skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Acka na vlecke-pomooc
22:49:48
23.11.2004
23.11.2004

Saky
jj napis mejl je to lepsi na ten odpovidam vzdycky a vsem celke svizne tady to nekdy z nedostatku casu proskacu a dost me toho unikne..
21:50:42
23.11.2004
23.11.2004

chooki
Fioro, pri mojom laborovani som mal vacsinou klasicke kola (4.5x13), takze v tom by som problem nevidel, aj ked samozrejme zivotnosti jednotlivych komponentov to neprispieva...
21:47:48
23.11.2004
23.11.2004

chooki
OK , Saky mohli by sme sa dohodnut, ak by si chcel, len este jedna vec : Na uchyte na prave sikme rameno zavadzaju rurky s chl.kvapalinou, nie ? A tiez tie uchyty na LR su prisrobovane v priecke karoserie, lenze sikme ramena u vlecky su uchytene viac v strede vozidla, v mieste kde ma ta priecka vybranie pre prevodovku. Neviem ci vies co myslim, ale samozrejme keby sme si to ujasnili, a mohol by si mi slubit nejaky realny termin (co je asi dost tazke
), tak by som bol dost rad, inac mozeme komunikovat priamo cez mail, ked chces ? plati ta adresa co mas na tvojom webe ? aby sme neotravovali ostatnych...

21:33:57
23.11.2004
23.11.2004

fioro
saky: jasne zvacsim paku...nachylnejsie na Acka... ak sa mylim tak ma opravte...
21:12:51
23.11.2004
23.11.2004

Saky
fioro: a co treba pomer paky?
21:09:48
23.11.2004
23.11.2004

Saky
co se tyka tech drzaku tak to neni problem ten na prevodovku mam ty delam k moji " LR " naprave a vetsi cenu jak 300 to nema jsou to tri plechy svareny do sebe.. co se tyka tech druhejch drzaku tam ty LRovy taky mam ale k vlecce budou trosku jinak ale neni problem to vyrobit.. delam podobne tak neni problem udelat dva jine.. co se tyka ty LR napravy tak nesmis si delat zavery z toho co rika Oliver kdyz vezmes v uvahu kdo je vyrobcem tak neni divu co to stalo ja budu brzo nabizet neco podobneho s vychytanyma mouchama a hlavne komplet uplne nove za cenu cca polovicni..
20:43:45
23.11.2004
23.11.2004

fioro
jo a to ze zmenou ET rozhadzete silovu rovnovahu, to rolu nehra??? :o)))
20:11:01
23.11.2004
23.11.2004

chooki
To saky : zaujimavy napad, pouvazujem nad tym, len take detaily ako kupit drziak na prevodovku LR za 300 kc mozem tu zabudnut, nie sme v cechach kamo
tu pri vysloveni slova skoda sa kazdy len blahosklonne usmieva.
To ze ten maly silentblok je slaby na udrzanie auta je fakt, o tom tu snad nemusime diskutovat, a myslel som vymenit za novy... predsa sa rozumieme
...
Inac Saky jestli by si mal cas na vyrobu tych drziakov na sikme ramena, urcite by som Ti dal viac mnohem ako 1000ku, ale pri tvojej zaneprazdnenosti to nevidim moc realne...
ale ked budes mat chut tak sa ozvi. Uvazoval som aj nad komplet ramenami s LRky, ale potom co mi Oliver (Rostova rapida-orange) povedal za co ich kupil ma presla chut.
To CAfe Racer (mas aj bike, alebo len nick ?) u vlecky ovplyvnuje odklon kola sikme rameno, urcite nie poloos. A tie ine auta som myslel ako priklad, inac tie zadne kola nie su hnane, takze v pohode to maju tak uchytene na tych vlecenych ramenach, predok maju Mcpherson, tiez nic zlozite, ale skoda je koncepcne nieco ine...
To Labros, nic v zlom ale to ze Acka odstranis pouhym vymenenim pozdlznych ramien sa mi nechce verit, podla mna su dolezite najma sikme ramena, resp. vzajomna poloha sikmeho a pozdlzneho ramena...To ze som o vlecke vela nevedel je fakt, ja sa za to nehanbim, nie som ziadny mechanik, aj ked som auta studoval na viacerych skolach, ale auto beriem ako hobby, ktore mi robi radost. Je jasne ze chyba bola, ze som nevymenil vsetky veci ked som vlecku viezol na zadnych sedadlach do servisu na vymenu ...:)) ale som nevedel jak sa to bude chovat, uz som mudrejsi :))
O casoch v AZNP takisto nemusime diskutovat, len si spominam na clanok vo svete motoru tesne po revolucii, ked bola amnestia, a linka vo skode bola zastavena lebo prepustili na slobodu veznov, ano citate spravne, na urcitych usekoch linky robili trestanci, zly sen v casoch roznych ISO, QSE, PSE a neviem akcyh auditov z hladiska kvality vyroby...alebo ako nam rozpraval profesor ako ho odpinkavali v AZNP ked im daval zlepsovaky na motory, ktore by ani vela nestali, alebo problemy so zaciatkamy v BAZ, ktore sposobovala AZNP atd, atd...Keby do Skody neprisiel VW, tak by skoncila jak Jawa, ci Tatra...uff, chlapi, idem uz vecerat

To ze ten maly silentblok je slaby na udrzanie auta je fakt, o tom tu snad nemusime diskutovat, a myslel som vymenit za novy... predsa sa rozumieme

Inac Saky jestli by si mal cas na vyrobu tych drziakov na sikme ramena, urcite by som Ti dal viac mnohem ako 1000ku, ale pri tvojej zaneprazdnenosti to nevidim moc realne...

To CAfe Racer (mas aj bike, alebo len nick ?) u vlecky ovplyvnuje odklon kola sikme rameno, urcite nie poloos. A tie ine auta som myslel ako priklad, inac tie zadne kola nie su hnane, takze v pohode to maju tak uchytene na tych vlecenych ramenach, predok maju Mcpherson, tiez nic zlozite, ale skoda je koncepcne nieco ine...
To Labros, nic v zlom ale to ze Acka odstranis pouhym vymenenim pozdlznych ramien sa mi nechce verit, podla mna su dolezite najma sikme ramena, resp. vzajomna poloha sikmeho a pozdlzneho ramena...To ze som o vlecke vela nevedel je fakt, ja sa za to nehanbim, nie som ziadny mechanik, aj ked som auta studoval na viacerych skolach, ale auto beriem ako hobby, ktore mi robi radost. Je jasne ze chyba bola, ze som nevymenil vsetky veci ked som vlecku viezol na zadnych sedadlach do servisu na vymenu ...:)) ale som nevedel jak sa to bude chovat, uz som mudrejsi :))
O casoch v AZNP takisto nemusime diskutovat, len si spominam na clanok vo svete motoru tesne po revolucii, ked bola amnestia, a linka vo skode bola zastavena lebo prepustili na slobodu veznov, ano citate spravne, na urcitych usekoch linky robili trestanci, zly sen v casoch roznych ISO, QSE, PSE a neviem akcyh auditov z hladiska kvality vyroby...alebo ako nam rozpraval profesor ako ho odpinkavali v AZNP ked im daval zlepsovaky na motory, ktore by ani vela nestali, alebo problemy so zaciatkamy v BAZ, ktore sposobovala AZNP atd, atd...Keby do Skody neprisiel VW, tak by skoncila jak Jawa, ci Tatra...uff, chlapi, idem uz vecerat

18:04:25
23.11.2004
23.11.2004

Labros
ten silenblok nedrzi kolo v kolme poloze, videl jsem auto s totalnima ackama a to same po vymene podelnych ramen a acka byly pryc. Tvoje neustale problemy jsi mel resit pred montazi, ne to udelat hura stylem a vsechny ostatni nazyvat problemisty, a potom vymyslet problemy a nazyvat AZNP vesnickymi burany. Proste mi to pripada, ze sis namontoval neco o cems nic nevedel, nesahl na to pred montazi, prohlasil ze je to trivka a pak kdyz jsi zacal mit problemy tak z nich obvinujes vyrobce jako ty bys byl ten nejchytrejsi. Delej si s tou vleckou co chces, ja jsem se svoji spokojenej. Vzhledem ke zbytku toho auta je to jeste jedna z nejpovedenejsich casti. Jina auta z te doby maji samozrejme klikovou napravu, ponevadz maji kupodivu motor nekde jinde.
17:20:06
23.11.2004
23.11.2004

Cafe-Racer
Chooki: ty pořád nevidíš ten rozdíl v uložení kola. Ty golfy apod., alespoň co se zadní nápravy týče (budu popisovat Astru), mají kyvné rameno chycené v podélné ose auta. Takže při propružení se sice kolo hýbe nahoru a dolů, ale jeho sklon k silnici zůstává +- stejný. Naproti tomu škodovka má to kolo chycené v příčné ose, takže při pružení se mění sklon kola k silnici. Vlečná škodovácká náprava je na tom trochu líp, ale i tak si myslím, že je do značné míry stálost sklonu kola omezená hnacíma hřídelema. Moc do toho nevidím, tohle mě ale napadá při obyčejným pohledu na auto na heveru (Astra vs škodovka). U astry ti kola vyjedou brutálně dolů, ale zůstanou svislý. U škodovek se starou nápravou kola vyjedou dolů a ještě se hrozně zavřou pod auto. A u vlečky je to něco mezi. A tohle prostě nezměníš žádnou pružinou, musíš předělat geometrii nápravy.
00:17:11
23.11.2004
23.11.2004

Saky
a proc chces jako vymenovat ty malinky silentbloky? opravdu myslis ze jsou zdrojem problemu, a za co je chces vymenit? ze je to spatny reseni to mas pravdu ale vychazi z toho aby bylo co nejmin uprav zejmena na kastli a tim padem cena cz se jim povedlo a prinos to opravdu melo.. problem je ale v pevnosti ramene a v tom silentbloku na podelnym ramenu jenze s tim zas tak moc udelat nemuzes s timhle stylem kyvani.. a ze nejde stelovat odklon kola resp ze se meni s delkou pruziny to vychazi z geometrie s tim udelas akorad to kdyz posunes ten drzak na pricce niz nebo vys.. osobne pokud bych to chtel resit takhle tak bych to asi udelal tak ze bych chytil prevodovku za vrsek do podlahy stejne jako ma LRo drzak te vyjde na cca 300kc pokud ho koupis hotovej, pricku bych vyhodil a misto drzaku vnitrniho bych udelal drzak ve stylu LRy (vyjde malinko jinak nez ma LR) kterej bude drzet silentblok a budes s nim moci hejbat nahoru a dolu cele tohle reseni tevyjde tak na 1000ku ale budes moci menit odklon za pochodu.. samozrejme prevarit uchyt na pricce je taky reseni jenze da to dost laborovani vymyslet jak presne takhle bys mohl stelovat.. a nebo uplne jine reseni s jinou napravou to je nejlepsi reseni
22:20:17
22.11.2004
22.11.2004

chooki
limce su normalne- nadvarene, sirka 8palcov, pneu 185-225. ja tam mam prave natiahnute 185/60, tak to mam rad...

22:00:11
22.11.2004
22.11.2004

Vojta - zrušená registrace
Ale jinak pekna shade...co to mas za limce? z ceho a jak siroky v zadu?
21:13:23
22.11.2004
22.11.2004

chooki
No zase tu pribudli nejake nazory...
som o tom poriadne rozmyslal, a myslim ze pre odklon kolesa je najdolezitejsie sikme rameno, ktore urcuje odklon kolesa.
Idealne by bolo, keby osa kyvania ramien bola totozna, ale kedze ta naprava je povodne konstruovana pre mokre poloosi, kde tieto poloosi znasali 100% priecnych sil a pozddlzne rameno pozdlzne sily. Nahradenim poloos suchymi poloosami, ktore ziadne sily neprenesu, okrem krutiaceho momentu, potrebovali v skode zabezpecit prenos priecnych sil...
Vyriesili to na urovni nejblbsieho vesnickeho burana, a to ze tam buchli sikme ramena, s uplne inou osou kyvania, ten rozdiel(uhol) potrebovali kvoli jednoduchsiemu prenosu sily malickym silentblokom, ktory je silne poddimenzovany... Nie aby zmenili komplet ulozenie napravy, vystuzili kasnu, nie, oni tam prdli sikme rameno, ostatne veci nechali tak...proste uroven vtedajsieho vedenia vo fabrike.
Preto hovorim ze riesenia pouzivane v seriovej vyrobe su casto poznacene chronickym setrenim a zaostalym rozmyslanim, takze sa netreba bat domacych uprav, pokial su samozrejme kvalitne...
Nevravim ze ostatne auta su bohvieako lepsie, ale napr. videl som parkrat golfy, kadetty a pod. co boli znizene o dobrych 10cm (na pruzinach, nemyslim absolutne znizenie dane aj zmenou kolies) a Acka nemal nikto...
Takze moj dalsi postup bude nasledovny : najst manika s garazou s ktorym by som vymenil tie malinke silentbloky (je rurka s priemerom cca 3cm a dlzkou 5 cm, tato ma drzat celu zad. cast auta v zatacke...), plus prevaril tie ucka na priecke v ktorych je ulozene to sikme rameno.
Urcite dost ludi nebude so mnou suhlasit, ak to vobec niekto bude citat
sorry za tu dlzku !!!!
som o tom poriadne rozmyslal, a myslim ze pre odklon kolesa je najdolezitejsie sikme rameno, ktore urcuje odklon kolesa.
Idealne by bolo, keby osa kyvania ramien bola totozna, ale kedze ta naprava je povodne konstruovana pre mokre poloosi, kde tieto poloosi znasali 100% priecnych sil a pozddlzne rameno pozdlzne sily. Nahradenim poloos suchymi poloosami, ktore ziadne sily neprenesu, okrem krutiaceho momentu, potrebovali v skode zabezpecit prenos priecnych sil...
Vyriesili to na urovni nejblbsieho vesnickeho burana, a to ze tam buchli sikme ramena, s uplne inou osou kyvania, ten rozdiel(uhol) potrebovali kvoli jednoduchsiemu prenosu sily malickym silentblokom, ktory je silne poddimenzovany... Nie aby zmenili komplet ulozenie napravy, vystuzili kasnu, nie, oni tam prdli sikme rameno, ostatne veci nechali tak...proste uroven vtedajsieho vedenia vo fabrike.
Preto hovorim ze riesenia pouzivane v seriovej vyrobe su casto poznacene chronickym setrenim a zaostalym rozmyslanim, takze sa netreba bat domacych uprav, pokial su samozrejme kvalitne...
Nevravim ze ostatne auta su bohvieako lepsie, ale napr. videl som parkrat golfy, kadetty a pod. co boli znizene o dobrych 10cm (na pruzinach, nemyslim absolutne znizenie dane aj zmenou kolies) a Acka nemal nikto...
Takze moj dalsi postup bude nasledovny : najst manika s garazou s ktorym by som vymenil tie malinke silentbloky (je rurka s priemerom cca 3cm a dlzkou 5 cm, tato ma drzat celu zad. cast auta v zatacke...), plus prevaril tie ucka na priecke v ktorych je ulozene to sikme rameno.
Urcite dost ludi nebude so mnou suhlasit, ak to vobec niekto bude citat

18:04:33
22.11.2004
22.11.2004

Simi
Je fakt, ze si clovek moc nepomuze. Me to na kyvce s letnima 15 hlinikacema delalo docela slusny acka (kvuli rozsireni), tak jsem podlozil pruziny o 1cm, cimz se ty acka krasne srovnaly. Jenze ted, kdyz jsem prezul na uzky zimni (i kdyz na 3cm podlozkach), to zase diky tem podlozkam pod pruzinama dela vecka (coz je na jizdni vlastnosti horsi nez ty acka)... ale vyndavat je nebudu, halt v zime se nedivoci ;-)
17:00:31
22.11.2004
22.11.2004

Cafe-Racer
To jsou teda problémy: uvědom si, že kolo se pohybuje po dráze dané tím ramenem. Tím, že to tak snížíš, se dostaneš do jiné polohy, kde to dělá už z principu Áčka. Takže BUĎ budeš mít auto nízký, NEBO bude bez áček. Jestli se ti takový výběr nelíbí, budeš muset přepracovat geometrii převařením nápravy. Pomáhej ti .....
13:22:21
22.11.2004
22.11.2004

Mishoooo
-> Labros: Ono Chooki to ma tiez vystuzene ale asi tie palcove disky robia svoje asi to dost staca

11:44:28
22.11.2004
22.11.2004

Labros
Kamos ma na vlecce stodvacitkovy pruziny a nema acka ani v naznaku, ale zase ma novy vyztuzeny podelny i sikmy ramena.
21:59:52
21.11.2004
21.11.2004

Mishoooo
-> chooki: No a potom ten vysledok... tahal by si aj zadok na dorazoch

21:57:59
21.11.2004
21.11.2004

Mishoooo
-> chooki: Inak to prevaranie si odloz na dalsi z nasich zrazov, nech sa mame na co pozerat
Inak ja osobne by som to na tvojom mieste nechal tak , dal tam tie sstare pruzimy to bol taky pekny kompromis medzi ackom a znizenim... Ale to je len moj nazor. Ak sa das na to prevarenie tak nechces to rovno prerobit na LR napravu? Bude s tym len o cosi viac roboty ako s prevaranim

Inak ja osobne by som to na tvojom mieste nechal tak , dal tam tie sstare pruzimy to bol taky pekny kompromis medzi ackom a znizenim... Ale to je len moj nazor. Ak sa das na to prevarenie tak nechces to rovno prerobit na LR napravu? Bude s tym len o cosi viac roboty ako s prevaranim

22:24:30
20.11.2004
20.11.2004

Simi
-> chooki: To je vzdycky to dilema, vid? :-) vzhled vs. pouzitelnost. Kdyz jsem dal dopredu 235 pruziny od Sakyho, byl jsem taky mrzuty, jak je to strasne vysoko a ze je to seredny. Jenze na tom predtim se nedalo jezdit. :-/
22:07:36
20.11.2004
20.11.2004

chooki
Dik Sime za nazor, mas peknu skodulu.
vacsie kola nedam ani za boha, ja chcem 13ky z nizkymi gumami a autom padnutym na zem a samozrejme bez Aciek (najazdim rocne cca10-12tis.), takze mi nezostava ine len to prevarenie, na prd je, ze pri uchyteni laveho sikm.ramena je velmi malo miesta (rurky chl. kvapal.). Mate s tym niekto skusenosti ? Dik.
Inac po nahodeni tych dlhych pruz. mam pocit ze zadok sedi trochu lepsie...ale ten vzhlad
vacsie kola nedam ani za boha, ja chcem 13ky z nizkymi gumami a autom padnutym na zem a samozrejme bez Aciek (najazdim rocne cca10-12tis.), takze mi nezostava ine len to prevarenie, na prd je, ze pri uchyteni laveho sikm.ramena je velmi malo miesta (rurky chl. kvapal.). Mate s tym niekto skusenosti ? Dik.
Inac po nahodeni tych dlhych pruz. mam pocit ze zadok sedi trochu lepsie...ale ten vzhlad

21:19:20
20.11.2004
20.11.2004

Simi
Ja teda nemam vlecku, ale jenom socku kyvku, ale diky tem sirokejm 15" na 3cm podlozkach mi to delalo taky acka. Musel jsem podlozit pruziny (o 1,3cm). Ted mam kola skoro rovne. Kupodivu to melo jen pozitivni nasledky. Auto je stabilnejsi v zatackach a zadek jde lip po dirach. Ale hlavne se mi snad prestanou sjizdet zadni kola na vnitrni hrane. Za letosek (cca 15t km) je ten rozdil v ojeti pneumatik dost zasadne videt.
-> chooki: Pridavam se k nazoru, ze jestli nechces mit acka, musis dat klasicky pruziny. Pokud by jsi chtel za kazdou cenu zachovat ten nizky zadek, nezbyde ti asi nic jineho, nez to prevarit, ale do toho bych ja nesel.
Spis bych pouvazoval o vetsich kolech, ktere tu diru opticky zmensi.
-> chooki: Pridavam se k nazoru, ze jestli nechces mit acka, musis dat klasicky pruziny. Pokud by jsi chtel za kazdou cenu zachovat ten nizky zadek, nezbyde ti asi nic jineho, nez to prevarit, ale do toho bych ja nesel.
Spis bych pouvazoval o vetsich kolech, ktere tu diru opticky zmensi.
21:06:59
20.11.2004
20.11.2004

chooki
a este
21:06:18
20.11.2004
20.11.2004

chooki
No takze dneska som tam daval rapidacke pruziny, nove, skratene zo 440 na 400...chlapi pozrite sami, brrrr
strasne je to vysoke, ja som z toho uplne vedla, samozrejme ze tie acka tam uz skoro nie su...ale aj tak to takto nechcem, musim ukecat znameho na prevarenie uchytov sikmych ramien...mate s tym niekto skusenosti ???? pomoze trochu vymena silentblokov medzi sikmym ramenom a prieckou prevodovky ???
Proste to musi ist dole, takto to nebude .
Diky moc za rady !!!

Proste to musi ist dole, takto to nebude .

Diky moc za rady !!!

20:15:56
19.11.2004
19.11.2004

Milda
-> chooki:
pokud si daval vlecku kuli tomu abys snizil zadek tak to si slapnul vedle, vlecka ti zadek naopak zvysi. Rozdil ve volny dylce je sice 10 cm ale neco ti udela dole na rameni, neco domecek, pak je 130 pruzina taky mekci takze se vic zmackne. Sezen si 130 pera, urizni jim zaverny zavity a budes to mit jako U-Geen, to je myslim snesitelny
pokud si daval vlecku kuli tomu abys snizil zadek tak to si slapnul vedle, vlecka ti zadek naopak zvysi. Rozdil ve volny dylce je sice 10 cm ale neco ti udela dole na rameni, neco domecek, pak je 130 pruzina taky mekci takze se vic zmackne. Sezen si 130 pera, urizni jim zaverny zavity a budes to mit jako U-Geen, to je myslim snesitelny
17:44:54
19.11.2004
19.11.2004

Tuner#2 - zrušená registrace
-> chooki: Ale zas nemáš tak strašný a myslím, že se s tím dá jezdit - chce to hlídat vzadu gumy a je to v poho.
17:44:16
19.11.2004
19.11.2004

-> chooki: Rozdíl dělá i horní úchyt v kasli - ten domeček je u 120 níž, takže pružina je kratší, ale zároveň je i "výš" podélné rmeno než u vlečky. To že jsi to chtěl vzadu víc snížit - to vlečka nevyřeší - bude to dělat áčka...
17:38:08
19.11.2004
19.11.2004

chooki
Dikes, to ma nenapadlo ze je rozdiel medzi spojom rameno-mokra poloos a rameno-sucha poloos... Takze 1200 SK v prdeli
. Ale aj tak, ze by ten rozdiel bol 8-10 cm ??? ( o cca 10 cm je dlhsia rapid. pruzina oproti 120kovej)...podla mna je ina aj poloa misky pruziny v kasni.
Inac co sa tyka toho znizenia, myslim ze vzadu to nie je az tak moc znizene, kurna chlapi ja to nechcem mat vysoko... Jedna z veci preco som chcel vlecku, aby som to mohol este trochu znizit viac ako som mal na kyvke.

Inac co sa tyka toho znizenia, myslim ze vzadu to nie je az tak moc znizene, kurna chlapi ja to nechcem mat vysoko... Jedna z veci preco som chcel vlecku, aby som to mohol este trochu znizit viac ako som mal na kyvke.
17:18:49
19.11.2004
19.11.2004

-> Milda: Já s tím problém nemám - mě to stojí na špalkách a Áčka neřeším...

17:12:42
19.11.2004
19.11.2004

Milda
-> Tuner#2: nebo se obratit na Sakyho

17:06:09
19.11.2004
19.11.2004

-> chooki: Přesně jak píše Milda - i vlečka nemá kola stále rovně - pokud dáš dlouhé pružiny, tak budeš mít dokonce véčka, ale bude to mít hrozný jízdní vlastnosti a bude to vysoké. pokud to chceš mít tak nízko jak to máš a ještě k tomu, tak rozcáplé )myslím široká kola) tak Ti to bude Áčka dělat stále - musel by jsi jedině převařit úchyty šikmých na příčce, ale je to dost komplikovaný zásah...
16:49:17
19.11.2004
19.11.2004

Milda
Jenomze sikmy rameno ma dost vetsi prumer nez nohavice na kyvce v tom miste kde je osa. takze to rameno je oproti kyvce niz, proto sou treba delsi pera. Schvalne si prizvedni zadek tak abys mel mezi lemem a kolem tak 8 cm a uvidis jak budou kola rovne
16:18:09
19.11.2004
19.11.2004

chooki
a jeste jednou

16:17:18
19.11.2004
19.11.2004

chooki
pridam foto na ilustraciu. dik.
16:10:05
19.11.2004
19.11.2004

chooki
Diky, pani ale nejako sa nerozumieme...
ja som to pochopil tak, ze preto su rapidacke pruziny dlhsie, lebo horne uchytenie v kasni maju vyssie, vsak preboha maju 440mm , normalne 120kove maju cca 320-330mm, to je dost velky rozdiel...a spodne uchytenie na pozdlznom ramene je rovnake, lebo to rameno je rovnake...tak tomu nerozumiem, vsak predsa musim pouzit 120kovu pruzinu , nie ???
A este na TW som cital ze tie silntbloky na pozdlznych ramenach su nasadene na vlecke opacne ako na kyvke ? neviem, ja som mel len jednu moznost , petoze jak som dal ten sil.blok opacne, tak rameno zadieralo o plech v kasni...
DIK za nazory !!!

ja som to pochopil tak, ze preto su rapidacke pruziny dlhsie, lebo horne uchytenie v kasni maju vyssie, vsak preboha maju 440mm , normalne 120kove maju cca 320-330mm, to je dost velky rozdiel...a spodne uchytenie na pozdlznom ramene je rovnake, lebo to rameno je rovnake...tak tomu nerozumiem, vsak predsa musim pouzit 120kovu pruzinu , nie ???
A este na TW som cital ze tie silntbloky na pozdlznych ramenach su nasadene na vlecke opacne ako na kyvke ? neviem, ja som mel len jednu moznost , petoze jak som dal ten sil.blok opacne, tak rameno zadieralo o plech v kasni...
DIK za nazory !!!
15:18:19
19.11.2004
19.11.2004

Saky
jj ja napisu to samy-) pokud jakkoliv zkratis pruzinu tak musis mit Acka to vychazi z geometrie ty napravy.. mel si dat novy vleckvy a mel bys to OK.. idealni by byly stejne dlouhy jako origo a jeste o neco tuzsi jenze ty nesezenes-) ja je mozna nekdy udelam ale az po ty naprave co delam..
15:05:34
19.11.2004
19.11.2004

King
Originalni pruzina na vlecku ma 436mm (volna dylka) - pri zkraceni se neni cemu divit. S e 12kovejma pruzinama a vleckovejma hrncema to asi nebude o moc lepsi a Saky pravdepodobne napise to samy :)......Pokud se menily podelny ramena, tak bylo chybou nevymenit i silentbloky, ktery o "ackovitosti" taky dost rozhodujou. Prevarenim uchytu sikmych ramen bych nedelal, maximalne vystuzit uchyty - vliv sikmejch na ackovitost je hodne prehanenej....
14:57:48
19.11.2004
19.11.2004

CHIP
-> chooki: Si delas srandu, ze na vlecce davas pruziny ze 120-tky ... musej tam byt rapidacky (13x-tkovy) pruziny ... a spis jeste lehce delsi ... vyztuzeni podelnych je dobre ... ale kratsi pruziny logicky znamenaji acka ...
14:44:20
19.11.2004
19.11.2004

chooki
Tak pani, stale s tou mojou vleckou problemiky...historia :
1. po nahodeni vlecky asi pred mesiacom, brutalne acka(pruziny 285).
2. vymena pruzin za dlhsie z rapidy (skratene na 360), plus vymena pozdlznych ramien-vystuzene podla LA, silentblokov na pozdlznych ramenach... stale acka, aj ked mensie. Usudil som ze tie rapidacke pruziny sa stlacaju dost vela, pretoze ten drot je slabsi.
3. kupa original pruzin (cca 320-330mm) na 120 ku, nove, 590 Sk/ks, dneska ich nahodim, a stale Acka !!! Zda sa mi ze trochu mensie, ale predsa.
Ocenil by som konstruktivne rady, co by som este mohol zlepsit. Chcel by som menit silentbloky na sikmych ramenach, ale tie sa musia vylisovat, takze to bude narocnejsie. Pomoze to ? Co este ? Prevarit tie uchyty sikmych ramien na priecke prevodovky ? Vystuzit plechy v kasni v ktorych su uchytene pozdlzne ramena ? Jak to ze normalne rapidky a 130ky nemaju acka (pokial maju nove komponenty) a ja stale...
Saky mozes prosim Ta poradit ?, aj niekto iny, samozrejme. Diky moc !!!!
1. po nahodeni vlecky asi pred mesiacom, brutalne acka(pruziny 285).
2. vymena pruzin za dlhsie z rapidy (skratene na 360), plus vymena pozdlznych ramien-vystuzene podla LA, silentblokov na pozdlznych ramenach... stale acka, aj ked mensie. Usudil som ze tie rapidacke pruziny sa stlacaju dost vela, pretoze ten drot je slabsi.
3. kupa original pruzin (cca 320-330mm) na 120 ku, nove, 590 Sk/ks, dneska ich nahodim, a stale Acka !!! Zda sa mi ze trochu mensie, ale predsa.
Ocenil by som konstruktivne rady, co by som este mohol zlepsit. Chcel by som menit silentbloky na sikmych ramenach, ale tie sa musia vylisovat, takze to bude narocnejsie. Pomoze to ? Co este ? Prevarit tie uchyty sikmych ramien na priecke prevodovky ? Vystuzit plechy v kasni v ktorych su uchytene pozdlzne ramena ? Jak to ze normalne rapidky a 130ky nemaju acka (pokial maju nove komponenty) a ja stale...
Saky mozes prosim Ta poradit ?, aj niekto iny, samozrejme. Diky moc !!!!