skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Rozebrání a smontování motoru
19:28:43
22.11.2004
22.11.2004

Saky
mimochodem co tam bylo za pisty seriovy nebo nejaky jiny? dej sem fotku..
17:24:27
22.11.2004
22.11.2004

sep
Tak že by tím postupem co popsal Tuner ohnul ventil to snad ne.............ATE klínky taky nejsou z cukrkandlu...tohle je poměrně normální způsob...ale když si někde půjčíš kleště máš to 100%.
16:32:13
22.11.2004
22.11.2004

Martin
No vůbec bych se bál, aby ty pojistný půlkroužky nerupnuly nebo nepokurvily ten ventil. Zkusím to nejprve přes ten stojan na vrtačku. Ale zase až o víkendu, kdy se dostanu na chatu. Když nevyjde stojan, prubnu to, co radil **R@ZOR**
15:44:56
22.11.2004
22.11.2004

R@ZOR
-> TUNER: No já bych to takhle radši nerozebíral! Špatne si nasadí ořech, nebo mu to sjede a ohne si ventil!
14:10:25
22.11.2004
22.11.2004

TUNER
-> Martin: Zkus třeba přes ventily (a nejlíp celou hlavu) dát nějakej hadr,ventil podepři aby ti nezajel dolu a nahoru na misku ventilů dej oříšek průměr asi 19-22 a bouchni do toho kladivem.No a pak posbírej ty pojistný půlkroužky,budou někde v tom hadru....Je to ale jen takový okrajový řešení...Ty ventily takhle vyndáš,ale abys je tam pak dal zpátky!!

12:05:16
22.11.2004
22.11.2004

Martin
-> **R@ZOR**: Díky, tento postup se mi zdá už poněkud schůdnější. Ventily, jak jsem koukal, už označené jsou, takže o něco málo práce míň.
11:32:05
22.11.2004
22.11.2004

R@ZOR
-> Martin: Já to dělám tak, že si zespoda podepřu ventil (aby nezalejzal), pak na to něčím praštím (aby se ta pružina trošku uvolnila), pak vezmu vratidlo na závitnice (potřičných rozměrů), zmáčknu pružinu a kolega vyndá půlměsíce. Jde to uplně v pohodě, nic nelítá! :-) Ventily si označ (aby jsi věděl odkuď si je vzal) a nakonec je zalapuj brusnou pastou.
10:48:20
22.11.2004
22.11.2004

Martin
No vidím, že se mám na co těšit...
Stejně bych rád vytahal všechny ventily a pohrál si trochu s kanálama, že bych je trošku vyleštil, spasoval s potrubím...
Stejně bych rád vytahal všechny ventily a pohrál si trochu s kanálama, že bych je trošku vyleštil, spasoval s potrubím...
09:47:11
22.11.2004
22.11.2004

sep
Na ventilový pružiny jsou speciální kleště,ale ty asi nemáš,tak potom stačí dřevěnej špalík kterým podepřeš ventil kterej chceš vytáhnout,na horní misku pružiny dáš třeba ořech potřebné velikosti a bouchneš po něm kladivem,pružina se stáhne , klínky vyskočí ,ty sundáš pružiny a vytáhneš ventil.......
09:44:23
22.11.2004
22.11.2004

tina
-> Martin: fígl je v tom, že ta pružina je stlačená, takže pokud to budeš sundavat bez přípravku, dej bacha na ty pružiny-pěkně lítaj potvory, ale každopádně to jde i bez něj
09:32:31
22.11.2004
22.11.2004

Martin
-> **R@ZOR**: Ok, o víkendu změřím hlavu dle techwebu, ale trochu se bojím vyndavání ventilu. Je na to nějaký fígl ? Jednou jsem to vyndaval pomocí takového přípravku na sloupové vrtačce, ale tou bohužel já nedisponuji :-/ (hypermarketovej stojan na vrtačku to asi neveme, co ?)
22:38:40
21.11.2004
21.11.2004

R@ZOR
-> Martin: Změř tu hlavu, jestli není moc snížená!
22:18:57
21.11.2004
21.11.2004

Martin
Tak hlavu jsem zatím nezkoumal, ale vyndal jsem ostatní písty a k mému překvapení první píst byl také ulomený mezi prvním a druhým kroužkem, ale kroužky byly ještě v pohodě, možná jen otázka času...
Tak přemýšlím, co s tím mám dále dělat ? Jestli je chyba v pístech a mám pro jistotu dát nové i ostatní písty, nebo je chyba někde jinde a nové písty to nevyřeší...
Tak přemýšlím, co s tím mám dále dělat ? Jestli je chyba v pístech a mám pro jistotu dát nové i ostatní písty, nebo je chyba někde jinde a nové písty to nevyřeší...

22:03:59
17.11.2004
17.11.2004

Martin
-> Baghira: Aha, tak tam jsem určitě koukal, nějaký náznak něčeho jsem tam viděl, ale už to nebylo takřka vidět. Zkusím to o víkendu vyfotit, snad to bude ono.
21:53:15
17.11.2004
17.11.2004

Baghira
-> Martin: No na tý fotce je ten nálitek nějak neviditelnej, takže to vypadá jako by to bylo snížený minimálně o 1 milimetr. Má bejt téměř veprostřed uplně na hraně směrem k potrubí. Je to takový vybrání cenťák na cenťák na sériovce 1 milimetr hluboký.
21:08:51
17.11.2004
17.11.2004

Martin
Mohu ještě poprosit někoho, zda by mi mohl vyfotit ten nálitek, podle kterého se kontroluje snížení hlavy ? Koukal jsem na ni ze všech stran a nic jsem nenašel, asi jsem slepej...
21:04:33
17.11.2004
17.11.2004

Martin
Ventily nebo písty, to je jedno, hlavně že si rozumíme ;-).
Takže jak to tak vypadá, tak vyhodím všechny písty a bylo mi razeno vyměnit kroužky i na ostatních, aby se zajížděly všechny válce najednou (a ne jen jeden). Tzn. že když vyměním kroužky, je to něco podobného jako po výbrusu ? Tzn., že se to bude muset delší dobu zajíždět ?
To schéma utahování je tuším v Andrtovi.
Jo a dnes jsem se pokoušel porovnávat výšku sériové Fa hlavy s tou mojí (na motoru - pro rýpaly ;-) a zjistil jsem, že jsou stejně vysoké, což mě velmi překvapilo. Přeci pokud by byla snižovaná, musela by být nižší, ne ? Pak totiž nechápu, jak je možné, že byly tlaky ve válcích kolem 16atm ?
Takže jak to tak vypadá, tak vyhodím všechny písty a bylo mi razeno vyměnit kroužky i na ostatních, aby se zajížděly všechny válce najednou (a ne jen jeden). Tzn. že když vyměním kroužky, je to něco podobného jako po výbrusu ? Tzn., že se to bude muset delší dobu zajíždět ?
To schéma utahování je tuším v Andrtovi.
Jo a dnes jsem se pokoušel porovnávat výšku sériové Fa hlavy s tou mojí (na motoru - pro rýpaly ;-) a zjistil jsem, že jsou stejně vysoké, což mě velmi překvapilo. Přeci pokud by byla snižovaná, musela by být nižší, ne ? Pak totiž nechápu, jak je možné, že byly tlaky ve válcích kolem 16atm ?
17:08:07
17.11.2004
17.11.2004

Saky
proc si jako pist mazal hustym olejem? a prekrouzkovaval si urcite ventily? -)
12:15:34
17.11.2004
17.11.2004

Jiří Skalný
-> Martin: ja jsem prekrouzkovaval ventily, slo to bez přípravku, takže nejdřiv sem je opatrně vyndaval tak aby ojnice nepoškrabala pist, potom sem namazal takovym hustym olejem ten pist nasadil pist do valc. vlozky a zasunul ho kousek pak sem opatrně nasadil prvni kroužek a tenkym provazkem sem ho stahl a potom zatlacil pist tak at je krouzek ve vnitr. a slo to je to ale dost velka mrdka, ale coz... da se to zvladnout...
01:03:46
17.11.2004
17.11.2004

lubosgls
nevim jestli to tu nekdo pisal ta hlava se utahuje podle urcityho schematu aby se nepokroutila a sedlo si pekne tesneni
20:29:04
16.11.2004
16.11.2004

R@ZOR
-> Martin: No pokud tam ten "výlitek" nemáš, tak ta hlava je asi dost snížená! Ten "výlitek" má 1mm! Ty přesahy se dají změřit taky tak, že vezmeš např. nožový pravítko (nebo posuvku) a položíš ho vodorovně na vložku a spároměrem změříš o kolik vložka přesahuje blok. Není to nic těžkýho. Jinak to že ty šrouby na hlavě nejdou povolit je celkem normální! Vložky se zajišťujou např. takhle
20:04:19
16.11.2004
16.11.2004

TUNER
-> eidy:Digi šupleru taky raději ne,ta ti zase ukáže pokaždý něco jinýho..:-))fakt na to jsou nejlepší ty hodinky...Nebo já jsem měl kdysi půjčený nástrojářský měrky,který mají mnohem větší rozsah a přesnost oproti obyčejnejm měrkám,ale pokud jsi to ještě nedělal,tak ať ti někdo asistuje,kdo už v tom má praxi.Neni nic příjemnýho zjistit po složení motoru,že ti jde voda do oleje atd...
18:09:44
16.11.2004
16.11.2004

Eidy
-> Saky: OK. Psal jsem, že si nejsem jistej a odkázal na knížku. Chtěl jsem naznačit, že se při tom nesmí ohnout momenťák. A pokud se použije digitální šupléra...
15:57:49
16.11.2004
16.11.2004

TUNER
Ještě bych doplnil že musíš dát pozor na zámky pístních kroužků...tzn. že tam kde se ti pístní kroužek skoro spojuje (je tam malá mezera) tak nesmí bejt další kroužek danej stejně,ale pootočenej asi o 120 stupňů a další zrovna tak...Ještě si změř tu mezeru (zámek) na tom kroužku až ho tam budeš mít,jestli neni moc velká nebo malá.Měla by mít taky určitý hodnoty

15:31:59
16.11.2004
16.11.2004

Saky
no tak Eidyho komentar neber moc vazne.. to se prave uplne vymyka ti knizce co ti doporucuje.. co se tyka utahovacich momentu tak ten je kolem 17-20Nm na hlinikove hlave a pak dvakrat o 90stupnu celkove to muze byt klidne neco kolem 150Nm tezko rict dela se to vyse popsanym postupem.. samozrejme ve spravnem poradi.. co se tyka presahu vlozek nevim jakou ma Eidy posuvku ale standartni posuvky meri s presnosti desetiny milimetru (nektere s presnosti 5setin) a krouzky se delaji v rozmerech 0,1 0,12 a 0,14mm takze rozdil mezi nejmensi a nejvetsi nemuzes posuvkou poznat.. na to jsou potreba hodinky s nejakou brousenou listou.. samozrejme kdyz tam das nejvetsi asi to taky bude dobre nicmene tak se to nedela.. meli by byt vsechny stejne.. a to v rozsahu + 0,1-0,15mm to si nejsem jistej.. pokud si jednu vlozku delal musis to udelat znova a koupit novej ten krouzek stoji cca 5Kc , co se tyka pistnich krouzku nandas ho do pistu uplne v pohode jen si dej pozor abys je dal spravne tzn znackou nahoru a do spravnejch pozic (proste je neprohazet jak se ti zlibi.. ) pist s krouzkama do valce das i bez pripravku staci ti treba pilovej list ze stary pilky kterej ohnes kolem pistu tim zmacknes krouzky vlozis do valce a lehce zaklepnes pist a je to.. a to je asi vsechno na co jsi se ptal
15:11:59
16.11.2004
16.11.2004

Eidy
Moment utahování by neměl přesáhnout možnosti momenťáku, pokud to neni dětská hračka. Moment je - nejsem si jistej - asi 8-9 Nm.
Kroužk dej na píst opatrně a nerupnou. Bez přípravku píst s kroužkama do válce asi nedáš. Stačí ohnout plech těsně kolem pístu a sunout píst z plechu do vložky.
A na měření přesahu by měla stačit kvalitní šupléra-posuvka. Přesahy 0,15 nebo 1,5 mm. Taky si nepamatuju.
Sežeň si chytrou knížku, po antikvariátech se jich válí plno. Jestli chceš zůstat u škodovky delší čas, budeš ji potřebovat. A těch pár korun za to stojí.
Kroužk dej na píst opatrně a nerupnou. Bez přípravku píst s kroužkama do válce asi nedáš. Stačí ohnout plech těsně kolem pístu a sunout píst z plechu do vložky.
A na měření přesahu by měla stačit kvalitní šupléra-posuvka. Přesahy 0,15 nebo 1,5 mm. Taky si nepamatuju.
Sežeň si chytrou knížku, po antikvariátech se jich válí plno. Jestli chceš zůstat u škodovky delší čas, budeš ji potřebovat. A těch pár korun za to stojí.
14:27:32
16.11.2004
16.11.2004

Martin
-> tina: Díky za cennou radu, ač přišla pozdě, příště si to budu pamatovat
.
Všiml jsem si, že na těch vložkách jsou nějaké slaboučké podložky, jaké tloušťky bych si měl pořídit ? A jak to tam mám poté naskládat ? Vylítla mi jen ta jedna. Je na to potřeba nějakého speciálního měřidla ?

Všiml jsem si, že na těch vložkách jsou nějaké slaboučké podložky, jaké tloušťky bych si měl pořídit ? A jak to tam mám poté naskládat ? Vylítla mi jen ta jedna. Je na to potřeba nějakého speciálního měřidla ?
14:13:11
16.11.2004
16.11.2004

tina
-> Martin: takže první rada (bohužel přišla pozdě): než začneš hejbat s pístama, tak musíš mít zajištěný vložky, aby se ti nehly. Pokud už se pohly, tak je rovnou vyndej, protože už je neusadíš tak jak měly bejt. Kup si nový těsnící kroužky, dosedací plochy v bloku a na vložce očisti a namaž hermetikem a pak je usaď. Pokud je tam jenom vrátíš, zřejmě se stane, že ti vložky budou propouštět..
13:58:24
16.11.2004
16.11.2004

Martin
-> Baghira: Zajímavé, něco jsem o nějakém nálitku slyšel, ale když jsem tu hlavu zkoumal, tak jsem ho tam nikde nenašel. Není to náhodou vidět někde na fotkách v tom minulém tématu, kam jsem dával fotky ?
13:56:54
16.11.2004
16.11.2004

Martin
No a další můj strašák je, že ta hlava byla neuvěřitelně utáhnutá. Povoloval jsem to momentovým klíčem, který byl utažený na plný moment a stejně jsem ho při povolování přesáhnul. Vůbec mi nejde do hlavy, jak to potom budu utahovat.
Hodil by se mi i postup utahování (moment), kdyby byl někdo od té dobroty, ale to si kdyžtak mohu najít...
Hodil by se mi i postup utahování (moment), kdyby byl někdo od té dobroty, ale to si kdyžtak mohu najít...
13:55:50
16.11.2004
16.11.2004

Baghira
-> Martin: Já jsem výšku hlavy změřil tak (tím způsobem na techwebu jsem to taky nechtěl dělat), že jsem si změřil takovej "výlitek" na spodku hlavy pod porubím (je vidět i z boku). A porovnal se sériovkou. Pak když mi to měřil mototrář, tak jsem se seknul jen o 0,1mm.
13:54:15
16.11.2004
16.11.2004

Martin
Pak mě napadá, jak lze navléknout kroužky na píst, aby mi nerupnuly ?
A dále, jestli lze vrátit píst do válce bez přípravku na stisknutí pístních kroužků ?
Jo a pak mě straší jedna věc, když jsem vyndaval píst, povedlo se mi vytáhnout ho i s vložkou, nemohl jsem něco podělat, když jsem tam tu vložku zase hodil zpátky ? Jde mi o přesahy vložek, asi by se pak měly kontrolovat, co ? Takže jestli jo, tak jak ?
A dále, jestli lze vrátit píst do válce bez přípravku na stisknutí pístních kroužků ?
Jo a pak mě straší jedna věc, když jsem vyndaval píst, povedlo se mi vytáhnout ho i s vložkou, nemohl jsem něco podělat, když jsem tam tu vložku zase hodil zpátky ? Jde mi o přesahy vložek, asi by se pak měly kontrolovat, co ? Takže jestli jo, tak jak ?
13:49:53
16.11.2004
16.11.2004

Martin
Takže začínám se sprchou otázek, mějte se mnou prosím trpělivost
.
Takže na co si mám dát pozor při vyndavání pístů ? Rozhodl jsem se po radě Kinga2, že se podívám, v jakém stavu jsou i ostatní písty.
Dále bych rád vyzvěděl pár možností, jakým způsobem se může stát, že rupne kroužek a takto se urve kus písu ?
Další věc, kterou bych rád o svém motoru zjistil je, o kolik je snížená hlava ? Už jsem našel článek na Techwebu o zjištění KP, kvůli kterému zjišťuji snížení hlavy(skoda.panda.cz/clanek.php 3?id=43), ale jestli jsem to dobře pochopil, musel bych vyndavat ventil ? Nelze změřit jen pouhou výšku hlavy a poronat to s nesníženou hlavou ?

Takže na co si mám dát pozor při vyndavání pístů ? Rozhodl jsem se po radě Kinga2, že se podívám, v jakém stavu jsou i ostatní písty.
Dále bych rád vyzvěděl pár možností, jakým způsobem se může stát, že rupne kroužek a takto se urve kus písu ?
Další věc, kterou bych rád o svém motoru zjistil je, o kolik je snížená hlava ? Už jsem našel článek na Techwebu o zjištění KP, kvůli kterému zjišťuji snížení hlavy(skoda.panda.cz/clanek.php 3?id=43), ale jestli jsem to dobře pochopil, musel bych vyndavat ventil ? Nelze změřit jen pouhou výšku hlavy a poronat to s nesníženou hlavou ?
13:46:52
16.11.2004
16.11.2004

Baghira
A co konkrétně potřebuješ vědět?
13:43:17
16.11.2004
16.11.2004

Martin
Tak doufám, že tento nadpis už někoho zaujme, protože bohužel budu mít nejspíš spoustu dotazů ohledně tohoto tématu. Proto prosím, kdo umí poradit, ať mi poradí.
Věc se má takto : Zjistil jsem, že komprese na 4. válci je v háji, motor jsem rozebral a píst vyndal. Byl zlomený pístní kroužek a byl rozdrcený píst v pístě praskliny toho kroužku. Pár fotek z rotzebírání naleznete v tomto tématu : www.meap.cz/u-geen/.../in dex.php?action=sho...
Protože nechci zasírat tento web množstvím dalších a dalších příspěvků, byl bych rád, kdybych mohl všecny své problémy řešit zde.
Věc se má takto : Zjistil jsem, že komprese na 4. válci je v háji, motor jsem rozebral a píst vyndal. Byl zlomený pístní kroužek a byl rozdrcený píst v pístě praskliny toho kroužku. Pár fotek z rotzebírání naleznete v tomto tématu : www.meap.cz/u-geen/.../in dex.php?action=sho...
Protože nechci zasírat tento web množstvím dalších a dalších příspěvků, byl bych rád, kdybych mohl všecny své problémy řešit zde.