, když je dejme tomu v ploše narazniku díra 5x5cm, tak to jakoby zvenku polepím tou oblepovačkou, položím naraznik tak, aby ta oblepovačka ležela "na zemi" a zevnitřku narazniku diru zaliju tim laminem. oblepovačka v tu chvili plní funkci toho, aby lamino neodteklo, ale proste zalilo tu zalepenou díru. po ztrvdnutí lamina pasku odstranim (ja teda jeste chvili pred uplnym zatuhnutím, aby šla dobře dolu a ejhle, v tu chvíli mám "odlitek "
Je samozrejme pravda, že oblepovačka je zavisla na tvaru plochy na kterou ji lepis a vpodstate přímkou ti spojí 2 body, nebo jak to vysvetlit....
z tej hlinikovej si udelas ve vzduchu klidne vlnovku, co ti bude držet tvar.
Durazne ale varuju pred oblepenim třeba izolačkou, neb je plastova a tuhnoucí lamino by ti ji rozežralo....
sem si prodluzoval lamino masku decentnbe pres svetla (u me v profilu) a tou hlinikovou izolepou sem polepil sklo svetla, nanesl jsem lamino na masku a ten hlinik, načež když to ztuhlo, masku jsem vpodstatě odlepil od svetla, diky té hlinikové pasce.
karosarskou papirovou paskou jsem myslel obyčejnou oblepovací - lakyrnickou pasku.
drží taky skvele, pravda, že tvarovat se dá lepsi ta hlinikova...tu když prehnes do praveho uhlu, tak drží pravej uhel. Pravdou taky je, že karosarska papirova paska stoji 40kč a ta hliniková 250,-
Ta papirova je dobrá, když je dejme tomu v ploše narazniku díra 5x5cm, tak to jakoby zvenku polepím tou oblepovačkou, položím naraznik tak, aby ta oblepovačka ležela "na zemi" a zevnitřku narazniku diru zaliju tim laminem. oblepovačka v tu chvili plní funkci toho, aby lamino neodteklo, ale proste zalilo tu zalepenou díru. po ztrvdnutí lamina pasku odstranim (ja teda jeste chvili pred uplnym zatuhnutím, aby šla dobře dolu a ejhle, v tu chvíli mám "odlitek "
Je samozrejme pravda, že oblepovačka je zavisla na tvaru plochy na kterou ji lepis a vpodstate přímkou ti spojí 2 body, nebo jak to vysvetlit....
z tej hlinikovej si udelas ve vzduchu klidne vlnovku, co ti bude držet tvar.
Durazne ale varuju pred oblepenim třeba izolačkou, neb je plastova a tuhnoucí lamino by ti ji rozežralo....
00:35:37
29.11.2009
29.11.2009

StepaNoFUN
-> JoseA: Koukám mnoho dotazů... :-) Tak já se nějak pokusím... ;-)
Sváření nárazníků z plastu (většinou je to plast PP) se opravdu realizovat horkovzdušnou pistolí dá. Jenom je potřeba k tomu mít pistoli s plynulou regulací teploty (a ne jenom přepínání I a II - ta obyčejná plyst moc taví, přepaluje a navíc při použití trysky velmi rychle shoří přehřátím). Na sváření tohohle plastu se nastavuje teplota kolem 250°C a pokud by ta pistole měla i plynulou regulaci průtoku vzduchu je to lepší. Ale hlavně je potřeba před svařováním očistit svařovaný místo i svařovací drát (oboje stačí oškrábat) a pokud možno připravit jako kdyby jsi chtěl svářet železo - tedy nejlépe vybrousit véčko. Jinak ty nástavce i dráty se daj koupit mimi jiné třeba v OBI. ;-)
Tmel na plasty se neliší podle typu plastu... ;-) A v rozumný vrstvě drží i normální tmel na karoserie. :-)
Lamino sada se neshání, ale kupuje. :-) Stačí koupit třeba polyesterovou laminovací pryskyřici Lamit od firmy Kittfort (ta se mi zdá asi nejlepší, protože rychle tuhne - cca do 2 hodin je brousitelná) a k tomu skelnou tkaninu. Maj to v barvách lakách i větších drogeriích. Pryskyřice stojí asi 120Kč, 0.5m čtverečního tkaniny kolem 50ti Kč.
Jenom pozor při opravách v tomhle počasí. Pryskyřice pod 15°C netuhne vůbec! Ideálních je 20°C a víc...
Karosářskou páskou byla pravděpodobně myšlena papírová lakýrnická páska. Jinak mě osobně se na opravy laminátovejch dílů osvědčila hliníková lepící páska. Je pevnější a dá se líp tvarovat. Ale je taky několikrát dražší...
Sváření nárazníků z plastu (většinou je to plast PP) se opravdu realizovat horkovzdušnou pistolí dá. Jenom je potřeba k tomu mít pistoli s plynulou regulací teploty (a ne jenom přepínání I a II - ta obyčejná plyst moc taví, přepaluje a navíc při použití trysky velmi rychle shoří přehřátím). Na sváření tohohle plastu se nastavuje teplota kolem 250°C a pokud by ta pistole měla i plynulou regulaci průtoku vzduchu je to lepší. Ale hlavně je potřeba před svařováním očistit svařovaný místo i svařovací drát (oboje stačí oškrábat) a pokud možno připravit jako kdyby jsi chtěl svářet železo - tedy nejlépe vybrousit véčko. Jinak ty nástavce i dráty se daj koupit mimi jiné třeba v OBI. ;-)
Tmel na plasty se neliší podle typu plastu... ;-) A v rozumný vrstvě drží i normální tmel na karoserie. :-)
Lamino sada se neshání, ale kupuje. :-) Stačí koupit třeba polyesterovou laminovací pryskyřici Lamit od firmy Kittfort (ta se mi zdá asi nejlepší, protože rychle tuhne - cca do 2 hodin je brousitelná) a k tomu skelnou tkaninu. Maj to v barvách lakách i větších drogeriích. Pryskyřice stojí asi 120Kč, 0.5m čtverečního tkaniny kolem 50ti Kč.
Jenom pozor při opravách v tomhle počasí. Pryskyřice pod 15°C netuhne vůbec! Ideálních je 20°C a víc...
Karosářskou páskou byla pravděpodobně myšlena papírová lakýrnická páska. Jinak mě osobně se na opravy laminátovejch dílů osvědčila hliníková lepící páska. Je pevnější a dá se líp tvarovat. Ale je taky několikrát dražší...
23:54:28
28.11.2009
28.11.2009

JoseA
Ještě dotaz k čemu je dobrá karosářská páska a jak vypadá? Předpokládám že je to nějaká pevnější páska, možná s tkaninou. Taky se pokusím to sehnat.
23:41:11
28.11.2009
28.11.2009

JoseA
Opět Vám patří velké díky za rady, čeká mě oprava zadního nárazníku (originál plast) a předního spojleru (laminát). Zadní prasklý sem z nouze zkoušel zavařit horkovzdušnou pistolí, ale nemůžu nikde sehnat takový nástavec na svařování, někde sem to viděl, ale nevím kde, asi na nějakém videu na netu. Šlo to i s redukcí na menší průměr, jen sem to natavil a zahladil tenkým šrubovákem. Slepení vypadá pevné, ale chybí tam materiál - plast, takže buď sehnat ten nástavec a plastové tyčinky na svařování, nebo ten tmel na plasty. Mimochodem ten tmel je určený na všechny druhy plastů nebo na každý je jiný jako přídavný matroš pro svařování plastů? Ten tmel na plasty sem našel i na aukru, takže v případě nouze tam. Tu lamino sadu musím taky někde sehnat, se aspoň s tím naučím dělat a hlavně jak se to má dělat. 

12:41:52
28.11.2009
28.11.2009

StepaNoFUN
Ještě bych k tomu co psal -> LiMaK - 742 forever: doplnil, že před nanášením pryskyřice na původn laminát musí být to místo velice dobře (nejlépe flexou) obroušené a očištěné od prachu. To obroušení je dobrý udělat jakoby do ztracena (u praskliny nejslabší původní materiál a postupně se zesiluje - v ploše tak 10ti cm). A ještě jedno upozornění - lépe se usazuje větší kousek tkaniny. Nevnikaj potom bubliny, protože tkanina drží na podkladu....
01:53:54
28.11.2009
28.11.2009

LiMaK - 742 forever
např PO
01:53:29
28.11.2009
28.11.2009

LiMaK - 742 forever
např před
01:45:58
28.11.2009
28.11.2009

LiMaK - 742 forever
tak za 1)
je potreba rozlisit z jakeho materialu je naraznik.
a) plast...pokud je prasklý plast, tak se dá bud zavařit ve firme, ktera se zabyva svarovanim plastu, nasledne nerovnosti kitovat kitem na plast.
nebo na hovado zezadu přišroubovat plech sroubama se zapustnou hlavou, takto staženy naraznik pak zvenku opet vyhladit kitem na plast.
b) laminatovy....koupit lamino sadu, ktera obsahuje pryskyřici, tvrdidlo a skelné plátno.
smichas podle navodu pryskyřici s tvrdidlem, stetcem natitlas naraznik, priložis kus te skelné tkaniny, opět to promočíš pryskyřicí a tak do zblbnutí, až je to tvrdé...tak cca 3 - 4 vrstvy. pokud mas kousek vystiplej a chybí, tak je dobre naraznik zvenku do tvaru vylepit karosarskou paskou a lamino nanaset az potom, neb ti pak neodtéká ta pryskyřice na zem, ale zachytí se na te karosarské pasce a vlestne ti vylije kus toho chybejici kusu narazniku.
potom uz postupujes obycejnym karosarskym kitem, vyhladis tim lehke nerovnosti az dohladka.
c) jakekoli jine "lepení" samotnym kitem beru jako nouzovku, neb kit primarne neni urcen k lepení a proste neni schopnej nabýt takové pevnosti jako mnou zminene varianty. samozrejme je treba zohlednit druh a rozsah poskození, ale ja lepil narazniky a prahy, co byly na 10 kusů, např na mem voze zadni lamino naraznik, kterej byl vytvarovanej podle motoru nebo lamino prahy, ltere byly vtlačené k radici páce pri bocnim narazu......
predni naraznik z felicie II jsem řezal v pulce a zkracoval na sirku o 4cm a tím že je plastovej, bylo nutno svařovat plast...
je potreba rozlisit z jakeho materialu je naraznik.
a) plast...pokud je prasklý plast, tak se dá bud zavařit ve firme, ktera se zabyva svarovanim plastu, nasledne nerovnosti kitovat kitem na plast.
nebo na hovado zezadu přišroubovat plech sroubama se zapustnou hlavou, takto staženy naraznik pak zvenku opet vyhladit kitem na plast.
b) laminatovy....koupit lamino sadu, ktera obsahuje pryskyřici, tvrdidlo a skelné plátno.
smichas podle navodu pryskyřici s tvrdidlem, stetcem natitlas naraznik, priložis kus te skelné tkaniny, opět to promočíš pryskyřicí a tak do zblbnutí, až je to tvrdé...tak cca 3 - 4 vrstvy. pokud mas kousek vystiplej a chybí, tak je dobre naraznik zvenku do tvaru vylepit karosarskou paskou a lamino nanaset az potom, neb ti pak neodtéká ta pryskyřice na zem, ale zachytí se na te karosarské pasce a vlestne ti vylije kus toho chybejici kusu narazniku.
potom uz postupujes obycejnym karosarskym kitem, vyhladis tim lehke nerovnosti az dohladka.
c) jakekoli jine "lepení" samotnym kitem beru jako nouzovku, neb kit primarne neni urcen k lepení a proste neni schopnej nabýt takové pevnosti jako mnou zminene varianty. samozrejme je treba zohlednit druh a rozsah poskození, ale ja lepil narazniky a prahy, co byly na 10 kusů, např na mem voze zadni lamino naraznik, kterej byl vytvarovanej podle motoru nebo lamino prahy, ltere byly vtlačené k radici páce pri bocnim narazu......
predni naraznik z felicie II jsem řezal v pulce a zkracoval na sirku o 4cm a tím že je plastovej, bylo nutno svařovat plast...
21:47:28
27.11.2009
27.11.2009

JoseA
Tak vidím že se rady moc nehrnou. Pokusím se teda poradit jako naprostý amatér, který opravoval nárazník podle sebe a nejspíš by to šlo udělat líp, ale držel v pohodě. Tak teda vběhl mi pes z chodníku těsně před auto, zabrzdit sem neměl šanci, bohužel nepřežil pes ani můj přední spojler. Zhodil sem spojler, z vnitřní strany ve spodní části byl kus vylomený. Očistil sem to, podlepil podle tvarů perlinku na fasády na nějaký tmel a pak zvenkovní vytmelil zhruba do požadovaného tvaru tmelem se skelným vláknem. Ten sem přebrousil hrubým smirkem, očistil a dále pracoval s tmelem na menší nerovnosti (bílý bez vlákna). Několikrát přetmelil a přebrousil, pak stříknul stříkacím kitem ve spreji, dobrousil pod vodou a celý spojler přestříkal. Držel vcelku a nepraskl další dva roky než sem auto prodal. Pokud má někdo lepší radu budu rád, zas mě něco podobného čeká, tak si třeba rád ulehčím práci.
19:06:48
08.11.2009
08.11.2009

Cempyk
ahoj chtěl jsem se zeptat když chci opravit zespodu narazník jaký kit nebo tmel mam použít a je víc druhů laminátu?