Fiat a talianske autá

prohledat
2151 příspěvků (zobrazeno 2151 až 2151) od 03.04.2017 do 13.02.2025, založil/a minno
řadit dle data
11:49:10
03.04.2017
minno
A teraz k veci. Riešim teraz takú jednu anomáliu.

Rodičia majú Fiat (classic) Punto MK2b, r.v. 2007, motor benzín 1,2 8V 44kW.

Všade v knihách, v návodoch je uvádzané, že pre tento motor sú doporučené sviečky NGK BKR5EZ. Je tak písané v literatúre pre starší model Punta s malými svetlami (pred faceliftom), aj v návode na novší model (veľké svetlá po facelifte).

Sviečka NGK BKR5EZ má podľa označenia závit 14 mm a šesťhran na kľúč 16.

Čo je ale zaujímavé, z nášho Punta som pred 3 rokmi vytiahol sviečky Fiat DCPR7E3. Motor mal vtedy 60 tis. km, a kedže to boli sviečky originál Fiat/Lancia, predpokladal som, že tam boli z výroby. Kúpil som vtedy a dal tam rovnaké nové od NGK.

Sviečka NGK DCPR7E má podľa označenia ale závit 12 mm (t.j. menší, ako je všade uvádzané), šesťhran na kľúč 16.

O ten závit by ani tak nešlo - OK - je tam viac zmien na tom aute, o ktorých sa nikde nepíše skrz tieto posledné ročníky po FL.

Ale zaujíma ma, prečo ten skok o 2 teplotné stupne sviečky (5 vs 7) na tom istom motore?

Jedinú zmenu čo som si všimol v popisoch parametrov motora pred FL / po FL, je kompresný pomer. Možno je to len chybná info v papieroch, lebo výkonnostné aj ostatné patrametre ostali bez zmeny, tak potom neviem načo by zvyšovali KP.

Pred FL je uvádzaný KP 9,5:1, po FL 9,8:1 (či 9,7, teraz neviem presne).

A teraz babo raď. Aké sviečky tam patria? Na škodovke mám s KP 10,2:1 sviečky NGK 6. Tú by som dal tie 5-ky alebo 6-tky. Čiže DCPR5E alebo DCPR6E.

Motor inak beží OK, len štarty nie sú vždy úplne ideálne, to by som pripisoval azda tým primoc studeným sviečkam.
upraveno 1x, naposled 03.04.2017 12:17:23
11:47:09
03.04.2017
minno
Sú tu nejakí fiatisti? Viem, že u väčšiny pospolitého osadenstva sú autá na F považované za odpad, ale keď už sa tu preberajú aj iné autá, prečo nie aj Fiat :)

Ja si nemyslím, že Fiat sú zlé autá, ani že sú to dobré autá. Proste asi ako každá iná značka, niečo je dobré, niečo horšie....
Extreme Tyres