skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jezdite na kole?
-> minno 16.06.25 20:47:52: Heled to jsem delal, kdyz jsem na kole aktivne jezdil. Od doby co mame malou jsem na kole jel, ze bys to na prstech rukou spocital. Hodne jsem to prozival a vzdy retez vycistil, namazal a otrel. Ted uz to tak prozivat urcite nebudu :) Ale jednou za cas to vycistit a maznout urcite neni nic proti nicemu. Uz jsem ale s kolegou resil i to, jestli financne a casove neni lepsi na to srat a pak po X tisicich (kdyz nenastane nejakej karambol driv) ten retez vymenit rovnou i s kazetou. Zalezi tedy jakou tam mas, ale nekde se to mozna i vyplati, kdyz se s tim srovna nejaky perfekcionalismus dotycneho :)
-> minno 16.06.25 15:37:06: 0.75 merka zcela volne, 1 tam sla lehce domacknout.
-> dragon_cb_cz 16.06.25 16:29:43: pripravek nemam tak to musim nejak vymyslet jak to provest jednoduse
E. tohle vypada celkem schudne
-> dragon_cb_cz 16.06.25 16:29:43: pripravek nemam tak to musim nejak vymyslet jak to provest jednoduse
E. tohle vypada celkem schudne
-> Syny 16.06.25 19:11:50: tjn, ja to pak uz vyhodim cely... kupoval jsem to naslepo, je to stara 26" 3x7... Chci aby mi sednul ram aspon tak jak kdyz si pujcim zeny kolo, na tom me totiz bavi jezdit vic do kopce... A jednoprevodnik... Proste udrzovat nemoralni techniku nema smysl 

-> dragon_cb_cz 16.06.25 16:20:25: Meriam to normálne šublerou, ale mám aj mierku, no to sa mi moc nepozdáva
Ja to s nižšou kilometrážou na reťaz zas až tak moc neprežívam. Nie je to veľká položka a jedna reťaz za 1-2 roky pri väčšej očiste a údržbe biku ma nezabije, teraz som tam dal reťaz Sram za 13€.
Ale áno, každý to máme inak a ak by som mal väčší ročný nájazd, alebo viac bicyklov pod palcom, trápilo by ma to viac.
-> Syny 16.06.25 16:44:05: Mazať reťaz po každej jazde asi nie je moc dobrý nápad.
Ale záleží aj na tom, po akom teréne jazdíš (blato/špina?) a či tú reťaz pred namazaním aj vyčistíš :-)
Každopádne domazávať bez očisty nie je OK, vždy je tam už prach a domazaním je z toho brúsna pasta.
Očista reťaze zas nie je moc rentabilná, čistiace prostriedky tiež niečo stoja + čas + energie (vyfúkať kompresorom) a nikdy to aj tak nejde vyčistiť 100% a otázka je, či sa čistením zas len nedostanú nečistoty pomedzi čapy reťaze. Ja som čistieval tak raz medzi výmenou, ale zabralo to kopec času. Poslednú reťaz som už myslím od výmeny do výmeny ani nečistil a chodila furt pekne.
A mažem hustejším reťazovým olejom poctivo kvapnutím na každý čap reťaze zhora i zdola, aby to stieklo dovnútra čapu/oka reťaze, prebytok maziva z vonkajšej časti reťaze očistím suchou handrou.
Je to namazané raz poriadne a nemá sa tomu čo stať, vonkajší prach nachytaný na reťaz ma netrápi.
A keď si vezmeš, že tak 80% cyklistov čo stretávam na cestách jazdí s kvíliacou a vrzgajúcou suchou reťazou dlhodobo bez akejkoľvek údržby, či namazania a ani im len nevadia tie zvuky a je to pojazdné, akákoľvek údržba navyše je veľké+
A život ma naučil, že na niektoré veci a súčasti je lepšie nešahať a len to užívať, funguje to potom dlhšie lepšie ako preangažovaná starostlivosť. Ale ako píšem, záleží ako čo.
Každý si musí nájsť ten svoj vlastný postup a prístup, čo mu vyhovuje a funguje.

Ja to s nižšou kilometrážou na reťaz zas až tak moc neprežívam. Nie je to veľká položka a jedna reťaz za 1-2 roky pri väčšej očiste a údržbe biku ma nezabije, teraz som tam dal reťaz Sram za 13€.
Ale áno, každý to máme inak a ak by som mal väčší ročný nájazd, alebo viac bicyklov pod palcom, trápilo by ma to viac.
-> Syny 16.06.25 16:44:05: Mazať reťaz po každej jazde asi nie je moc dobrý nápad.
Ale záleží aj na tom, po akom teréne jazdíš (blato/špina?) a či tú reťaz pred namazaním aj vyčistíš :-)
Každopádne domazávať bez očisty nie je OK, vždy je tam už prach a domazaním je z toho brúsna pasta.
Očista reťaze zas nie je moc rentabilná, čistiace prostriedky tiež niečo stoja + čas + energie (vyfúkať kompresorom) a nikdy to aj tak nejde vyčistiť 100% a otázka je, či sa čistením zas len nedostanú nečistoty pomedzi čapy reťaze. Ja som čistieval tak raz medzi výmenou, ale zabralo to kopec času. Poslednú reťaz som už myslím od výmeny do výmeny ani nečistil a chodila furt pekne.
A mažem hustejším reťazovým olejom poctivo kvapnutím na každý čap reťaze zhora i zdola, aby to stieklo dovnútra čapu/oka reťaze, prebytok maziva z vonkajšej časti reťaze očistím suchou handrou.
Je to namazané raz poriadne a nemá sa tomu čo stať, vonkajší prach nachytaný na reťaz ma netrápi.
A keď si vezmeš, že tak 80% cyklistov čo stretávam na cestách jazdí s kvíliacou a vrzgajúcou suchou reťazou dlhodobo bez akejkoľvek údržby, či namazania a ani im len nevadia tie zvuky a je to pojazdné, akákoľvek údržba navyše je veľké+

A život ma naučil, že na niektoré veci a súčasti je lepšie nešahať a len to užívať, funguje to potom dlhšie lepšie ako preangažovaná starostlivosť. Ale ako píšem, záleží ako čo.
Každý si musí nájsť ten svoj vlastný postup a prístup, čo mu vyhovuje a funguje.
-> Sita: Se starym retezem to ani preskakovat nebude, ale az ho preskubnes, tak novej kupuj rovnou s kazetou a doufej, ze to bude stacit 

ja mam na svym MTB kole najeto minimalne 5000 + je kupovany jako pouzity, takze neco najel predchozi majitel... Neni to zadna hvezda, vlastne je hrozny, jezdil jsem na nem do prace i v zime, soli, atd, zadnou specialni peci nemelo a nema. Retez je tam porad puvodni, vymackany to bude asi fest, ale nic nepreskakuje a merku nemam
...
Dragon: jak funguje to mazani voskem? To je ve spreji?

Dragon: jak funguje to mazani voskem? To je ve spreji?
Otazka, jestli to mazani neni kontraproduktivni, pac se tam o to vic lepi prach, kterej clanky retezu vybrusuje...
-> dragon_cb_cz 16.06.25 16:20:25: Tak na retez jsem dal ani ne 1500 km a merka uz tam spadla s vuli. A to jsem ho mazal temer po kazde jizde.
-> vhml 16.06.25 15:01:16: Tak až budeš měnit tu kazetu, tak mrkni na tu patku. Pokud nemáš přípravek, tak lze vhodnou závitovkou (M10x1.0), nebo druhým zadním kolem pokud má stejnou osu (hodně Shimano zadních nábojů na rychloupínák má taky M10x1).
-> minno 16.06.25 15:37:06: Nevím jak to měříš, já jsem moc línej, takže měřím měrkou (po novu jsem upgradoval na tříbodovou) a výdrž 1000km už by mě štvala fakt hodně... i na sedmikolečku s nejlevnějšími řetězy jsem odmítal měnit před 1500 km, jinak na olejovaných řetězech očekávám alespoň 3t km.
Teď jsem na kole na dojíždění do práce přešel na voskování, tam bych se rád dostal na výdrž alespoň 10t km. Plán byl rotovat dva řetězy, ale jeden jsem bohužel už 2x přetrhl, asi vadný kus
Tak se přesvědčuju řetěz za 350 Kč reklamovat... jinak po cca 1000 km neměl (dle měrky) žádné opotřebení.
Teď jsem na kole na dojíždění do práce přešel na voskování, tam bych se rád dostal na výdrž alespoň 10t km. Plán byl rotovat dva řetězy, ale jeden jsem bohužel už 2x přetrhl, asi vadný kus

-> vhml 16.06.25 15:01:16: Ako moc bola tá reťaz natiahnutá?
Ja som teraz menil reťaz na mojom 9-kolečku pri príležitosti 5000 km na biku od nova (za 6 rokov) a celkovej očisty (reťaz už 4. alebo 5. kus - nemám evidenciu), ale mením to obvykle tak do 1000 km a rozmerovo pri 132,6 - 132,7 mm.
Po výmene to radí dobre, ale pre zmenu to začalo pri niektorých prevodoch asi šúchať o prešmykač. Snáď si to sadne, lebo šaškovať sa mi s tým zas nechce
Inak predné brzdové platničky mám ešte pôvodné a zadné som už musel vymeniť druhý raz (životnosť cca 2500 km).
Ja som teraz menil reťaz na mojom 9-kolečku pri príležitosti 5000 km na biku od nova (za 6 rokov) a celkovej očisty (reťaz už 4. alebo 5. kus - nemám evidenciu), ale mením to obvykle tak do 1000 km a rozmerovo pri 132,6 - 132,7 mm.
Po výmene to radí dobre, ale pre zmenu to začalo pri niektorých prevodoch asi šúchať o prešmykač. Snáď si to sadne, lebo šaškovať sa mi s tým zas nechce

Inak predné brzdové platničky mám ešte pôvodné a zadné som už musel vymeniť druhý raz (životnosť cca 2500 km).
-> dragon_cb_cz 16.06.25 14:59:25: pred vymenou ten retez neskakal ale "jenom" radilo to nahovno. Tim jsem prave zacal, nasel natazenej retez, tak jsem ho vymenil. A vlastne je to cely ted jeste horsi 

-> vhml: Pokud to před výměnou řetězu nedělalo, tak to bude tím.
Když seřízení přehazovačky na jednom konci jí rozhodí na druhém, tak ja "obvyklý podezřelý" ohnutá patka. Srovnat a bude řadit jak má.
Když seřízení přehazovačky na jednom konci jí rozhodí na druhém, tak ja "obvyklý podezřelý" ohnutá patka. Srovnat a bude řadit jak má.
-> dragon_cb_cz 16.06.25 14:51:31: objednal jsem kazetu HG50. Tech 8 rychlosti stoji hovno. Tak doufam ze to bude tim a neni jeste nakopla prezahovacka nebo neco. Protoze i tak to furt radi nejak divne a vzdycky mi to jde vystelovat ze to bud vynechava predposledni velky nebo predposledni maly kolecko.
-> vhml: Podle fotky moc nepoznáš, ale to cukání je klasickej příznak. Ale jde koupit jen ten samotnej pastorek jestli to dělá jen na něm...
To je zeny a casto dela nez ze by si zařadila, tak si na to stoupne celou vahou
Poznate nejak z fotky stav kazety? Daval jsem novej retez a na nejmenším pastorku to hrozne nadskakuje kdyz se silnejs slapne do pedalu.
-> StepaNoFUN: Wjenczek má táta a funguje to úplně v pohodě. Jediné co vidím jako slabší stánku, že se chytá na kouli klasickým šroubem (snad 30 klíč, nebo něco podobného). Nemá to rychloupínák jako ostatní. Ale drží celkem obstojně. Plus u některých kol, může být problém, jestli půjdou dostatečně roztáhnout čelisti na rám, ale to se dá vyřešit delším šroubem, ale co jsem koukal na odkaz, tak už mají jiné čelisti než mívali.
-> StepaNoFUN: vyrabi se asi 10 km od nas.
-> vhml: ja jsem nasal od kolegy Hakr trip top plus a dobry. Mam starsi verzi, kde je uzamykatelne jen 1. a 4. kolo, ale da se dokoupit.
Mozna bude thule lehci, Hakr ma jaklovy ram, ale uzivatelsky me to prijde stejne - upinani kol i nosice na auto je rychle.
U elektrickeho svazku si musis dat bacha, at si ho pri sklapeni nescvaknes. Nic, s cim by sis neporadil.
-> vhml: ja jsem nasal od kolegy Hakr trip top plus a dobry. Mam starsi verzi, kde je uzamykatelne jen 1. a 4. kolo, ale da se dokoupit.
Mozna bude thule lehci, Hakr ma jaklovy ram, ale uzivatelsky me to prijde stejne - upinani kol i nosice na auto je rychle.
U elektrickeho svazku si musis dat bacha, at si ho pri sklapeni nescvaknes. Nic, s cim by sis neporadil.
Kolega ma neco od tyhle firmy. wjenzek.com/?srsltid=Af..
.
A prej dobry. Levnejsi alternativa k Thule.
A prej dobry. Levnejsi alternativa k Thule.
-> Nwkt: Okrajovy podminky jsou splneny (
) a bohuzel vsecko pod timhle nosicem jebky jsou. V akci se to da sehnat o neco levnejs.

-> Syny: Já bych řekl, že tím že nechce za 20 nebylo myšleno že chce za 19 

-> Nwkt: Coje? Na 4 kola to je a pod 20 je to taky :)
-> Tomaso435: ehm, 2x velký kolo pro dospělé, 1x střední kolo pro starší dítě a 1x menší kolo pro menší dítě + pes a ne nejezdíme long Crafterem 

-> Tomaso435 12.06.25 13:59:34: no moje kolo se nevejde ani do Sharana
narozdíl od starýho, který jsem v kufru postavil na stojánek

Tak mě napadá,
Když tady každý už jezdí v podstatě úplně zbytečně velkým autem, to máte ty auta pořád tak malé že se vám tam nevejdou kola ? :-)))
Když tady každý už jezdí v podstatě úplně zbytečně velkým autem, to máte ty auta pořád tak malé že se vám tam nevejdou kola ? :-)))
-> Syny:

Asi je to docela divočina dostat tam třeba dámská či dětská kola, ne?
Známej má HAKR 3 TOP s rozšířením na čtvrtý kolo. Oproti tomu Thule co si půjčuju je ta poloviční cena vidět, ale zase z provozního hlediska tomu asi nikdy nic nevytýkal. Musím se ho doptat.
-> kpt.Budha 12.06.25 12:09:17: jo, tyhle lepsi Thule jsou super, ale platit to neplanuju

-> vhml: Epos 3 je super, obrovská variabilita. A 20 teda nestojí 

Nejakej tip na schopnej drzak na kouli, idealne na 4 kola a aby zaroven nestal 20 a nebyla to jebka?
Pujcuju si obcas Thule EasyFold kterej je super, ale platit se mi moc nechce.
Pujcuju si obcas Thule EasyFold kterej je super, ale platit se mi moc nechce.
-> vhml 05.05.25 16:11:06: To ti neporadím... problémy s padáním řetězu nemám, ale kde mám jednopřevodník, tak je NW a vozím hazku se brzdou (spojkou? vyber si :D ). Hádal bych, že tyhle dvě věci asi pomůžou víc než vodítko - pokud nebude řetěz našponovaný, tak je vodítko nahoře hezký, ale stejně může z převodníku sletět spodem. Pokud našponovaný bude, nemělo by ani vodítko být potřeba.
-> ajok 06.05.25 06:55:23: stačily, je to krátký
-> vhml 18.04.25 06:38:23: to nevím, jestli by mi stačily lanka :/
A nejaky to voditko ma smysl resit? Protože jinak to radi hezky
-> vhml 05.05.25 12:25:02: Tak Deorko stojí 750, SLX o tři stovky víc... jestli to pro tebe funkčně bude rozdíl netuším. Pokud to nemá NW převodník, tak ten by asi taky pomohl.
-> dragon_cb_cz 05.05.25 10:50:17: je to 12sp 10-51. Retez nasazuju nahodne, ale myslim ze to nema narrowide prevodnik
-> vhml: Ona je schovaná v uložení toho spodního čepu hádám. Řetěz nasazuješ správně (úzký články na úzký zuby převodníku, široký na široký?
Jinak pokud dobře hledám tak je to 12sp? Jak máš velkou kazetu? Každopádně odpovídající Deore hazka asi bude cesta kupředu...
Jinak pokud dobře hledám tak je to 12sp? Jak máš velkou kazetu? Každopádně odpovídající Deore hazka asi bude cesta kupředu...
Rád bych pokračoval s tuningem. Na rozbitých cestách mi často spadne řetěz., protože se rozhoupe. Přehazovačka je nějakej čínskej shit S-Ride M600C, který nemá brzdičku. A nebo jsem ji tam prostě nenašel, byť v datasheetu napsaná je.
Je je příhodnější to řešit nějakým vodítkem řetězu ( musí být s objímkou na rám kvůli motoru ) www.kupkolo.cz/sting-ch-c m-4-mtb-voditko-retezu_z91 581
Nebo koupit jinou přehazovačku s brzdou? A bude to fungovat když nechám současný páčky? Jinak to řadí výborně a páčky umí přehazovat víc rychlostí najednou. www.kupkolo.cz/prehazovac ka-shimano-deore-rd-m6100- 12s-pro-10-51z_z109707
Je je příhodnější to řešit nějakým vodítkem řetězu ( musí být s objímkou na rám kvůli motoru ) www.kupkolo.cz/sting-ch-c m-4-mtb-voditko-retezu_z91 581
Nebo koupit jinou přehazovačku s brzdou? A bude to fungovat když nechám současný páčky? Jinak to řadí výborně a páčky umí přehazovat víc rychlostí najednou. www.kupkolo.cz/prehazovac ka-shimano-deore-rd-m6100- 12s-pro-10-51z_z109707
Tak tohle je teda ultra hnus
Poradne sem to neprojel, ale pocitove mi bylo milejsi predchozi setup, nez ted byt sice o 2,5 cm blize.ale o 2.5 nize. cpz by se dalo dohnat tema riditkama s rise treba 50mm. (ted mam 25) .
To uz skoro vypada na nejakou takovou nadheru, a pak to fakt poslat po psoj...
www.koloshop.cz/Force-Tor o-stavitelny-predstavec-31 ,8-mm-cerna-mat/112491?v=2 16983&a...

To uz skoro vypada na nejakou takovou nadheru, a pak to fakt poslat po psoj...
www.koloshop.cz/Force-Tor o-stavitelny-predstavec-31 ,8-mm-cerna-mat/112491?v=2 16983&a...
-> vhml 18.04.25 06:38:23: ten sem mel taky v merku, ale rikam si jestli bych to nemel zas nizko. Tak sem uvazoval nad timhle. www.force.bike/predstavec
-force-basic-s4-7-31-8-60m
m-cerny-1 a ted sem narazil na bazaru na tenhle, ten by mohl bejt zajimavej kompromis kdyz to chci spis zkratit. www.open-sport.cz/predsta
vec-ergotec-high-bass-a-he
ad-55mm-31-8mm-45-cerny
Ja mam tenhle predstavec protože je nejkratší/nejvyssi www.kupkolo.cz/predstavec
-max1-high-35-31-8-mm-cern
y_z120191
-> dragon_cb_cz: jo mas pravdu, xxl ma 120, xl 105 mm.
-> Vojťas 17.04.25 23:26:17: Právě že XL už má o 15mm vyšší než L, takže hádám XXL má ještě delší: www.trekbikes.com/cz/.../
33258
-> minno: Sedlo budu mit vzdycky vysoko, kdyz mam 97 nohy
pri vysce 196. Tady je problem ten nizky predek