-> Jirik_Tuňák1983 10.07.20 07:40:59: Za mě: Nech si ho na ježdění na hřiště s malou případně na kratší výlety až začne jezdit na svém vlastním kole. Přesně takhle teď používám starší Meridu po bráchovi, protože silnička přestala stačit, dceři se zvětšil akční rádius a zároveň nerada jezdí po silnici (logicky).
Smysl ho oživit ale má jen s nějakým úplně minimálním nákladem (tzn pokud jsi schopný si většinu udělat sám). Typicky to vypadá cca takhle:
- Vyměnit řetěz, když nebude moc natažený, tak jen dej nový. Kdyby byl hodně projetý, tak i nové zadní sedmikolečko (kazeta tam nejspíš nebude). Sunrace 13-28 stojí do tří stovek. Kdyby nebyl natažený vůbec, tak jen vyčistit a namazat.
- Když bude shozený řetěz, tak zkus, jak se točí kliky - ale střed bude nejspíš zapouzdřený čtyřhran a ty jsou dost nesmrtelné. Případná výměna opět 200-300 Kč.
- Ložiska kol budou nejspíš konusový - rozhodit, vyčistit, namazat, složit, seřídit. Pokud jsou tam rychloupínáky, tak seřídit tak aby ložisko na vyndaném kole mělo maličkou vůli - ale jen tak malou, že po dotažení upínáku v rámu zmizí. Pokud maticový osy, tak seřídit na hladký chod, ale bez vůle... když budou mít něco za sebou, tak nějaký rozumný kompromis.
- Zkouknout stav lanek a bowdenů. Když to bude brzdit a řadit dobře a na štelovákách bude dostatečný rozsah pro seřízení, tak do toho nehrabat. Pokud výměna, tak nerez lanka (třeba česká Kovys, cena okolo 30 Kč/kus) a bowdeny nějaké kvalitní - ideálně Jagwire. Sice stojí metr 50 Kč místo 10 Kč obyčejného, ale ty dvě stovky dohromady tě nezabijou a rozdíl je obrovský.
- Případně nové brzdové špalky, starší budou možná ztvrdlé. Ale to poznáš jak to bude brzdit.
Pokud to před odstavením bylo ve slušném stavu a nebude nutný měnit pláště, protože by byly totálně po smrti, tak se vejdeš do litra i s nákupem stahováků a dalšího nářadí (pokud nemáš). Pokud toho bude víc, tak už je to pak na zvážení, ale muselo by být v prdeli kde co, abys se do tří litrů nevešel. A to pořád na to mnou navrhované využití je asi OK.
Na prupru vidle se vykašli, nic rozumného na 26 už se stejně ani sehnat pořádně nedá. Širší plášť s nižším tlakem udělá lepší službu (a ušetří 2kg váhy). Já jí tam mám a naopak přemýšlím, že pokud bude možnost rozumně koupit pevnou, že to udělám

Takže pokud tenhle problém nemáš, buď jedině rád.