-> Bukaj: Podle:
skoda-virt.cz/cz/.../9308
2-v-ktorom-roku-zacali-zin
kovat-felicie je fakt, že karoserie byly vyráběny z pozinkovaného plechu. Kdysi jsem na 100% viděl propagační leták, kde toto bylo jistě napsáno. Nevím, zda-li celá, ale dle letáku ŠA a.s. asi ano. Kdysi jsem taky byl v muzeu v MB, kde bylo propagační video a tam to taky zmiňovali (oboustranně pozinkovaný plech v rolích různých tlouštěk, dovoz ze SRN) - to byla ovšem doba fabie, octavie, superbu. Tedy ne balíky shitového plechu ze Slovenska za dob stovek, stodvacítek, kdy liška byla uprostřed snad na každé vnitřní vrstvě plechu v balíku (to je zase očité dobově svěděctví)...nebylo divu, že na rozdíl od novodobé produkce se mohla vyskytnout koroze klidně uprostřed kapoty nebo dveří, aniž by to bylo kritické, neodvodněné, odřené,... místo. A do kataforézy taky (řádně) chodily asi jen středeční kastle (doba asi až stodvacítek) - tolik k plánovanému hospodářství, kdy jednou nebyl materiál, podruhé se zase nestíhalo nebo švejkovalo. Taky proto vzniklo „Hnutí za nejvyšší kvalitu“ viz posl odst:
cs.wikipedia.org/wiki/%C5
%A0koda_742 ale stejně to nebylo moc platné (proto vrchlabské škodovky každý chce, byla (a je?) tam asi lepší kázeň)... nejvíc mě nasral přístup, kdy se u stovek jedna z těsnících gum pod zadním blatníkem dávala na holý(!!) plech. Tudíž mechová guma sákla vodu a plech tam posléze nebyl. Málokdo si udělal do-do ještě v záruce, většinou to ani nebylo nijak kvalitně (gumoasfalt byla a je zkáza plechu). Takže do dnešních dob to lze "opravit" snad jedině vyvářkou a důkladným lakem.
Long story short: felicie měly dle letáku pozinkovanou karoserii. Záleží taky na matroši plechu (ze šrotu x z hlíny z SSSR ve VSŽ), nedůsledná foréza, odrezovací/odmašťovací lázně. Naše tehdy sedmiletý auto nemělo nad rantlem 5. dveří jedinou bublinku (před nehodou), zatímco na větších parkovištích už byla vidět typicky "řemeslnická" auta, nula korun do servisu, nula minut strávených mytím nebo aspoň zhodnocením stavu, na kterých bylo vidět lidové umění stylem záplat z látky, laminátu, lepenky, asfaltu, krycích odrazek atd. Už tehdy existovaly felicie, pickupy, kterým chyběly lemy - ovšem jen aby to klaplo na STK, že.
edit: nálepky už tehdy běžné:
www.skoda1203.estranky.cz
/img/.../skoda-felicia-com
bi-zelena-zezadu.jpg