-> SO545: Já jsem na tom podobně, cyklistika poslední dobou spíš rekreačně. Ale už, když jsem kupoval nové kolo, cca před 6lety

tak jsem nechtěl pouze SPD pedály, právě proto, že když budu chtít jet jen za roh pro rohlíky, tak abych nemusel hledat tretry. Takže pedály jsem pořídil:
www.axit.cz/d020613b00_sh
imano_pedaly_pd-m324
No a u SPD bot to bylo podobně, když pominu fakt, že ten klasický vzor mi prostě vadí vzhledově, tak jsem chtěl něco, kde kolo hodím do stojanu a půjdu se klidně 3km projít. Takže jsem pořídil toto a jsem maximálně spokojen. Chodit se v tom dá úplně normálně, jako v klasických keckách:
www.bike-eshop.cz/cyklotu
risticka-obuv/boty-shimano
-sh-mt3-panske-seda-2019
Mám teda samo nějaký před, před model a najezdím v průměru 5tis za rok, když nepočítám pár vyloženě cyklo výletů za hranice, a obojí zatím drží 6let bez problémů a boty již X krát prané.
Jo a ještě edit: tretry obecně doporučuji, když pominu fakt, že si i při maximální obezřetnosti několikrát usteleš, tak začneš zapojovat svaly, o kterých si do té doby neměl tušení, že máš

A dost mě to naučilo kdy a jak šlapat, aby jízda byla efektivní s "minimem" námahy.