Zelené potraviny

prohledat
227 příspěvků (zobrazeno 201 až 227) od 08.01.2015 do 20.11.2015, založil/a CHIP
řadit dle data
12:39:34
09.01.2015
jourin
Hele ono to je cely strasne slozity a tezko to popsat :-) Ale v zasade jist cokoliv co nepotrebuje varit a co nepotrebuje dochucovat. Dokud lidi zili v pralese tak zrali ovoce, zeleninu, listi, orisky a bobule, vyborna poucka je proc by se honili za jidlem po lese kdyz se to stejne syrovy nedalo jist, bylo to fyzicky namahavy a jeste se to nemuselo varit :-) Dneska je moderni rikat tomu RAW. Ale pominete-li ze to je modni tak to dava i logiku. Cokoliv nevarene organizmus vyrazne rychleji travi, rychleji to projde strevama a nezacina to ve vas hnit :-) Navic tepelnou upravou nicite v radu desitek procent veskere ziviny co v potravinach jsou. Stupen degradace zivin je primo zavisly na teplote a delce ohrivani. Uvadi se, ze enzymy a vitaminy zacinaji degradovat pri teplote nad 42 stupnu. Co je na tom pravdy tezko rict, ale urcite kazdy zna, ze syrova zelenina ma uplne jinou chut nez varena, vyrazne hur a nebo nijak (dokud ji neokorenite a neosolite).



Kdyz to vezmu postupne a velmi zjednodusene:



Rafinovany cukr: telo proste neumi efektivne zpracovat, proto je lepsi cukr v ovoci a med. Sladit se tim da fakt vsechno :) O neco mensi svinstvo je trtinovy cukr, ale bacha prodava se i hnedej "bilej" :)



Bile pecivo a psenice: Pominu-li to, ze ma nulovou vyzivovou hodnotu tak je v tom lepek na ktery ma vetsina lidi alergii. Projevy te alergie se velmi ruzni, od zachavatu az po to ze vam najednou zacne byt lepe kdyz to prestane jist, i kdyz jste pred tim nemeli zadny problem. Zajimave je, ze strasne zalezi na pouzite psenici. Ta dnesni je silne geneticky modifikovana, za poslednich 20 let se dosahlo brutalniho zvyseni vynosu z hektaru pole v radech stovek procent. Pokud si celiak da tuhle psenici, tak je mu na umreni. Neprumyslova presnice mu ovsem nemusi vadit vubec. Nejlepsi priklad a tester je moje kamaradka. Ma malou alegrii na psenici, takze nedky si ji da a nic ji neni a nekdy ji to neudela dobre. Kdyz si ovsem da super zdravou susenku BeBe dobre rano, tak ji rovnou muzeme odvezt na pohotovost :-) Jinak drive bezne jidlo byly spise lustetniny nez obiloviny. Nebo je pouzivalo zito, pohanka atd.. Zkuste se podivat v cem vsem je psenice dneska a budete zasnout.. proste tim jsme predavkovany :)



Maso: Historicky lide maso nejedi, zacali ho jist az po te co se z tepla posunuli do mist kde v zime nic jineho jist nejde. To je v ramci evoluce desne maly casovy usek. I po te co lide maso zacali jist, ho jedli ve velmi malem mnozstvil. Prezirani masem je fenomen poslednich priblizne 50ti let. Nejvetsi problem mase spociva v tom, ze se strasne dlouho travi. Volne prelozeno vam hnije v tele. V zahybech streva mohou zustavat kousky tehle hmoty v klidu nekolik mesicu a tim jak se rozkladaj tak telo skrz telo vstrebava tunu vlastne jedovatych sracek, coz oslabuje imunitu a snizuje ucinost streva pro vstrebavani uzitecnych latek.



Mleko: Zadny savac na svete nekonzumuje mleko v dospelosti, nebot postupem casu ztraci schopnost jej zpracovat. Jeste vetsi pruser je kravske mleko, protoze jeho laktozu lidsky organizmus neumi zpracovat vubec. Mame ne nej pouze toleranci. Nekdo velkou a nekdo malou nebo zadnou. Konzumace ma podobny dopad na strevo jako maso, urcite znate jak mleko dokaze vytvaret takovy ten slem.. no a ten vlastne zasira tluste strevo a snizuje jeho ucinost. Jestli jsme to spravne pochopil, tak zpracovane mlecne vyrobky typu tvrdy syr atd jsou o neco mensi problem. Jinak vapnik je ukryt v mnoha seminkach a orechach atd... zajimave je, ze lidi s nulovou toleranci na mleko neumiraj na nedostatek vapniku :-) Jinak je k tomu jeste jedna zajimavost, pokud se lidi predavkovavaji mlekem, tak telo musi zacit vylucovat vapnik zvysenou formou a muze to vest az k odvapneni kosti :-D Takze vseho moc skodi :-)



Nejsem zadny vyzivovy poradce, jen jsem udelal velmi strucny vytah z par knizek ktere jsem o tom precetl :) Mozna je na tom vsem nejzajimavejsi duvod proc jsem to zacal cist.. Seznamil jsem se s holkou co mela strasne silnou alergii, jakmile se venku zazelenalo tak fakticky nemohla vyjit z baraku. Dostala se tak daleko ze byla na kortikoidech a byla na tom fakt bidne. Pak se zabrala do tehle problematiky a uplne prestala jist, psenici, maso, mliko, sul, alkohol a rikala ze to trvalo asi dva roky nez se ji srovnal organizmus a od te doby skoro neni nemocna a po dvaceti letech pozirani antialergetik nezere vubec zadne prasky a muze se jit valat v lete na rozkvetlou mouku :)



No a perlicka na zaver, kvuli tehle babe jsem o tom zacal cist a zkusil jsme to kvuli tomu, ze jsem neveril ze prestanete smrdet na zachode.. tak jsem se do toho oprel a ono to fakt zafungovalo :)) Ted jsem samozrejme o svatci zacal jist zase jako prase, ale je mi po tom fakt zle, takze mam zavazek ze az dozereme zase zbytky v lednici tak najedu na zdravejsi rezim :)
11:03:25
09.01.2015
CHIP
-> Luky: To je moje řeč .. kompromisovat .. ale tohle je na rozhodnutí každého soudruha.

Tak je jisté, že tenkrát, třeba ve středověku, tady lidi umírali třeba ve 40i letech. Kupříkladu zrovna z mořských ryb máme jód, bez kterýho nepřežijeme. Dává se třeba do soli, takže se nám doplňuje.
10:36:26
09.01.2015
Luky
-> CHIP: jj, mě spíš zaujala ta jourinova metoda, i když to taky asi není úplně dobrý. Černý nebo bílý. Buď žeru jako prase (všechno) nebo jako kravička (jen kytičky) 3 Jestli by se to nemělo nějak kompromisovat



A s těmi doplňky - kolega v kanceláři do sebe sype strašně takových doplňků z lékárny. Kvasnice, řasy, vitamíny, minerály, z mýho měřítka skoro po hrstech. Já nic takovýho nedělám, a nemocní/draví jsme tak nějak stejně. Vím že je to individuální podle imunity, ale řekl bych, že je to do značné míry placebo.

Nebo když se říká, jak bychom měli jíst mořské ryby, protože jinak nám chybí jánevímco... Jak asi středoevropani dříve jedli mořské ryby? Řekl bych že vůbec. Tak jak nám to může chybět...
upraveno 1x, naposled 09.01.2015 10:39:52
10:31:16
09.01.2015
CHIP
-> Luky: Jak říkám .. žeru všechno .. spíš tady asi jde o antioxidanty .. minerální látky, stopové prvky .. kterých by případně v naší "pestré" stravě mohlo být málo.
upraveno 1x, naposled 09.01.2015 10:31:35
10:27:50
09.01.2015
Luky
Jako já bych to klidně zkusil, ale bojím se podobných následků jako jourin... 8 3



Po tydnu jsem si dal normalni jidlo a malem me to polozilo, bylo mi po normalni porci jidla tak tezko od zaludku jako kdyz se clovek totalne prezere. Cejtil jsem ja to ten organismus tezce travi a bylo mi fakt bidne. Vsechny ty zmeny jsem si ale uvedomil prave az ten dalsi tyden kdy jsem zacal normalne jist.



Od te doby v zasede nezeru bile pecivo, velmi jsem omezil maso, rafinovanycm cukrem jsem si neosladil nic a sezral jsem ho az ve vanocnim cukrovi jo a po smazenych rizkach mi bylo blbe :-)





Jako kdyby mě nechutnalo maso a smažený věci, to bych byl fakt nerad





-> jourin: a co jsi teda jedl? Zelí, mrdkve, jabka, hrušky a tak? Když se jede v tomhle, co třeba nějaký ovesný kaše? Ty MixIt a podobně?
upraveno 1x, naposled 09.01.2015 10:29:41
07:18:00
09.01.2015
CHIP
-> Jirik_Tuňák1983: Je to potravinový doplněk, jinak normálně jím maso, normálně jím všechno, piju normálně pivo, panáčka si dám .. u piva dokonce kouřím. Jen prostě když baštím ty zelený tablety, tak se celkově cítím líp. Pravidelně a v pohodě se vyprazdňuju, což byl teda jeden z důvodů, proč jsem to začal jíst. Taky oproti jiným rokům nejsem nemocnej. Vždycky na mě přišla choroba na podzim a na jaře, teď nic.

Podívejte, přece to nikomu nevnucuju, zajímali mě jen vaše zkušenosti.

Vidím, že třeba Jourin, má pozitivní zkušenosti, ikdyž využil trochu jinej postup.
upraveno 1x, naposled 09.01.2015 07:19:38
01:04:16
09.01.2015
jourin
Hele ja v lete zkousel tyden jist presne jak Tomaso popisuje tu zenskou. Byl to takovy experiment jak mi bude, ktery vznikl po nejake zurive debate na tema zdrava strava. Nacetl jsem si k tomu dost materialu a pustil se do toho. Zajimavy na tom bylo to, ze napriklad maso mi vubec ale vubec nechybelo. S cim jsem mel trochu problemy byl syr.



Tyden jsem to vydrzel uplne v pohode a nic mi nechybelo. Frcel jsem jen na ovoci, zelenine, oriskach a nejakym ruznym zrni. Vetsina veci nevarenych a cerstvych. Cely ten tyden jsem nemel hlad, bylo mi fakt dobre, byl jsem min utahanej, lepe se mi spalo a nejazajimavejsi na tom je, ze vam uplne prestane smrdet hovno :D



Po tydnu jsem si dal normalni jidlo a malem me to polozilo, bylo mi po normalni porci jidla tak tezko od zaludku jako kdyz se clovek totalne prezere. Cejtil jsem ja to ten organismus tezce travi a bylo mi fakt bidne. Vsechny ty zmeny jsem si ale uvedomil prave az ten dalsi tyden kdy jsem zacal normalne jist.



Od te doby v zasede nezeru bile pecivo, velmi jsem omezil maso, rafinovanycm cukrem jsem si neosladil nic a sezral jsem ho az ve vanocnim cukrovi jo a po smazenych rizkach mi bylo blbe :-)



No a uplne nejzajimavejsi je, ze kdyz jsem jedl "zdrave" tak jsem nemel potrebu utocit na lednicku, zatimco ted mam nutkani porad neco zrat.. takze se k tomu v nejake omezene forme asi zase vratim, protoze jsem se pred tim fakt citil lepe :)
upraveno 1x, naposled 09.01.2015 01:04:47
01:01:10
09.01.2015
Jirik_Tuňák1983
-> King 09.01.15 00:16:58: A proto jsem si dal k večeři hermelín, chleba s máslem, moravanku a spláchl to medovým Bakalářem. 3
00:16:58
09.01.2015
King
-> Jirik_Tuňák1983: To je porad dokola, kazdej druhej je vyzivovej poradce, jeden prisaha na hrach a cocku, druhej na tyhle zazraky, treti je "paleo" a z osklivych zlych obilovin se pomalu posere az mezi lopatky, prase aby se v tom vyznalo :-)
23:30:10
08.01.2015
Jirik_Tuňák1983
Pročetl jsem něco na těch stránkách z odkazu + co všechno to umí a dokáže, v podstatě je to "zázrak". To se jako funguje jen na tom zrní s řasama? Přijde mi to jako směřované pro konkrétní typ lidí, prostě to na mě působí zvláštně celkově, děsivě a odpudivě zároveň.
upraveno 1x, naposled 08.01.2015 23:30:42
22:47:47
08.01.2015
King
-> Jarda/felda: To je jenom dezert po obede! :-) Prestal jsem zrat mj. umely sladky sracky, tak potrebuju nejakou nahrazku :-)
22:38:20
08.01.2015
Jarda/felda
-> King 08.01.15 18:31:09: to si na tom tak zle že už se chodíš pást ? 3 3 3 3
19:56:46
08.01.2015
Tomaso435
-> King: ... k houbičkám to nemá daleko 47
19:47:24
08.01.2015
castrol
-> King: uz aby bolo leto co ,zase bude co zrat 40
18:31:09
08.01.2015
King
-> Tomaso435: Taky se priznam, ze na jare nepohrdnu sedmikraskama a letos jsme se svarou zrali i kvety pampelisek a docela dobry :-)
16:10:28
08.01.2015
castrol
-> Tomaso435: celé zle 1
15:23:47
08.01.2015
Jozka
-> ZdeněkH: "hrášek.. nejhorší přísada v nejhorší části oběda.."
15:19:12
08.01.2015
ZdeněkH - zrušená registrace
-> Tomaso435 08.01.15 14:06:27: Do pičky zelený jak to tak čtu tak bych si hned něco z toho nezdravého seznamu dal hmmmm.
zvětšit Zelené potraviny - obrázek od ZdeněkH - zrušená registrace vložen 08.01.2015 15:19:12
14:41:44
08.01.2015
Tomaso435
-> ochoda: cholera chiméra... ani jedno bych nežral :D
14:29:19
08.01.2015
Jirik_Tuňák1983
-> CHIP 08.01.15 13:55:32: A jíš i nománě maso?
14:12:45
08.01.2015
ochoda
-> Tomaso435: Tu "choleru" sme měli/máme tušim doma taky 1 Ale slanina je slanina 3
14:06:27
08.01.2015
Tomaso435
jednou sem opravoval fávo jedné paní.. cca 62 let, vzhledu 55... no a tvdila mi že žere jenom zelenou stravu.

no nechal sem ji se rozpovídat. vyšlo z toho že žere už 5 let jenom tohle. že žere řasy a všelijaký něco, o čem sem nikdy snad ani nechtěl slyšet že to někdo fakt jí. :D a taky sem nechtěl slyšet, že vlastně ani nejí. nezná pečivo nezná uzený klobásky salámky, uzený žebírka, grilovaný kuřátka, pečený brambůrky, zavařený karbanátky alá utopenci, nezná ani médium steak ze svíčkové s hranolkama, a už vubec nezná kořeněný nugetky s česnekovým dresingem... :D no, ... a nakonec došlo i na mé myšlenky že ze sběrného koše sekačky si ují než ho vysype. sbírala mlíčáky a odšťavnovala si je. a žere taky nějaký jakýsi tablety zelený, což mě hnedka připomělo film srdečný pozdrav ze zeměkoule jak na konci podávali jako pohoštění nějaký pilule a slova byly u toho nějaký jak to hospodynkýám ušetří práci a že jednou se takhle budeme stravovat všichni... no fuj.. Jdu si pro klobásku na prkýnko... :D
14:02:37
08.01.2015
Luky
Jo tak to je spíš jen nějaký zobání co... Já právě myslel že je to alternativa k pohankám, jáhlům a já nevim čemu všemu. U nás teď frčí slzovka 1
13:55:32
08.01.2015
CHIP
Dobře .. já osobně nakupuju na www.zelenyobchod.cz/ .. jsou tam i různé články atd., takže se člověk v této věci může i vzdělat. Mě prostě zajímalo jestli baštíte něco od jiné firmy, než FRESH.
13:46:58
08.01.2015
Jirik_Tuňák1983
-> Luky 08.01.15 13:44:05: Taky si myslím, že tam asi pořádnej steak, talíř svíčkové a vepřová panenka nejspíše nepatří. 1
13:44:05
08.01.2015
Luky
Co jsou to "zelené potraviny"? Předpokládám že měsíc prošlý gothaj to není. Ten pojem chlorela je mi nějakej povědomej, to doma asi někdo měl...
13:27:47
08.01.2015
CHIP
Lidi, máte někdo zkušenosti se zelenými potravinami? (mladý ječmen chlorella).

Jakou značku baštíte.

Rád bych znal vaše zkušenosti.
Extreme Tyres