škoda octavia 1961

prohledat
7 příspěvků (zobrazeno 1 až 7) od 29.01.2018 do 14.02.2018, založil/a Schade12
řadit dle data
13:33:51
14.02.2018
Luky
-> Franta Boháček: ta klema na volantové tyči jde myslím pootočit, takže celá řadicí páka je víc nahoru a noze to tolik nevadí
08:40:02
14.02.2018
Franta Boháček
Zdarec pánové,

je to přesně tak jak píše SKILI, první Spartaky měly skutečně řazení na podlaze, jenže v té době to bylo bráno jako něco nepohodlného, zatímco řazení pod volantem se bralo za pohodlné a bezpečné. Sám mám raději řazení pod volantem i přes všechny těžkosti s tím spojené. Je to dnes něco výjimečného, co se jen tak nevidí a dýchá z toho historie. Pokud se mechanismus správně seřídí, funguje bez problémů a především je to o zvyku. Já mám při své výšce 185cm problém s tím, že při zařazené čtyřce mě konec řadící páky šoupe o pravou nohu, se kterou nemohu uhnout protože ji držím na plynovém pedálu. Je to obtěžující a obzvlášť v létě v krátkých kalhotech utrpení. Pokud se týká veteránské testace, snad s tím nebude problém. Jak již napsal LUKY, je to dobová úprava, takové jsou povoleny, nicméně je vždy lepší se nejprve zeptat, poslat fotky atd. Vím že v různých krajích mají na danou věc různý pohled. Všeobecně platí, že pokud je stroj pěkný tak testační komisař může přimhouřit nad drobnostmi oko. Vždy je to na domluvě a také na vzájemných sympatiích. Přidám příhodu kamaráda, který chtěl otestovat Jawa pérák 250 v naprosto původním funkčním stavu s původním omšelým lakem a chromem. U nás ho vyhodili, že to vůbec nepřipadá v úvahu, a jinde mu podle fotek řekl, že je to senzační objev s patinou a že to nebude problém. Tak přeju mnoho zdaru. Franta
20:03:10
29.01.2018
Skili
-> Schade12: Všechny neměli.

"Automobily Škoda 440 a Škoda Octavia měli v různých výrobních sériích montovány různé druhy převodovek, které jsou však v zásadě záměnné. První série Škoda 440 standard měla převodovku bez synchronizace II. převodového stupně (do čísla motoru 261350) a řadící páku přímo na výku převodovky. Od začátku výroby Škoda 440 export, na který se později přešlo výlučně, bylo uspořádáno řazení pod volantem. Až u vozů Škoda Felicia a Touring Sport model 61, Škoda Combi model 63 a další jsou opět montovány převodovky s řazením "na podlaze", ovšem v moderním provedení." Je to z knížky: Škoda 440 až Škoda Octavia combi, opravy seřizování a údržba svépomocí, vydání z roku 1972.
17:49:31
29.01.2018
havlik
-> michael: jo?
17:32:42
29.01.2018
michael
Řazení musí jít pod volant 6
12:44:25
29.01.2018
Luky
Je to úprava obvyklá v dané době, takže by problém být neměl. Znalejší ti to potvrdí přesně.

Nicméně řazení pod volantem ještě zvaž, mě osobně to baví víc než na podlaze, je to víc jiný a víc veterán 1 (bez ohledu na to, co by tam mělo být)
12:33:41
29.01.2018
Schade12
Zdar,

Vím že všechny staré octávky měly původně řazení pod volantem, ale většina majitelů to předělala na podlahu. Potřebuji vědět jestli když při renovaci nechám řazení na podlaze pak nebude problém s přidělením veteránských dokladů, nebo zda to musím dát zpět pod volant.

díky za rady a zkušenosti
Extreme Tyres