-> Tuner#2 - zrušená registrace 28.11.20 08:35:46: On se ptá na výrobce spoileru, ne manžet
Ty manžety jsou samozřejmě Gomet
-> Tomaso435 27.11.20 23:44:53: Do háje - k manžetám ještě jednou (doufám) srozumitelně:
Manžety na vlečkovou poloosu jsou "jednovlnkové" ke kolu a "dvouvlnkové" k převodovce. Liší se nejen "vlnkami", ale též průměrem (kloub u převodovky má větší průměr, než u kola).
Vlečkové manžety k převodovce jsou identické, jako manžety k převodovce na starší model Favorita, jak rozměry, tak výrobcem. kdo je výrobcem originálních manžet, netuším.
V nouzi jde na vlečkovou poloosu obě manžety dvouvlnkové a funguje to navzdory tomu drobnému rozdílu v průměrech obou kloubů - sám to tak na některých poloosách mám, neboť jsem dříve nesehnal jednovlnkové manžety, zato jsem měl několik manžet na Favorita z výprodeje z autorizáku za půl darma.
Místo jednovlnkové manžety lze pro změnu použít manžetu čtyřvlnkovou z Feldy. Ale vzhledem k tomu, že v poslední době se nedá sehnat asi ani ta v kloudné kvalitě, je to už passé...
"podivný číny"
jsou pravděpodobně TF Press (logo takové spojené TF v trojúhelníčku - od této firmy na škodovku fungují jedině zadní zástěrky za 99 Kč) nebo tuším polské (logo trojúhelník rozdělený druhým trojúhelníkem na více trojúhelníků) a samozřejmě i nějaká ta Čína ( bez loga) - jinak ta guma stojí za houby - když se má pohybovat, tak popraská a když má být ve styku s mazivem, tak nabobtná a časem se rozleptá.
"Rubena"
pokud vím, tak manžety poloos tato firma v druhovýrobě možná ani nedělala - i když jsem dříve měl za to, že poměrně kvalitní manžety (s logem medvídka) jsou právě Rubena. Ale novodobá Rubena má logo hrocha (původní logo bylo R v kroužku, ale asi se to pletlo s "registrovanou ochrannou známkou", tak to změnili)...
Gomet
vše již myslím bylo napsáno, stále se vyrábí v Itálii...
Originál Škoda
co jsem sehnal originály, tak vždy byly jako sada s mazivem a sponami (originálními, jako z výroby) v papírové krabičce s logy Škoda a.s. a byly to identické manžety, jako byly na vlečkových a Fa poloosách z výroby (s dlouhým výrobním kódem po obvodu v žlábku pro velkou sponu). Výrobce, jak jsem psal, neznám.
Takže Gomety jsou a (snad) i budou, jinak je to bída -ty ostatní "značkové" manžety se již nevyrábí a cena není příznivá.
Je to už jasné?
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)