skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Cena benzinu a energii
-> saskyn2 19.03.22 09:17:45: Hele podle přibližných počtů by to topení elektriku u mě dělalo kolem 7,5 měsíčně a to se moc neohřejeme a u našich 12 a víc . A to je už kurva na hraně. Doma táhnu vše sám, hypo, elektrika, voda, pojistky, benzín a další pravidelný náklady. K tomu jídlo, oblečení a dodělávky kolem domu a servis aut. A fakt nemám ani zdaleka 50 měsíčně abych mohl být v klidu. Takže třeba pro mě je to jediný co do toho můžu dát čas a práci. Takže to beru tak jak to je a snažím se zminimalizovat především ty větší výdaje.
přeci nás z toho strachu nenechají vyklouznout, když už na nás tak dlouho "klečí"
-> dragon_cb_cz: Jo to bude taky mazec.
Jinak tohle je fakt hustý www.seznamzpravy.cz/clane k/ekonomika-firmy-energeti cka-krize-se-prohlubuje-pl ynari-vyhlasili-firmam-sto p-stav-194385
Jinak tohle je fakt hustý www.seznamzpravy.cz/clane k/ekonomika-firmy-energeti cka-krize-se-prohlubuje-pl ynari-vyhlasili-firmam-sto p-stav-194385
Tohle je ještě celkem přímo viditelný, ale jak už tu tuším psal Palinator, vypadá to na další poměrně suchý rok. V kombinaci s tím, že jak Rusko, tak Ukrajina jsou poměrně významní vývozci pšenice, hlavně na Blízký východ a do Afriky, to bude znamenat silný tlak na zdražení potravin.
Když se něco podobného stalo naposledy, tak Evropani byli "celkem v pohodě", ale bylo z toho Arabský jaro... a to už úplně v pohodě nebylo. Teď by to mohlo být ještě o pořádný kus horší.
No a jako bonus je rusko významný vývozce surovin pro výrobu hnojiv, takže ty taky zdražujou a pro evropské zemědělce je skoro nevýhodné na ty pole vůbec něco dávat. Takže "dobrých zpráv" v tomhle roce bude ještě o dost víc...
Když se něco podobného stalo naposledy, tak Evropani byli "celkem v pohodě", ale bylo z toho Arabský jaro... a to už úplně v pohodě nebylo. Teď by to mohlo být ještě o pořádný kus horší.
No a jako bonus je rusko významný vývozce surovin pro výrobu hnojiv, takže ty taky zdražujou a pro evropské zemědělce je skoro nevýhodné na ty pole vůbec něco dávat. Takže "dobrých zpráv" v tomhle roce bude ještě o dost víc...
-> saskyn2: Presne, zakon padajiciho hovna. To je jako kdyz nejakej cyklozmrd prohlasi, ze ho cena nafty nezajima, ze autem nejezdi 

-> MerHanz: No problém je čas který pak budu trávit přikládáním nebo štípáním, o to zase mín budu s rodinou, nebo mín vydělám v práci. Chápu že jsou lidi který to maji jinak, ale pro mě by to bylo těžce ztrátový. Navíc musíš mít nejlíp svůj les, protože ceny budou postupně kopírovat ten plyn(byt ne v takové výši)
Ale věřím že spoustě důchodců a lidí na hraně prostě nic jiného než obnovit kamna na uhlí případně dřevo nezbude. A prostě šetřit. Si pamatuju když jsem byl malej jak babička topila jen v jedný místnosti a asi na 18 stupnů, nečekal jsem že takovýhle časy se budou vracet.
No a hlavně to pořád řeší topení doma...ale plyn se používá všude, od pečení rohlíků, přes vytápění kravína, po vytápění hal na výrobu čehokoliv, a samozřejmě firmy tohle nemůžou ustát bez výrazného zdražení, zákonem padajícího hovna to stejně zase dojde ke koncovému zákazníkovi.
Ale věřím že spoustě důchodců a lidí na hraně prostě nic jiného než obnovit kamna na uhlí případně dřevo nezbude. A prostě šetřit. Si pamatuju když jsem byl malej jak babička topila jen v jedný místnosti a asi na 18 stupnů, nečekal jsem že takovýhle časy se budou vracet.
No a hlavně to pořád řeší topení doma...ale plyn se používá všude, od pečení rohlíků, přes vytápění kravína, po vytápění hal na výrobu čehokoliv, a samozřejmě firmy tohle nemůžou ustát bez výrazného zdražení, zákonem padajícího hovna to stejně zase dojde ke koncovému zákazníkovi.
-> saskyn2: Hele já jsem topil elektrikou a v prosinci mi konečně přišli krbovky ( po půl roce ). A od tý doby el. kotel najel tak možná 30h s tím, že vytápěl jen občas v mrazech patro. Takže od instalace do teď protopeno cca 3200 kaček a to topíme hlavně briketama ( pohodlnější na interval přikládky a s dřevem dokupy asi nej ). To je míň než mám měsíční zálohu na el. A to mám přes 2 roky starou smlouvu s fixem do letošního prosince. Aktuálně u ČEZu je to jen za el. 5200 ku mojim 1990 za MWh . K tomu stálé platby a distribuce. A jak koukám, tak Plyn jede ještě jinčí level. Celkem mám hrůzu jak to vyřešit u našich. Starej dvougenerační barák s přímotopama. Táta v důchodu a mamina to má za pár. Napadaj mě snad nějaký krbovky na pelety, aby aspoň v bytě měli pěkně za levněji s minimem námahy. Ovšem jak je na tom komín, to je další neznámá a nejistá. Proti tomuhle je drahej benál pohodička.
-> saskyn2 18.03.22 14:27:00: to asi nepojde..a ak ano tak pre velku cast domacnosti nezaplatitelne.
-> vhml: No zajímalo by mě co bude za 3 roky až mi ta fixace skončí, při těhle cenách bych dal za vytápění asi 200-250t ročně...
-> saskyn2 18.03.22 13:54:35: drsný. To je oproti mýmu automatu na uhlí ročně rozdíl nějakejch 130 tisíc
Pěkný, pětinásobek ceny co jsem podepsal v listopadu.
www.eon.cz/getmedia/.../C enik-Variant-PRO-24-Jaro-I -distribucni-uzemi-GasNet. pdf?ext=.pdf
www.eon.cz/getmedia/.../C enik-Variant-PRO-24-Jaro-I -distribucni-uzemi-GasNet. pdf?ext=.pdf
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Tak snad mají alespoň deasel
Olomouc Globus: Natural 95 - 42,90 Nafta - 43,90
-> Tomaso435: Můžeš mi konkrétně napsat co za "sračky se krmí zvířatům ve velkochovech"? Víš vůbec co obsahují směsi A1, A2, CDP, ČOS, N1, N1, BR1 atd.? Víš co je hlavním nositelem chuti a pachu v mase, potažmo proč prase vykrmené za 5 měsíců chutná a voní jinak, než prase vykrmené za rok a více? Kbyby tady každý jedl jen BIO tak tahle planeta z velké části vymře.

Tak EuroOil ve Zdicích N95 za 42.50 a D za 45.10, to už se vyplatí si zajet 3km z D5.
A k domácím vajíčkům, zkuste si udělat omeletu z domácích vajíček na teplotní bez oleje, připálený hned, kupovaný bez problémů…
A k domácím vajíčkům, zkuste si udělat omeletu z domácích vajíček na teplotní bez oleje, připálený hned, kupovaný bez problémů…
-> kury: No je fakt že mi Pražáci Coop moc neznáme, mám tady v okruhu 2km Albert, Lidl, Penny, Globus, Makro
-> StepaNoFUN: Hele jsem rád že mi těch 5kč někdo potvrdil
-> saskyn2 15.03.22 12:10:35: Jinak já mám slepice, ale určitě ne kvůli nějakýmu šetření, spíš jako určitou formu soběstačnosti-jako lidi mají v záloze kotel na dřevo až rusáci vypnou plyn
a druhým tím hlavním důvodem je že malá je chodí krmit a si buduje nějaký vztah ke zvířatům a všeobecně k životu. Pak se tady 120Kg borec z posilky bojí že ho slepice poklovou a přijde úplně vyplesklej že jsou hodný a vůbec si ho nevšímaly
zatím co malá 5 letá holka je má naučený že jí zobou z ruky a říká že některá jí občas i klovne(při tom krmení), ale že to je omylem a nezlobí se na ně a ani nebrečí.
Jinak zrovna ty slepice náročný nejsou, koupil jsem jim elektrický zavírání takže vstávat nemusím, na pšenici mají takový nášlapný systém, to stačí doplnit jednou za měsíc. Sousedi jim cpou spoustu žrádla. Jediný co tak každý den sebrat vajíčka a jednou za 3 dny jim dám čerstvou vodu. No a jsou to svině svinutý, takže neustále zanášej a musím hledat nový místa, zrovna včera jsem našel 20 vajíček na vozejku:)

-> StepaNoFUN: Hele jsem rád že mi těch 5kč někdo potvrdil



Jinak zrovna ty slepice náročný nejsou, koupil jsem jim elektrický zavírání takže vstávat nemusím, na pšenici mají takový nášlapný systém, to stačí doplnit jednou za měsíc. Sousedi jim cpou spoustu žrádla. Jediný co tak každý den sebrat vajíčka a jednou za 3 dny jim dám čerstvou vodu. No a jsou to svině svinutý, takže neustále zanášej a musím hledat nový místa, zrovna včera jsem našel 20 vajíček na vozejku:)
Kdysi jsme doma měli prasata, králíky, slepice, zahradu, za barákem pole... Domácí je sice domácí, ale to to člověk musí mít jako koníčka a přepočítávat to na peníze prostě nejde. Když jsem kdysi dávno (nasrán, že musím) šel vybírat brambory, tak jsem spočítal, že i když vezmu, že brambory samy vyrostly, nikdo je nesázel, neoral, nestříkal, nezalejval, tak jsme si každej vydělali tím vybíráním asi tak 5kč na hodinu (v tý době jsem dělal v práci za nějakejch 60kč na hodinu - je to pres 20let). A to jsem do toho nepočítal, že to pak bába s dědkem ještě tejden přebírali na sadbu, konzumní, pro prase...
Dneska maj pole jezedáci, jednou za rok daj 4 metráky brambor, prase, slepice ani králící se tu už nedržej a postupně likviduju pozůstatky.
Třeba přijde doba, kdy to obnovím, ale momentálně to funguje jako symbióza. Pro zbytky, co se dřív dávaly slepicím, či praseti si jezdí známá, která má toho zvířectva hromadu (protože jí to baví) a občas přiveze něco domácího. Tu kachnu, tu krůtu, občas králíka, či kus prasete... Už se vidím, jak vstávám o hodinu dřív, abych ráno stihnul nakrmit zvířectvo. Zatím se to prostě
finančně v malým nevyplatí.
Takže zahradu postupně zatravňuju, doma se toho sice pěstuje hromada - cibule, česnek, 6 řádků rannejch brambor na okamžitou spotřebu, okurky, pár rajčat a paprik a pak taková ta sezóní droboť převážně pro prcka - hrášek, kedlubny, zelí, květák - ale od všeho trochu, spíš jako zpestření. Jediný domácí co pak vydrží na celou sezónu jsou cibule, česnek a okurky.
Dneska maj pole jezedáci, jednou za rok daj 4 metráky brambor, prase, slepice ani králící se tu už nedržej a postupně likviduju pozůstatky.
Třeba přijde doba, kdy to obnovím, ale momentálně to funguje jako symbióza. Pro zbytky, co se dřív dávaly slepicím, či praseti si jezdí známá, která má toho zvířectva hromadu (protože jí to baví) a občas přiveze něco domácího. Tu kachnu, tu krůtu, občas králíka, či kus prasete... Už se vidím, jak vstávám o hodinu dřív, abych ráno stihnul nakrmit zvířectvo. Zatím se to prostě
finančně v malým nevyplatí.
Takže zahradu postupně zatravňuju, doma se toho sice pěstuje hromada - cibule, česnek, 6 řádků rannejch brambor na okamžitou spotřebu, okurky, pár rajčat a paprik a pak taková ta sezóní droboť převážně pro prcka - hrášek, kedlubny, zelí, květák - ale od všeho trochu, spíš jako zpestření. Jediný domácí co pak vydrží na celou sezónu jsou cibule, česnek a okurky.
-> saskyn2: Ono ty ceny v coopu, kort někde na vesnici. To ani moc neušetří

Rozdíl tam samozřejmě je, nejvíc je to vidět u kuřete, to chutná fakt jinak než 30 denní rychlokvaška. To že lidi kupují sračky je o ceně, třeba to kuře tady z farmářskýho obchodu totiž stojí 4x tolik. Ty domácí věci jsou úplně o něčem jiným, občas jedu na chalupu jinou cestou a zastavím se ve farmě Noll jestli někdo znáte. Šunkovej salám, nebo klobásy od nich tak voní že to člověk vůbec nemůže pochopit, kočka se vždycky může zbláznit ještě než ho vyndám z kufru od auta
Jenže pokud bych to všechno chtěl vyrábět dělat doma tak mi z toho jebne a nedělám nic jiného, žádnou práci, žádný dětí, žádný volno nebo dovolená. A zase když to budu kupovat a zapíjet to Kácovkou(mošt) za 60/L tak klidně prožeru v jednom 1000/den a na to většina nemá a proto jde do toho coopu koupit sračky.


Většině lidí to je jedno... Paštiky, rohlíky, gothaj - to táhne. Jed se podívat na vesnickou jednotu Coop, tam snad nemaj nic jinýho.
-> Crestik: Myslím, že to vidíš zbytečně rudě. Musím s Tomasem souhlasit a to jsem nebio člověk, co má rád zeleninu, když mezi mnou a ní stojí prase. Domácí vajíčka nejdou s kupovanými srovnávat. Dokonce i jinak "lepí" těsto dohromady, tam kde dám dvě naše musím tři kupované...o chuti ani nemluvím. A to samé se týká slepic, vepřového i zvěřiny. To maso má prostě nějakou chuť i vůni. Je často tužší, musí se déle připravovat, ale na druhou stranu teda nemam pocit, žeby se na pánvi "zcvrkávalo" jinak, než kupované. Doba křehčených mas je díky bohu pryč.
-> Tomaso435: takže nic nekupuješ, všechno si pěstuješ, chováš, vyrábíš a vyměňuješ? To ti moc času nezbyde, co. Nebo jste taková ta "bio" rodina, co žena sice chodí nakupovat ale máte vlastní vajca a soused občas dodá králíka, a tak se budeme smát těm, co kupujou chemii?
Mám takovej pocit, že cena benzínu má nakonec i pozitivní dopad. Poslední dobou jezdím několikrát týdně trasu Liberec-Bilina nebo Litvínov a za posledních 14 dní se provoz snížil pocitově dobře o 50 procent. Najednou se dá jezdit svižně a cesta nám zabere o 20 minut min. 

-> Jumbo 16.03.22 09:26:04: u kuřete se nediv že je to "hmota" vždyt jeho život trvá cca 30 dní od vylíhnutí po porážku 

-> King 16.03.22 06:51:54: to je o krmení, když je krmí kukuřicí tak prasata hodně nabíraji ale to maso pak není chutné 

-> Crestik: My jedeme maso z malých chovů už dva roky a můžu říct, že jsem nečekal rozdíl, ale on tam opravdu je a dost velký. Začalo to 2020, když jsme koupili velký mrazák, když byla možnost většího množství kuřat z farmy a od té doby máme už i vepřové a hovězí.
Domácí kuře je naprosto něco jiného, než kupované, protože má chuť a není to jen nafouknutá hmota. Dokonce jsem někde četl, že často používaná fráze "chutná to jako kuře", když někdo chutná něco zvláštního je kvůli tomu, že chuť kuřete mají lidi spojenou s tím, že vlastně žádná není, že je to jen masová hmota. A když se peče celé, tak člověk musí podlévat jak divý, protože v tom není žádná voda navíc.
Vepřové z prasete, co běhalo po louce je taky poznat na první pohled, protože je daleko prorostlejší, než to z obchodu a zase mi přijde, že tolik "nesmrdí", ale to je možná subjektivní. Je s tím občas trochu víc práce na přípravu a očistění, ale zase to maso na pánvičce nemizí, jak když si koupíš z obchodu. Brali jsme teď hlavně maso z plemene Kune Kune, které má trochu nádech do divočáka, což mi vyhovuje.
Hovězí jsme letos brali prvně, takže moc ještě nevím, ale když jsme to maso chystali, tak jsem měl chuť si ho dát okamžitě rovnou jak leželo, což se mi u kupovaného moc nestává... Zatím se dělalo hlavně v pomalém hrnci a to byla lahoda, mleté a steaky čekají, až bude teplo na grilování...
A rozdíl v ceně tam jistě je, ale když člověk ví, že to zvíře nežralo nic špatného tak to podle mě za to stojí.
Domácí kuře je naprosto něco jiného, než kupované, protože má chuť a není to jen nafouknutá hmota. Dokonce jsem někde četl, že často používaná fráze "chutná to jako kuře", když někdo chutná něco zvláštního je kvůli tomu, že chuť kuřete mají lidi spojenou s tím, že vlastně žádná není, že je to jen masová hmota. A když se peče celé, tak člověk musí podlévat jak divý, protože v tom není žádná voda navíc.
Vepřové z prasete, co běhalo po louce je taky poznat na první pohled, protože je daleko prorostlejší, než to z obchodu a zase mi přijde, že tolik "nesmrdí", ale to je možná subjektivní. Je s tím občas trochu víc práce na přípravu a očistění, ale zase to maso na pánvičce nemizí, jak když si koupíš z obchodu. Brali jsme teď hlavně maso z plemene Kune Kune, které má trochu nádech do divočáka, což mi vyhovuje.
Hovězí jsme letos brali prvně, takže moc ještě nevím, ale když jsme to maso chystali, tak jsem měl chuť si ho dát okamžitě rovnou jak leželo, což se mi u kupovaného moc nestává... Zatím se dělalo hlavně v pomalém hrnci a to byla lahoda, mleté a steaky čekají, až bude teplo na grilování...
A rozdíl v ceně tam jistě je, ale když člověk ví, že to zvíře nežralo nic špatného tak to podle mě za to stojí.
-> Crestik 15.03.22 20:34:45: K tomu sezranymu mnozstvi se nevyjadruju, ale je fakt, ze nekdy to veprovy z hypersuper, kde byl max. tlak na vykupni cenu, ukrutne smrdi a i chutove je to "divny ". Chov ve srackach, pak transport pres pul sveta a nakonec dalsi stres hromadny popravy - to se muze na to mase podepsat. Rika se, ze cim inteligentnejsi zvire, tim vic se ty koncentraky a stres "propisujou " do kvality masa - a prase je z toho, co zereme asi to nejinteligentnejsi.
-> Crestik: však si ty sračky žer, když ti to vyhovuje :)
-> Tomaso435 15.03.22 18:55:32: jakože musíš sníst dvacet deka masa z obchodu, místo 10ti z domácího chovu? To nemyslíš vážně. A jestli poznáš, že ti někdo udělal krkovici z vakuovaného masa, nebo domácího prasete, tak bys měl svůj talent v gastronomii určitě zužitkovat.
-> vhml: znamej to dělal kompletně svépomocí a má baterii pro velký elektro paleťák, asi 8x350w panel, reulaci hodně profi takže po přepočtu za plného svitu mu to cpe 2.5kw do baterek i když na to jede barák (Lednice světla tv...) Ma tam bypass když přežene odběr nebo baterie padne pod určitý napětí... a nestálo to moc... Panely kolem 3 kus, nějaký ty chytrý bedýnky 9 baterka asi 17.. jako maká mu to pěkně. A dává si záležet aby třeba pral když ještě svítí, takže to jede přímo z panelů a baterka se ještě stíhá dobíjet
-> Tomaso435 15.03.22 18:56:01: zcela bez baterie. CEZ nabizi solidni podminky virtualky a budu muset doufat ze to nejak vydrzi. Protoze nejaka rozumna baterka zacina na 150tisicich a navratnost daleko za hranici zivotnosti.
-> vhml 15.03.22 18:48:54: s trakční baterií? System 12 nebo 24V ?
-> saskyn2: jde spíš o kvalitu a výměnu produktů. Domácí slepice, vejce, i maso at jde o vepřový nebo hovězí je prostě něco, čeho nesežeres tolik jako toho prefabrikátu co si koupíš , páč kvalita, a je spousta lidí co za to nabídne něco na čenž, treba domácí kompoty marmeládu nebo vozejk dřeva :) a jestli mám krmit jedno, proč nenakrmit i druhý. A 2 prasata sou legal jen na ohlášení.
-> saskyn2 15.03.22 18:45:07: taky uz tedko celej tejden resim porizeni 10kw solaru. Lepsi pozde nezli pozdeji
-> dragon_cb_cz: No nevim, mě jako apokalypsa připadá už lednová 10% inflace, a bude hůř. Ano paliva pomalu padaj, ale na původní ceny se to už nikdy nevrátí. A to že jídlo bude výrazně zdražovat je víc než jistý, však to máš v tom článku pěkně rozepsaný i s konkrétníma částkama v nákladech, např z jednoho na pět milionů, rostly náklady na plyn.
Tak hlavně ty ceny už nabraly opačný směr a žádná apokalypsa se nekoná. Teda doma možná bude, žena nabrala skoro plnou - možná 2-3 dny to mohlo vydržet a ten rozdíl věřím by byl nemalý 

-> Tomaso435 15.03.22 09:38:19: Hele do prasat nevidim. Slepice mám pro radost ne na výdělek, aby se to nějak vyplatilo, muselo by stát vejce tak 15Kč možná víc. Brambory občas zasadím co zbyde že mi jich je líto, jestli se to takhle v domácích podmínkách bez techniky vyplatí? No za ten čas co tomu věnuješ máš tak 5Kč na hodinu
...to snad i když půjdeš vybírat papír z kontajnerů tak si proti tomu budeš žít jak král
-> Bukaj 15.03.22 11:02:42: Pokud by ta nafta zdražovala stejně všude tak ano, ve chvíli kdy zásadně zdražuje jen Evropě tak to myslím úplně neplatí. Ale ok, kdyby jo, tak je to fajn pro zemědělce, ale celý špatný pro koncového zákazníka který to platí.
Bio máš sice mín hnojiv, ale zase o to víc lidský práce kterou musíš víc zaplatit, protože ty lidi chtěji taky jíst a doma taky topit, nebo dokonce jezdit autem. Navíc pro bio živočišnou výrobu potřebuješ víc energie, máš mín slepic někde v hale, slepice ti do jateční velikosti nevyroste za 3 týdny takže víc dražšího žrádla, prase to samý. Nejsem žádný zemědělský expert, ale řekl bych že to co bio ušetří na dražších hnojivech celkem statečně ztratí na tom zbytku, takže představa že by se ceny bio/nebio nějak přibližovaly je myslím nereálná


-> Bukaj 15.03.22 11:02:42: Pokud by ta nafta zdražovala stejně všude tak ano, ve chvíli kdy zásadně zdražuje jen Evropě tak to myslím úplně neplatí. Ale ok, kdyby jo, tak je to fajn pro zemědělce, ale celý špatný pro koncového zákazníka který to platí.
Bio máš sice mín hnojiv, ale zase o to víc lidský práce kterou musíš víc zaplatit, protože ty lidi chtěji taky jíst a doma taky topit, nebo dokonce jezdit autem. Navíc pro bio živočišnou výrobu potřebuješ víc energie, máš mín slepic někde v hale, slepice ti do jateční velikosti nevyroste za 3 týdny takže víc dražšího žrádla, prase to samý. Nejsem žádný zemědělský expert, ale řekl bych že to co bio ušetří na dražších hnojivech celkem statečně ztratí na tom zbytku, takže představa že by se ceny bio/nebio nějak přibližovaly je myslím nereálná

-> Tomaso435 15.03.22 11:39:07: Vynásob si to množství x 1,39. Pořád je to levnější.
-> Tomaso435 15.03.22 11:39:07: cng je prodává na kila, tak to není úplně srovnatelné....
-> Bukaj 15.03.22 11:02:42: lenze "nemuselo vyplacet dovazet" este neimplikuje to, ze sa aj prestane vyvazat do krajin kde su ochotni/schopni viac zaplatit. A co potom ostane pre "nas"? 

-> saskyn2: Zase vyšší cena nafty v Evropě by mohla (konečně) mít vliv na to, že by se nemuselo vyplácet dovážet do ČR plodiny a produkty, které se zde pěstují či vyrábějí...
...a to neplatí jen u potravin, ale především u nich.
A bio potravin se nedotkne zvýšení cen hnojiv a dalších vstupních surovin, které z principu "bio" nevyužívá
...a to neplatí jen u potravin, ale především u nich.
A bio potravin se nedotkne zvýšení cen hnojiv a dalších vstupních surovin, které z principu "bio" nevyužívá

Tak holt ke slepicím přidám ještě dvě prasata a začnu sázet brambory místa je na to tři prdele
-> Bukaj: No srovnávat asi ne, spíš ty obyčejný zdraží na cenovou úroveň těch bio a bio vystoupá ještě výš. Každopádně lidem v zemědělství nezávidím, mě to může být u prdele mám to jednoduchý prostě zdražím abych vydělal litr denně navíc, ale oni tu možnost nemají-bud budou živořit, nebo to úplně zavřou a zlikvidují.
-> saskyn2: Hm, tak to vypadá, že se začne srovnávat cena "bio" produktů s těmi "konvenčními" 

www.seznamzpravy.cz/clane
k/ekonomika-byznys-trendy-
analyzy-ceka-se-dalsi-boj-
o-cenu-potravin-zacina-uz-
na-ceskych-polich-193583
tohle bude hroznej průser, horší než celej covid, nečeká nás nic dobrého.
tohle bude hroznej průser, horší než celej covid, nečeká nás nic dobrého.
-> Matthes, záškodník z TechWebu:



