Já jsem na tom především tak, že:
a) podporuji domácí výrobky a zemědělství
b) podporuji domácí obchody a soukromníky
c) na složení se dívám u věcí, u kterých to má smysl (resp. které kupuji prvně)
A přišel jsem na to, že:
a) je to dražší, ale lepší - rajče vypěstované ve vedlejší vesnici zemědělcem má úplně jinou chuť, než to, co dovezou z Itálie, a chleba přímo z pekárny je taky o něčem jiném
b) místní soukromník s miniobchodem má sice menší výběr, ale koupíš tam vše, co potřebuješ, je levnější a mnohé věci tam jsou rozhodně lepší
c) Éčkám teda nerozumím, takže mám u sebe jen tabulku, kde mám ty špatné, a podle toho jedu
d) a) b) c) zabírá to více času
Ale k věci. Dnešní obchodní praktika typu "tady napíšeme složení tak malým písmem, že to stejně nikdo nepřečte", případně "nebudeme přece psát, z čeho to opravdu je, napíšeme tam to, co chtějí lidi přečíst, než se na to přijde a dojde k nám ČOI, nějakej balík vyděláme" a "to je drahý, na tom tolik nevyděláme, přidej tam víc toho barviva a ochucovadla a odeber přírodní věci" mě taky pěkně serou. Bohužel, s tím nic neuděláme.
A dovlím si položit otázku, která zde tak nějak už trochu položena byla - osobně nevěřím na BIO produkty v hypermarketech - podle mne jen obchodní trik. Ví někdo víc, co to je a jak to je?
P.S.: Vajíčka, pokud nemá soused, co pěstuje slípky, občas kupuju v obchodě a jsem schopen tam strávit i půl hodiny. Můžu vás ujistit, že, jak se to nezdá, vejce ze slepic chované ve volném výběhu na podestýlce krmené přírodní stravou jsou mnohem lepší, než ty, co jsou od slepic v klecích na vlastních výkalech krmených granulama. Tedy za předpokladu, že to nemám psychicky vsugerovaný :-D Ale to už není moc o složení.
P.P.S.: Prej jsem v nakupování horší jak baba - moje bejvalá si za dvě hodiny nakoupila boty, tři trička, kabelku, kalhoty a tři sady spodního prádla. Já se za dvě hodiny dostal v Kauflandu, když už jsem tam vlezl, od zeleniny, co je za vchodem, k jogurtům, které jsou za pečivem, které je za zeleninou.