skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Lakování krok za krokem
-> Karel.: Přechod bys sice zbrousil. ale vždycky šáhneš do tý báze pod tím a tu probrousíš. Ideálně rozbrousit do ztracena oloupaný místa, celý zmatovatět, pak bází zastříknout ty místa, kde je broušeno a pak lak. Pokud je to na 4 místech, tak to je na celou střechu.
-> Stepan FUN: myslel jsem jakoby rozleštit přechod. Je to na starým vw polo na střeš asi 4 mapy, takže jedině nalakovat hmm,díky

-> Karel.: Ideálně znovu nastříkat celej díl. Bází do rozstřiku, lakem potom nejlépe celý. Nabo lak do většího rozstřiku, pokud je to něco velkýho. Lak kterej chybí jaksi nejde rozleštit.
dá se nějak "rozleštit" oloupaný bezbarvý lak? nebo se musí stříknout celej díl, nebo není nějaká finta?díky
-> StepaNoFUN 06.01.14 20:44:36: díky přesně to sem hledal
pánové potřeboval bych zaleštit zástřik nevíte jakou pastou už jsi to nepamatuju,vým že se to tu už řešilo
-> vhml: v pohode, daj to tam ..
-> StepaNoFUN 02.01.14 10:56:20: mě příde divný olepovat to takhle složitě, já bych to vzal po hranu 

-> Stepan FUN: sak neviem preto sa pytam 

-> vhml: Z mých zkušeností můžeš dát syntetiku na cokoliv. Jen to nesmíš ředit nitrem.
Dotaz na kombinace barev. Nějak jsem to úplně nedomyslel a nový přední ramena natřel Penetrátorem od alkytonu jako základ. Teď to potřebuju udělat žlutý. Můžu ten penetrátor přetřít žlutou syntetikou , nebo mám kupovat 3x tak drahej žlutej alkyton, kterej nepoužiju na nic jinýho než ty 4 ramena.
Popere se to se syntetikou? Předpokládám, že by nemělo.
Popere se to se syntetikou? Předpokládám, že by nemělo.
-> castrol: Proč by to bylo špatně? pokud na tom zbytku auta nebyl poškozenej lak, tak vzal plničem jenom to, co bylo třeba. Teď se to rozbrousí do ztracena a pak barva... Není to nic proti ničemu.
-> Bagrr- máma mele Emu 30.12.13 15:44:25: akrylu jsem na stovku kupoval asi 2,5kg + tužidlo a ředidlo a spousta toho zbylo.
TOMU NEROZUMIM, ALE NEMA MALEJ ROZSTRIK, NEBO TRYSKU
?
?
totok asi nebude to najlepsie striekanie co? http://www.youtube.com/wa
tch?v=PSxzUU4VZTA
taká malá technická... Poněvadž jsem zatím stříkal jen díly, nemám v oku kolik objednat cca barvy na celý auto? Jedná se o standart kombíka, lak jen vnějšek, interiér, kufr atd zůstává bez povšimnutí... Počítám tak okolo 5l. Počítám správně či ne? Mělo by to být 3-4 vrstvama...
-> castrol: na to jich mám málo kitoval jsem asi 4 místa najednou cca v pul metrovám rozestupu ale už je to cajk zaschlo to.
-> Bucin: tak halogen
-> Jarda/felda: času to má víc jak den tak to musi stačit.
-> Eidy: mám ale benzínovou.
-> Eidy: mám ale benzínovou.
-> Bucin: Jestli máš horkovzdušku, tak to prohřej a bude to.
-> Bucin 27.12.13 19:26:24: zaschne ale za dlouho 

Doufam ze kitování patří k laku tak se tu zeptam. Nanesl jsem dvousložkový tmel se skelným vláknem a pak zjistil že je na dílně nula. Hodně velkej průser nebo to nějak zaschne. Potřebuji aby gto vytrželo alespoň do jara nebo léta.
děkuji mockrát.... Takže první metlu jsem před rokem zkurvil... Bylo mi tenkrát vnuceno, že tužidlo má být v bázi a že lak až po 24 hodinách od poslední vrstvy báze... Jo tak to brzo čekám reklamaci....
-> Bagrr- máma mele Emu: Prakticky hned. Moc času na to nemáš. Báze musí bejt zaschlá (zkus si to třeba na papíru nebo pásce někde těsně okolo). Pak rovnou lak. Samozřejmě záleží na teplotě...
-> Bagrr- máma mele Emu 23.12.13 12:04:05: co říkaji ostatní tak čas vychází na umytí pistole + cigáro 

otázka ohledně metly. Když je rozhodnuto že bude mokrý do mokrýho, jak dlouho čekat mezi jednotlivými vrstvami? Mezi bázi a bázi předpokládám tak okolo 15-30 minutami a jak dlouho mezi bázi a lakem? Báze je bez tužidla a jak s tužidlem... Výrobce nevím, michaly mi to v prodejně se všemi možnými barvami... Předpokládám že to je akryl... Líp řečeno dostal jsem plechovku báze, plechovku laku, plechovku ředidla a něco málo tužidla. Poměr tužidlo:lak 1:2
-> kyfkař: V tom případě to tužidlo patří do laku... ;-)
-> StepaNoFUN 24.09.13 14:46:38: né tužidlo mě do barvy nedali prostě namíchal barvu + ředidlo,tužidlo zvlášt
a bezbarvej lak, dík za vysvětlení
a bezbarvej lak, dík za vysvětlení
-> kyfkař: Netuším, co máš za barvu... Klasika je báze (metalíza), do který se nedává tužidlo. Ale jenom ředidlo 1:2 (jeden díl ředidla, na 2 díly barvy). A pak je bezbarvej lak, kterej se míchá jak jsem psal - úplně stejně jako klasická "jednovrstvá" barva. Většinou 1:2 + 10-20%. Pokud by Ti dali tužidlo rovnou do barvy (laku), tak to ani nedoneseš domů. ;-)
-> StepaNoFUN 23.09.13 20:01:45: aha tak to jsme si nerozuměli, normálně mě namíchali v požadovanej odstín barva + ředidlo + tužidlo a bezbarvej lak,výrobce neznám ale mě zajímalo jestli ten bezbarvej lak prostě ještě naředit nebo ne
-> kyfkař: Jsi to asi nepochopil... ;-)
Já zase z Tvýho dotazu nepoznám, jakej je to lak... Alespoň výrobce by to chtělo napsat.
Lak je stejnej, jako jakákoli jiná barva. Ale záleží na tom, co udává výrobce. Nejběžnejší je 2:1+10-20%... (Lak:Tužidlo+ředidlo)
Já zase z Tvýho dotazu nepoznám, jakej je to lak... Alespoň výrobce by to chtělo napsat.
Lak je stejnej, jako jakákoli jiná barva. Ale záleží na tom, co udává výrobce. Nejběžnejší je 2:1+10-20%... (Lak:Tužidlo+ředidlo)
-> StepaNoFUN 23.09.13 19:35:23: každopádně nemám z lakem zkušenosti proto se ptám a z tim benznínem zkus se podívat na víčko u nádrže nebo se zeptej v servisu co tam máš dát ale né každej to pozná to je fakt
-> kyfkař: Položím podobnej dotaz. Mám auto, který má 4 kola a volant. Leje se do toho benzín, nebo nafta???
Doplnil jsem navíc ještě tečky a čárky...
Každopádně - minimálně do toho přijde tužidlo...
Doplnil jsem navíc ještě tečky a čárky...
Každopádně - minimálně do toho přijde tužidlo...
mám dotaz na bezbarvej lak na metlu: mám si 3 dcl laku do pistole ředí se nebo ne připadá mě strašně hustej
On ten lak na stovce nakonec asi úplně marnej nebude :-) Na to že fáze leštění nás teprve čeká :-)
-> vhml: PUR ma vyhodu, ze je oproti akrylu podstatne tvrdsi. ale pozor pri striekani. horsie sa s nim pracuje ako s akrylom. aspon teda podla mojich skusenosti - treba ho viac riedit, striekat tensie vrstvy a dlhsie cakat medzi vrstvami. inak to bude v momente celulitida... lepsie je pri riedeni farby stale skusat na nejakom starom plechu, alebo aspon na kuse dreva, kartonu, ... , ako sa ti to zlieva
-> havlik 10.09.13 10:08:56: vím já :-) nerozumím tomu. Tuším, že PUR asi neumí takovej lesk jako akryl. Na druhou stranu vzhledem k mýmu lakování je to možná dobře :-)
-> vhml: a proč by to mělo vypadat zle?:D ten lak je fakt pěknej
-> havlik 10.09.13 08:32:55: to nevypadá nějak zle.
-> vhml: tohle je PURem celý auto skoda-virt.cz/cz/.../9807
-burak-popelka krom toho že to dýl trvá než ty vytvrdne, tohle teda týpek vypálil eště v lakovně takže už to pak bylo tvrdý druhej den
Zhovadilá otázka aneb lakujeme závoďák.
Je možno lakovat PURem? Konkrétně www.sincolor.cz/Naterove- hmoty/.../U-2054
Přece jenom oproti klasickým akrylu je to za třetinovou cenu. Podklad dát normálně Body plnič?
Je možno lakovat PURem? Konkrétně www.sincolor.cz/Naterove- hmoty/.../U-2054
Přece jenom oproti klasickým akrylu je to za třetinovou cenu. Podklad dát normálně Body plnič?
-> Lubes: áno nejaký git tam je, ale to nie je problém, lebo "kazí" sa stále len vrchná farba. Už som to opravil, snáď som vychytal už všetky muchy a postupy, tak som zvedavý ako dlho tá farba teraz vydrží.
-> minno: a to tam máš aj git pod tým ked ti to praská???
-> minno: to už zase bude moc neskoro 

-> Lubes: to viem, ide mi skôr o dobu čakania pred lakovaním. A nezabúdať že sa jedná o jednozložkový plnič v spreji a takisto aj vrchná farba v spreji. Ale už som našiel technický list od toho plniča a píšu vytvrdnuté za 30 minút a prelakovateľné po 5 hodín, tak mojich 24-48 hodín bude snáď dosť a nepopraská to zas na slnku

-> minno: minnko,plnič ti vyschne pri dobrej teplote aj za 2 hodiny že na ňom môžeš aj tancovať 

Nik nevie poradit?
-> afro100: 3m pasta v mansom baleni sa da normalne kupit, kolega v robote objednaval
www.elakovna.sk/lestenie/ lestiace-pasty
www.elakovna.sk/lestenie/ lestiace-pasty
Tak dnes som sa pustil ešte raz do opravy toho laku pri zadnej kapote.
V stredu som to len tak narýchlo prebrúsil a striekol sprejom z obchodu. Použil som tento sprej: www.belickova.sk/katalog/ .../auto-sprej-originalny- autolak-skoda-200-ml.xhtml s mojim odtieňom. Výsledok katastrofa, odtieň z tohto spreju absolútne nesedel, až to bilo do očí. A to som sa tešil, že odtieň bude sedieť lepšie ako z namiešaného spreju. Nestalo sa.
Dnes som to prebrúsil ešte raz, všetky staré zlé vrstvy farieb preč, prebrúsené až na pevný, dobre držiaci podklad.
Na odporúčanie kamaráta z Autolakov som kúpil plnič v spreji značka Dinitrol. Tento:
www.nytrova.cz/katalog/.. ./dinitrol-6110-megafill-p lnic-sprej-400ml.html
So značkou Dinitrol mám len dobré skúsenosti, ale s týmto plničom v spreji ešte žiadne. Použil ho už niekto z vás niekedy?
Plnič nastriekaný, prebrúsený, môže sa striekať vrchná farba. Otázka znie, ako postupovať:
1. Ako dlho čakať na vytvrdnutie tohto plniča? V návode to nepíšu. Bude stačiť 1 deň, alebo čakať dlhšie?
2. Ako postupovať pri nanášaní vrchnej farby? Sprej, akrylát. Jednotlivé vrstvy nanášať pár minút po sebe (2-5 minút), alebo každú vrstvu nechať preschnúť dlhšie?
Ide mi o to, aby mi tá farba zas po čase na priamom slnku nepopraskala a podobne :/
V stredu som to len tak narýchlo prebrúsil a striekol sprejom z obchodu. Použil som tento sprej: www.belickova.sk/katalog/ .../auto-sprej-originalny- autolak-skoda-200-ml.xhtml s mojim odtieňom. Výsledok katastrofa, odtieň z tohto spreju absolútne nesedel, až to bilo do očí. A to som sa tešil, že odtieň bude sedieť lepšie ako z namiešaného spreju. Nestalo sa.
Dnes som to prebrúsil ešte raz, všetky staré zlé vrstvy farieb preč, prebrúsené až na pevný, dobre držiaci podklad.
Na odporúčanie kamaráta z Autolakov som kúpil plnič v spreji značka Dinitrol. Tento:
www.nytrova.cz/katalog/.. ./dinitrol-6110-megafill-p lnic-sprej-400ml.html
So značkou Dinitrol mám len dobré skúsenosti, ale s týmto plničom v spreji ešte žiadne. Použil ho už niekto z vás niekedy?
Plnič nastriekaný, prebrúsený, môže sa striekať vrchná farba. Otázka znie, ako postupovať:
1. Ako dlho čakať na vytvrdnutie tohto plniča? V návode to nepíšu. Bude stačiť 1 deň, alebo čakať dlhšie?
2. Ako postupovať pri nanášaní vrchnej farby? Sprej, akrylát. Jednotlivé vrstvy nanášať pár minút po sebe (2-5 minút), alebo každú vrstvu nechať preschnúť dlhšie?
Ide mi o to, aby mi tá farba zas po čase na priamom slnku nepopraskala a podobne :/