Taky přidám trochu do mlejnku..... v pilách se trochu pohybuju, pár mi jich rukama prošlo, konkretně Husqvarna jedničkový řady je celkem mizernej lowend. Když husku tak spíš starší modely 45/55 který maj hliníkový karter s odděleným válcem... nebo osvědčený 61/261/266 ale to je už velká lesácká pila a sehnat nějakou zachovalou která nebyla v těžbě je dost problem.
Co se týče Stihlu tak z těch starších bych doporučoval osvědčený modely 026/028/034, všechny maj hliníkový kartery a daj se koupit za rozumnou cenu.
Dolmar dneska je relativně slušná značka ale taky už to neni jako dřív, když to byl ještě S-D.... nicméně starší modely např. hodně oblíbená a do dnes vyráběná 115i nebo slabší ze stejné řady 109/110/111 jsou velmi slušný stroje. Se 115 jsem se něco nařezal..... malý slabší modely dříve S-D 100/101 a nebo pak Dolmar PS-34/40/401 apod. byli taky slušný dělníci, ale měli občas problemy se seřízením, že se to zahřátý nedalo seřídit aby držel volnoběh, navíc to má blbě řešený starter až za setrvačníkem, takže výměna šňůry nebo promazání nejde v domácích podmínkách moc udělat.
Ještě je tu značka SOLO, což byla dříve konkurence Dolmaru co se kvality týče, dnes to prodává Béďa trávníček v Mountfieldu a výroba už neni německá a kvalita šla dolu ale cena zůstala.... ale starší typy SOLO, třeba 644/647/651 byli taky dobrý stroje, třeba 651 má taky hliníkový kartery a výkon 3kW
Rozhodně bych se vyhnul současným nebo do 15let starým pilám značek McCulloch, Homelite, Partner, OleoMac, Alpina.... první tři byli dříve špičkové značky ale bohužel z posledních 10-15let jsou to jen komerční sračky vyráběné v Italii, Číně apod..
A nakonec ještě moje oblíbená značka Partner, když ještě byla švédská, to jsou fakt nezmary... konkretně modely S50, S55, 500, 5000, 70, 7000Plus nebo R417, R418, R421... vše hodně podobné, dost dílů záměnných. Kvalita neskutečná, vše v hliníku nebo hořčíku... pár jsem jich měl a na to jak byli starý, hodně jetý nebo někde léta odhozený tak stačilo dát nový hadičky, membrány, svíčky a pila jela jak nová.
Toť asi vše ode mě....trochu jsem se rozepsal, tak snad to někomu pomůže při výběru.