-> James1991:
každopádne by som dal z vonkajšej strany po prebrúsení katoforézy pod ten plnič aspoň 1 vrstvu základovky
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
blatníky
09:11:26
09.03.2010
09.03.2010

ozzman1000
20:41:52
08.03.2010
08.03.2010

James1991
Taky se přidám k tomuto tématu, protože sem před 5ti munutami koupil levý a přední blatník na Favorita. Konkrétně tyhle:
www.obautodily.cz/skoda_f avorit_predni_blatnik_cz_f oreza_levy-301071
Jsou ve foréze jak se tam píše, takže myslíte že by stačilo odmastit, jemným smirkem a třeba vrstvu plniče a pak vrstvy konečného laku? Zevnitř bych to chtěl obrousit na plech, odmastit, základovku a přes to asfaltovej antikorozní nátěr.. Ty původní co sem dneska chtl vyspravit, tak se mi žlábky na odtok vody proděravěly jak ementály po dotyku šroubovákem...
Rady a tipy uvítám
Děkuju

www.obautodily.cz/skoda_f avorit_predni_blatnik_cz_f oreza_levy-301071
Jsou ve foréze jak se tam píše, takže myslíte že by stačilo odmastit, jemným smirkem a třeba vrstvu plniče a pak vrstvy konečného laku? Zevnitř bych to chtěl obrousit na plech, odmastit, základovku a přes to asfaltovej antikorozní nátěr.. Ty původní co sem dneska chtl vyspravit, tak se mi žlábky na odtok vody proděravěly jak ementály po dotyku šroubovákem...
Rady a tipy uvítám

Děkuju

11:45:02
08.03.2010
08.03.2010

Jozka
-> rapida: Katoforéza je teoreticky jeden z nejlepších základů pro další úpravy, ale jako u všeho záleží na kvalitě provedení, tzn. předchozím odmaštění a moření. Když je dobře udělaná, je škoda jí sundávat, když blbě, tak nutný sundat.
Osobně jsem to vždycky zkoušel kartáčema a smirkama a jak jsem v ní našel takový ty cestičky a "stromečky" odfouknutý od plechu a pod nima náběh koroze, šla bez milosti dolů. Jiná věc je sem tam nějaká odřenina od skladování, tam se dá opravit místně a furt je to lepší než riskovat změnu tvaru dílu při pískování.
Pokud je to jen trasponsportní barva, tam je řešení jasný a zjistit to jde taky velice snadno kouskem smirku - viz. postupy od -> Stepan FUN: , mám stejný zkušenosti jako on.
Osobně jsem to vždycky zkoušel kartáčema a smirkama a jak jsem v ní našel takový ty cestičky a "stromečky" odfouknutý od plechu a pod nima náběh koroze, šla bez milosti dolů. Jiná věc je sem tam nějaká odřenina od skladování, tam se dá opravit místně a furt je to lepší než riskovat změnu tvaru dílu při pískování.
Pokud je to jen trasponsportní barva, tam je řešení jasný a zjistit to jde taky velice snadno kouskem smirku - viz. postupy od -> Stepan FUN: , mám stejný zkušenosti jako on.
22:54:59
07.03.2010
07.03.2010

Ratoo
obrousit popřípadě opískovat až na plech a potom 2x základ nechat proschnout a potom vrchní z venku nechat vytvrdnout a pístolí na gumoasfalt nastříkat tak 3 vrstvy gumoasfaltu zevnitř, to co se ti dostane na lak utřeš lihem

12:41:07
04.03.2010
04.03.2010

StepaNoFUN
-> rapida: Otázkou je, jestli to co Ti prodaj bude opravdu katoforeza, nebo jenom přepravní lak... Obojí je totiž černý... :-/ V prvním případě bych to tam nechal, lehce přebrousil a na to lakoval. V tom druhým to musí všechno dolů...
Přepravní lak se dá poznat pokud to začněš brousit, nebo do toho škrábneš ostrou špachtlí a on se bude trhat a odlupovat ve větších kusech... V katoforeze uděláš jenom rejhu a drží na tom perfektně...
Přepravní lak se dá poznat pokud to začněš brousit, nebo do toho škrábneš ostrou špachtlí a on se bude trhat a odlupovat ve větších kusech... V katoforeze uděláš jenom rejhu a drží na tom perfektně...
11:15:36
03.03.2010
03.03.2010

rapida
aha no diki za radu chcel som vediet ako je to v praxi lebo teoreticky kataforeza je zakladna ochrana vrstva a jej výhoda je že náterová hmota je rovnomerne nanesená nielen na plochách ale aj hranách a neprístupných miestach.................
.........tak sa to píše ale nemám s tým skúsenosti ako je to v praxi a ked ju vlastne musím pred lakom musím obrusit tak si môžem kúpit aj surový plech v oleji
10:08:08
03.03.2010
03.03.2010

ozzman1000
rapida 03.03.10 09:46:29 napsal:
a chcel by som sa opýtat idem ešte kúpit predné čelo a predavač sa ma
pýtal či chcem v oleji alebo v kataforéze??? Ktoré si vybrat ??? načo je
vlastne dobrá ta kataforéza
ja by som zobral radšej v oleji, stačí to odmastiť, dáš tam dobrú základovku a aspoň vieš že si to spravil poctivo. Katoforéze nejak extra neverím, furt podozrievam že pod tým to môže začať hniť nech na to dáš akokolvek kvalitnú farbu...ja keď som menil blatníky jeden bol v základovke a druhý v katoforéze...lak i príprava pod lak u oboch rovnaká, tak som zvedavý ktorý začne hniť skorej
a chcel by som sa opýtat idem ešte kúpit predné čelo a predavač sa ma
pýtal či chcem v oleji alebo v kataforéze??? Ktoré si vybrat ??? načo je
vlastne dobrá ta kataforéza
ja by som zobral radšej v oleji, stačí to odmastiť, dáš tam dobrú základovku a aspoň vieš že si to spravil poctivo. Katoforéze nejak extra neverím, furt podozrievam že pod tým to môže začať hniť nech na to dáš akokolvek kvalitnú farbu...ja keď som menil blatníky jeden bol v základovke a druhý v katoforéze...lak i príprava pod lak u oboch rovnaká, tak som zvedavý ktorý začne hniť skorej

09:46:29
03.03.2010
03.03.2010

rapida
a chcel by som sa opýtat idem ešte kúpit predné čelo a predavač sa ma pýtal či chcem v oleji alebo v kataforéze??? Ktoré si vybrat ??? načo je vlastne dobrá ta kataforéza
09:13:15
02.03.2010
02.03.2010

rapida
ok diki za rady tak to komplet obrúsim
08:40:00
02.03.2010
02.03.2010

Zdeněk.
Já je taky zevnitř obrousil, aby to co nedrželo přišlo pryč, pak základ a na to tlumex. Ale přemýšlím, že je nechám opískovat, nerad bych se za chvíli díval, jak se loupe nový lak. 

02:37:20
02.03.2010
02.03.2010

LiMaK - 742 forever
pokud je to kartofreza, tak ja ji ze zasady dam dolů až na plech... pak zaklad a vrchní barva(y).
1)nemam přepravní barvu rád
2)již mockrát jsem videl jak se to pak loupe
3)hovno to v podstatě drží oproti poradnemu zakladu
4) díly v kartofreze kupuju jen v nejhorší nouzi
1)nemam přepravní barvu rád
2)již mockrát jsem videl jak se to pak loupe
3)hovno to v podstatě drží oproti poradnemu zakladu
4) díly v kartofreze kupuju jen v nejhorší nouzi
22:53:36
01.03.2010
01.03.2010

ozzman1000
no to čierne je asi katoforéza, dole to ísť nemusí ale ja som to spravil tak, zlahka prebrúsil jemnejším šmirglom aby čo nedrží zišlo dole, na to základovka aspoň 2 vrstvy nechal nejaké 2 týždne vyzrieť a na to som potom napatlal Konkor 500 3 vrstvy
22:52:14
01.03.2010
01.03.2010

Minik03
Nevim co ti doporučí místní karosářští odbornící, ale já mám s tou černou koncervační barvou dost špatné zkušenosti, takže být tebou bych ji sundal 

22:49:40
01.03.2010
01.03.2010

rapida
mam jednu otázočku dnes som kúpil od suseda nové predné blatníky na 120 su v čiernej farbe ako mám teraz postupovať zvnútra obrusit natriet základom+dáky asfaltový náter či nemusím brusit či ako postupovať ??? Ta čierna farba sa asi nemôže použit ako základ????