-> Karel.: Já byl vloni na poznávací zájezdu v Pobaltí (Litva, Lotyšsko, Estonsko). Byl jsem s přítelkyní, najeli jsme 2500 km po památách, přírodních zajímavostech atd. Strávili jsme hafo času u moře a za to všechno jsme dali 18 tis. Byli jsme tam 20 dni, vše jsme si organizovali a zařizovali sami. Jeli jsme vlastním vozem (Volkswagen transporter), spali jsme v autě, v nákladovém prostoru, každý 2. den jsme si zašli na oběd a pivko do hospody. Nejdražší kemp u moře (cca 300 m od pláže přes park, ne přes dálnici) za 400,- Kč za 2 osoby a auto za noc (celkova cena, s karavanem by to vyšlo asi an 800,- Kč) a byl to super luxusni kemp s plně vybavenou kuchyni, internetem zadarmo, s vyvedenou elektrikou 230 V na každe stani pro auto, restaurace v arealu ( jidlo - veliky kus masa s hranolkama od 115,- Kč).
Ale byly třeba i kempy za 80,- Kč za 2 osoby a auto za noc, ale ty byly bez sprch, jen s kadibudkou, ale hned u pláže. Ale v průměru za 250 - 300,- Kč za 2 osoby a uto za noc a to byly kempy u moře a se sprchama s teplou vodou.
Prostě super za ty prachy. Kam se na to hrabe Chorvatsko nebo české kempy (hlavně cenově)
Doporučuji hlavně Lotyšsko, města na pobřeží, jako Ljepaja, Ventspils nebo Jurmala (nejtepleší voda).
Počasí v červenci - teploty 27 - 30 °C, voda kolem 20. Příjemné klima na cestování po okolí i na koupání (alespoň pro mě).
Mě osobně se nejvíce líbilo ve Ventspils, viz. výše popsaný kemp. A taky tam byly úrojížďky na lodi - 45 minutová vyhlídková plavba na lodi za 40,-Kč na osobu. Obyvatele mili a přijemní, všichni mluvi anglicky, ve většině velkých měst cedule v místním jazyce a v angličtině. Za celou dobu jen jedna policejní kontrola v jedněch prdelovicích, kde moc turistů není, tak chtěli cajti jen pokecat.
Jedinná nevýhoda - celodenní cesta přes Polsko (šílený provoz a mizerné cesty), a další den zhruba ještě 5 hodin k moři (do Lotyšska, kde to je nejlepší, ale třeba Palanga v Litvě také není špatná, ale kemp je strašně daleko od moře).
Jinak, na dovolenou tam jezdí hlavně němci, nizozemci, finové a občas i francouzi nebo italové, takže tomu odpovídá úroveň služeb.
Na fotky z této supetr dovolené se můžete mrknout zde:
jvms.rajce.idnes.cz/Pobal
ti_13.7.2010-1.8.2010
Ještě poznámka, z těch 18 tis bylo 7,7 za naftu, zbytek bylo ubytovani, vstupy, jidlo, suvenyry atd.
Poznámka č.2: Na rozdíl od jižansjcýh států se nekde neplatí poplatky za cesty a je to víceméně po rovince (Žádné Alpy atd, nejvyšší bod zhruna 216 m.n.m)