-> Jozka 18.04.14 20:11:31: No, Galvanovna, kam jsem dával bez problému zinkovat věci a do týdne bylo hotovo, mne letos překvapila neochotou, věci už mi tam leží dva měsíce, dokonce tam na mne šéf řval (a jeho papoušek mu hezky přizvukoval

), že to, že to blbě udělali je moje vina (ač bylo vše v krabičkách s popisem, co přesně mají udělat) - holt asi nezvládají a mají nervy v kýblu...
Jinak příprava na zinek - odmastit (koupu v naftě (petroleji) a posléze v benzinu), odrezit (ač to odrezují v zinkovně, tak se s tím moc neserou a je lepší si to předpřipravit doma):
mechanicky (používám lamelový kotouček 120 - 240 do brusky, ale viditelné části je potřeba přeleštit - ten zinek je opravdu tenká vrstvička) - většinou se s tím moc nepářu a brousím spíš mechanická poškození (otřepy, orvané hrany šroubů apod) a následně z nazinkovaného materiálu třídím na kvalitativní třídy;
chemicky - používám kyselinu citronovou (dostupnou v každých potravinách či drogerii za pár kaček) - v horkém roztoku nechám díly louhovat, nejlépe je povařím, ale pozor na čistotu roztoku - při velmi zrezlém materiálu se z roztoku na dílech vysráží sůl, kterážto je po zatvrdnutí pevná jako kámen a jde blbě odstranit, takže je potřeba díly včas vytáhnout a roztok vyměnit.
Opakuji tak dlouho, než všechna viditelná koroze zmizí (zdravá ocel je po vytažení z lázně šedavě stříbrná, oxid je klasicky oranžový až černý).
Po vytažení z lázně koupu díly v jarové vodě a oplachuji teplou čistou vodou...
Jinak k vodíkové křehkosti - tu lze odstranit po zinkování "vypálením" nazinkovaných dílů při teplotě 200-250°C - většinou galvanovny na to jsou vybavené speciální pecí, nebo lze normálně "upéct" doma v troubě
