skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zapojení spínače větráku v kabině
10:20:20
08.11.2004
08.11.2004

King
Hele ty zivorodkari :) neni treba problem v samotnym motorku ventilatoru? Promazal bych v prvnim kroku aspon loziska (horni je pristupny ze "steracovyho prostoru" po sundani plastove krytky, na prodni se da naslepo striknout od tamtez nejakym mazadlem ve spreji.....
02:59:44
08.11.2004
08.11.2004

Pilot 105
Pravděpodobně bude problém na desce s odporem. Těžko se to popisuje, ale pokusim se. Koukni na větrák, je tam přišroubovanej na dva šroubky takovej kousek kuprexitu tak 2x5 cm, jsou na něm 3 vývody. Odšroubuj ho a vykoukne na tebe odporovej drát a plíšek kterej překlenuje dva vývody, ten se nesmí dotýkat druhého vývodu. Měla by tam být vůle tak 3 mm, pokud není, tak ho odehni. Případně kup novou desku s odporem stojí cca 80 kč (většinou je všechno zoxidovaný). Snížené otáčky ventilátoru jsou řešené právě pomocí tohoto odporu. V tvém případě je asi malá vůle mezi plíškem a kontektem a ten se po 10-15s spojí a tím vyřadí z funkce odpor a větrák se rozběhne na max.
21:47:37
07.11.2004
07.11.2004

Xenotoca
Na své Š 105 jsem měl klasický třípolohový spínač větráku (nahoru vypnuto, 1. poloha napravo plný výkon, 2. poloha snížený výkon). Protože mi už delší dobu blbnul spínač na 2. polohu (po chvilce sníženého výkonu se rozjel větrák naplno), koupil jsem v krčských Autodílech spínač nový. Má navíc jednu polohu doleva (na ohřev zadního skla, což mi bude na houby) a doprava má polohy tři (1. plný výkon, 2. snížený výkon, 3. snížený výkon + ohřev skla). Když jsem to zapojil, je levá poloha pochopitelně mrtvá a na všechny tři polohy doprava běží větrák na plný výkon. Což mi docela vadí, protože to, kvůli čemu jsem to kupoval (spínání sníženého výkonu větráku), vůbec nefunguje. Další trochu zajímavou vlastností je, že po zapnutí větrák cca 10 až 15 s pomalu a sotva znatelně ševelí, a teprve pak se rozjede naplno (což možná není chyba a nijak mě to netrápí).
Bohužel, ani v Cedrychovi, ani v Andrtovi, ani v Machovi jsem schéma zapojení různých typů spínačů nenašel. Ptám se proto:
Neznáte link na nějakou stránku, kde bych našel řešení? Je chyba v zapojení spínače (tj. stačí jen přeházet kablíky v "kostce"), nebo je cosi blbého v samotném ventilátoru? Anebo se mám na to vykašlat a být rád, že mi to vůbec nějak funí?
Díky.
Bohužel, ani v Cedrychovi, ani v Andrtovi, ani v Machovi jsem schéma zapojení různých typů spínačů nenašel. Ptám se proto:
Neznáte link na nějakou stránku, kde bych našel řešení? Je chyba v zapojení spínače (tj. stačí jen přeházet kablíky v "kostce"), nebo je cosi blbého v samotném ventilátoru? Anebo se mám na to vykašlat a být rád, že mi to vůbec nějak funí?
Díky.