skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
počítač problém
-> StepaNoFUN: lepsi klasicky SSd na system a na velky data obyc disk s nizkyma otackama at neco vydrzi.
-> StepaNoFUN:
Nemám s tim zkušenost, ale v článcích co jsem o SSHD čet, tak ho docela odsuzovali, že to v praxi nefunguje tak dobře, jak by se teoreticky mohlo zdát.
Nemám s tim zkušenost, ale v článcích co jsem o SSHD čet, tak ho docela odsuzovali, že to v praxi nefunguje tak dobře, jak by se teoreticky mohlo zdát.
Tak jsem zjistil, že mi nějak dochází kapacita disku v PC. :-/ A uvažuju nad koupí novýho asi 1TB (teď mám 500GB) a zaujal mě docela SSHD disk. www.czc.cz/seagate-laptop
-sshd-1tb/.../produkt
Má s tím někdo zkušennosti?
Má s tím někdo zkušennosti?
Mám druhý rok Samsung 840 evo a u toho byl problém, že se po čase začal zpomalovat, ale aktualizace firmwaru to vyřešila. V době kdy jsem vybíral, tak se doporučoval Intel a Samsung z důvodu, že si sami vyrábějí paměťové čipy. Je to ale opravdu úžasná věc, hodně to oživilo stařičký PC s Core 2 duo a teď s novým je to úplná paráda. V podstatě hned jak naskočí plocha, tak se hned dá dělat ![6](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/6.gif)
![6](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/6.gif)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: O Intelu žádná, to je více méně etalon kvality 6 let určitě... Kingston fakt nevím - šmejd to určitě není, ale že by to byla špička mi taky není známo.
Jinak těch zápisovejch cyklů se podle mě taky není potřeba tolik bát, v práci jedeme na SSD i některý silně vytížený databáze (řádově až desetitisíce updatů za vteřinu) a taky to dávaj. Jasně, jsou to SSD z jiný cenový kategorie (co si tak pamatuju tak cca tisícovka za 10GB kapacity), ale o možnostech tý technologie to ledacos napovídá.
Jinak těch zápisovejch cyklů se podle mě taky není potřeba tolik bát, v práci jedeme na SSD i některý silně vytížený databáze (řádově až desetitisíce updatů za vteřinu) a taky to dávaj. Jasně, jsou to SSD z jiný cenový kategorie (co si tak pamatuju tak cca tisícovka za 10GB kapacity), ale o možnostech tý technologie to ledacos napovídá.
-> vhml: Myslim, ze to jsou tyhle 60GB:
m.alza.cz/kingston-ssdnow -v300-60gb-d368935.htm?cat id=1885...
...dostali jsme predloni v praci k jezisku nejaky poukazky do Zelenyho zmrda, tak jsem trochu porychlil ty svoje vykopavky :-) Zadny doporuceni jsem nemel, jenom jsem se chtel vyhnout tomu nejlacinejsimu hnoji a taky proto, ze Kingston RAMky vcelku drzej v nasich analyzatorech. U deti na kompu uz ho budou mit taky skoro rok a tam clovek moc neuhlida, kam co instalujou, tak uz ho skoro celej zahnojili hrama, ale zatim no problem. Na HTPC mi SSD krasne vyresil problem se spankem/hibernaci (hi-fi zvukovka to nesnasi) a uz ho muzu vypinat a pri bootovani nevystojim dulek v podlaze :-)
m.alza.cz/kingston-ssdnow -v300-60gb-d368935.htm?cat id=1885...
...dostali jsme predloni v praci k jezisku nejaky poukazky do Zelenyho zmrda, tak jsem trochu porychlil ty svoje vykopavky :-) Zadny doporuceni jsem nemel, jenom jsem se chtel vyhnout tomu nejlacinejsimu hnoji a taky proto, ze Kingston RAMky vcelku drzej v nasich analyzatorech. U deti na kompu uz ho budou mit taky skoro rok a tam clovek moc neuhlida, kam co instalujou, tak uz ho skoro celej zahnojili hrama, ale zatim no problem. Na HTPC mi SSD krasne vyresil problem se spankem/hibernaci (hi-fi zvukovka to nesnasi) a uz ho muzu vypinat a pri bootovani nevystojim dulek v podlaze :-)
-> dragon_cb_cz: Já toho práve o výrobcích SSD načetl dost a líp vycházely právě ty mnou jmenované.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Pár záložních sektorů pro realokaci maj rotační disky i SSD myslím, ale to je fakt pár sektorů, v poměru k celkovej kapacitě disku naprostý nic.
Jinak i u těch levnejch disků se kolikrát dá poznat předem, že jdou do kytek, ale na tyhle účely stejně SSD není určené, na to patří data, který lze ztratit bezbolestně ale potřebuješ s nima pracovat rychle - na cokoliv jinýho je SSD zbytečně drahý.
Jinak osobně jsem byl před Kingstonama spíš varovanej, že to mezi SSD není zas taková "jistota" jako mezi ramětí, ale osobní zkušenost nemám. Sám jsem pořídil Samsung 850 a jsem spokojenej maximálně, ve svej době vycházel v poměru cena/výkon/kvalita hodně dobře.
-> vhml: Mrkni na ten Samsung, 120GB se dá koupit pod 1800 Kč... ale na špičce byl před rokem, jak si stojí dneska netuším. Za sebe ale doporučit můžu, dal jsem ho před tím rokem do dvou PC a v obou naprosto bez problémů.
Jinak i u těch levnejch disků se kolikrát dá poznat předem, že jdou do kytek, ale na tyhle účely stejně SSD není určené, na to patří data, který lze ztratit bezbolestně ale potřebuješ s nima pracovat rychle - na cokoliv jinýho je SSD zbytečně drahý.
Jinak osobně jsem byl před Kingstonama spíš varovanej, že to mezi SSD není zas taková "jistota" jako mezi ramětí, ale osobní zkušenost nemám. Sám jsem pořídil Samsung 850 a jsem spokojenej maximálně, ve svej době vycházel v poměru cena/výkon/kvalita hodně dobře.
-> vhml: Mrkni na ten Samsung, 120GB se dá koupit pod 1800 Kč... ale na špičce byl před rokem, jak si stojí dneska netuším. Za sebe ale doporučit můžu, dal jsem ho před tím rokem do dvou PC a v obou naprosto bez problémů.
-> King 08.01.16 14:48:22: a jaký Kingstony jsi bral?
-> palinator: Jako disky mivaj nejakou zalozni oblast, kterou zacnou pouzivat az kdyz se ten disk zacne srat, ale uz v tuhle dobu je potreba data prenest jinak na novej disk. Nevim zda to je jen domeha plotnovejch disku nebo i SSD. Rozhodne to nejde brat takhle na lehkou vahu jak rikas... Navic u tech srackovejch vyrobcu SSD nemas zadny indicie o problemech s diskem a proste se to posere a nemas data. U lepsich ten disk zustane v modu read only.
-> palinator: To by asi nefungovalo ![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
![4](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> Matthes, záškodník z TechWebu:
Odejde... není to spíš tak, že se jakoby kurvěj sektory - klesá kapacita disku?
Odejde... není to spíš tak, že se jakoby kurvěj sektory - klesá kapacita disku?
Já mám Intel (v mSATA toho moc nebylo) - je to jiný kafe než magnetický HDD. Zatím tam systém nemám. Všichni plašili, že to strašně žere a topí, ale nijak víc, než ten "reklamní" 16GB. Životnosti bych se nebál, to se dřív po*ere ložisko na HDD nebo hlavička repjne do plotny ap. Jako jo, po*raly se mi 2 Kingston flešky v dost blbou chvíli, ale to byla evidentně vadná série. Intel 530 series![122](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/122.gif)
![122](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/122.gif)
-> vhml: Vsechny domaci PC jsem uz "zSSDckoval" pred nejakym casem a pouzivam Kingstony - zatim bez problemu. Akorat jsem vzdycky udelal tech par nastaveni, aby na SSD byl proste jenom OS a co nejmin se naj zapisovalo.
-> vhml: Intel nebo Kingston, když vybereš nějakou levnou sračku, tak ti pak po čase klekne bez varování... SSD těhle výrobců umožní alespoň čtení dat z poškozenýho disku.
Jinak každý SSD časem odejde, čím víc se používá...
Jinak každý SSD časem odejde, čím víc se používá...
Nějaký tipy na SSDčko kolem 1500Kč? Kingston HyperFury, OCZ ACR, něco jinýho?
-> King: Zvyk je železná košile a já jsem dost staromódní a neochotný kažou chvíli měnit věci, které používám a ztrácet čas učením se nové používat, když za chvilku bych se stejně musel učit zase s jinými...
...a mimoto nejsem ochoten investovat do "železa", které mi vlastně k ničemu není a jen mne odvádí od života. Počítač mám víceméně jen pro zábavu (Virt
) a maily, občas použiju Excel, nebo si pustím nějakou muziku, párkrát do roka film.
Tohle mne neživí a ač je internet fajn zdroj informací, tak mám dojem, že mi víc bere, než dává. Dalo by se říct, že když mám volno a ráno zapnu počítač, tak ten den nic moc neudělám...![8](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/8.gif)
...a mimoto nejsem ochoten investovat do "železa", které mi vlastně k ničemu není a jen mne odvádí od života. Počítač mám víceméně jen pro zábavu (Virt
![1](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
Tohle mne neživí a ač je internet fajn zdroj informací, tak mám dojem, že mi víc bere, než dává. Dalo by se říct, že když mám volno a ráno zapnu počítač, tak ten den nic moc neudělám...
![8](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/8.gif)
-> Bukaj: S touhle filosofii bych asi po nabootovani koncil cernou obrazovkou s "C:\" a blikajicim kurzorem :-) A co ze je v sedmickovejch Widlich tak spatne? Ze pod tim rozchodit starsi zelezo bud da praci s hledanim jakztakz funkcnich driveru nebo se halt musi koupit novejsi zelezo? V dobach kdy cena laciny zvukovky byla 2 litry a napadne pripominala minimalni mzdu v tom problem byl...
-> darklord 07.01.16 16:14:02: Jinak díky za radu s ne/přihlašováním, už je to OK :)
-> bouchy 07.01.16 16:41:05: Hm, takže to nebudu řešit :)
-> King 07.01.16 16:41:49: -> Dušan:
Já jsem rok používal Win7, ale na některé vlastnosti jsem si nezvykl, tak jsem se vrátil zpět k XP![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
Já jsem rok používal Win7, ale na některé vlastnosti jsem si nezvykl, tak jsem se vrátil zpět k XP
-> King: ja som sa XPéčiek milerád zbavil ![1](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
![1](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
-> Bukaj: Moje rozlouceni s XP bylo taky bolestny, ale uz je to za mnou![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
To s tím zobrazením výsledků mám taky, to je věc Googlu či snad Chrome.
-> Bukaj: no spis je to myslene ve verzi OS :)
-> darklord: OS mám na počítači nový cca 2-3 týdny![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> Bukaj: to prihlasovanie sa da vypnut v nastaveni setrica obrazovky. ale mozno by bolo lepsie aktualizovat OS vzhladom na ostatne problemy...
Pár dotazů:
-Proč mi při skrytém hlavním panelu občas nefunguje jeho zobrazení při najetí myšítkem na spodní hranu obrazovky? Když minimalizuji otevřené okno a opět jej maximalizuji, tak pak už to jde...
-Další věc je, že se mi občas samovolně vypne wi-fi přijímač (zhasne kontrolka na notebooku) a zapnout přepínačem nejde (vždy po vypnutí a opětovném zapnutí vydá Windows zvuk "neúspěšné připojení zařízení - takové to "tum, tum, tum") a zapne se až po restartu počítače, případně po "uspání a probuzení".
-Dá se u WinXP nastavit, aby po probuzení ze spánku (otevření displeje) systém rovnou naběhl přímo do mého profilu do místa, ke jsem skončil a nemusel jsem ještě klikat na ikonu svého profilu (když na počítači stejně žádný jiný profil není)?
A ještě se mi v posledních dnech několikrát stalo, že při hledání v Googlu mi po "odeslání žádosti" na obrazovce problikl výsledek hledání, ale vzápětí zmizel a zůstala bílá stránka jen s lištou vyhleávání a výsledky se opět objevily po znovukliknutí na lupu - tlačítko "hledej"...
-Proč mi při skrytém hlavním panelu občas nefunguje jeho zobrazení při najetí myšítkem na spodní hranu obrazovky? Když minimalizuji otevřené okno a opět jej maximalizuji, tak pak už to jde...
![7](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/7.gif)
-Další věc je, že se mi občas samovolně vypne wi-fi přijímač (zhasne kontrolka na notebooku) a zapnout přepínačem nejde (vždy po vypnutí a opětovném zapnutí vydá Windows zvuk "neúspěšné připojení zařízení - takové to "tum, tum, tum") a zapne se až po restartu počítače, případně po "uspání a probuzení".
-Dá se u WinXP nastavit, aby po probuzení ze spánku (otevření displeje) systém rovnou naběhl přímo do mého profilu do místa, ke jsem skončil a nemusel jsem ještě klikat na ikonu svého profilu (když na počítači stejně žádný jiný profil není)?
A ještě se mi v posledních dnech několikrát stalo, že při hledání v Googlu mi po "odeslání žádosti" na obrazovce problikl výsledek hledání, ale vzápětí zmizel a zůstala bílá stránka jen s lištou vyhleávání a výsledky se opět objevily po znovukliknutí na lupu - tlačítko "hledej"...
-> Tomaso435 13.12.15 20:00:28: Na nějakej USB-Serial převodník? Toho musí bejt všude plno, ne? Vždyť to používá milion a jeden výrobce...
-> Syny: Asi s křížkem po funuse, ale asi ano :) Prostě něco co ti tu bootovatelnou flashku vytvoří... jen musíš mít nějakou volnou (celou jí to přesmahne).
-> dragon_cb_cz: tak na 100% nemuzes vedet jestli ta pamet tam v tom konkretnim stroji pojede, to bylo to ale :) Jinak me ceka to same, do starsiho notebooku potrebuju vetsi pamet... edit: samozrejme vetsi tam jde, ale bude vyssi frekvence nez podporuje notebook abych to upresnil...
-> Matsoft 08.12.15 01:37:04: Bohužel nějak mi to nefunguje. A ID hardwaru zjistím jak?
kuci, nemá někdo možnost někde sehnat ovladač prolific 3.4.36.247 ?
bohužel kde mi guugl najde něco je to placený :-/
bohužel kde mi guugl najde něco je to placený :-/
-> dragon_cb_cz: Predpokladam, ze bych mel sosnout asi tohle, ne? :)
Download - Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7) *NEW!*
Download - Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7) *NEW!*
-> Syny: www.memtest.org/
Vysmahne se na CD nebo na flashku a pak to přímo nabootuješ. Díky tomu, že to běží na "holém železe" bez operačního systému tak to fakt může protestovat paměť do posledního byte... testuje to všechno možné, zápisy/čtení v různě dlouhých blocích, s náhodným vzorkem, samé nuly/samé jedničky aby otestoval "stuck bits" (bity u kterých nejde 0/1 přepnout), vrozky kde jsou 0/1 pravidelně proložené (aby se vyloučilo "přeskočení" do vedlejšího bitu) atd atd... není to úplně 100%, PC v tu chvíli není moc pod zátěží jako celek (takže např neodhalíš chyby tu "pamět začne blbnout když grafika přetíží zdroj"), ale na ozkoušení, že jsou moduly kompatibilní s deskou to stačí bohatě.
-> Sejki: Jo, po opravě v pořádku... až na to " ale...." na konci... žádné ale![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> rsvancara: Klidně i o víc
IBM notebooky jsou v tomhle trochu fašistické, těm vadí i miniPCI wifi od jiného výrobce... to samé je u serverů, ale většina výrobců jen vyhodí varování, že "na tuto konfiguraci se nemusí vztahovat záruka/support" a jede dál.
Vysmahne se na CD nebo na flashku a pak to přímo nabootuješ. Díky tomu, že to běží na "holém železe" bez operačního systému tak to fakt může protestovat paměť do posledního byte... testuje to všechno možné, zápisy/čtení v různě dlouhých blocích, s náhodným vzorkem, samé nuly/samé jedničky aby otestoval "stuck bits" (bity u kterých nejde 0/1 přepnout), vrozky kde jsou 0/1 pravidelně proložené (aby se vyloučilo "přeskočení" do vedlejšího bitu) atd atd... není to úplně 100%, PC v tu chvíli není moc pod zátěží jako celek (takže např neodhalíš chyby tu "pamět začne blbnout když grafika přetíží zdroj"), ale na ozkoušení, že jsou moduly kompatibilní s deskou to stačí bohatě.
-> Sejki: Jo, po opravě v pořádku... až na to " ale...." na konci... žádné ale
-> rsvancara: Klidně i o víc
IBM notebooky jsou v tomhle trochu fašistické, těm vadí i miniPCI wifi od jiného výrobce... to samé je u serverů, ale většina výrobců jen vyhodí varování, že "na tuto konfiguraci se nemusí vztahovat záruka/support" a jede dál.
-> Syny 11.12.15 00:06:56: Přesně tak. A ten prográmek jsem měl na disketě už na střední, když jsem testoval stroje, poskládané z nasockovaných komponentů... ![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
![3](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> rsvancara: O jeden rad rychlejší? To jako desetkrát? ;-)
-> Syny 09.12.15 14:37:51: Pokud dodržíš formát pamětí (třeba SO-DIMM), řadu (třeba DDR2), tak je možné dát do pomalejšího stroje o jeden řád rychlejší RAM. Z velké většiny to funguje normálně.
Zažil jsem ale pár vyjímek, IBM stroje byly vybíravé a nějak poznaly paměťi od IBM a jiný nechtěli a ještě u SDRAM pamatuju problém, že se u větších pamětí ukázala jen půlka kapacity nové paměti (dalo se to poznat podle přitomnosti kondíku u zámku na RAMce).
Zažil jsem ale pár vyjímek, IBM stroje byly vybíravé a nějak poznaly paměťi od IBM a jiný nechtěli a ještě u SDRAM pamatuju problém, že se u větších pamětí ukázala jen půlka kapacity nové paměti (dalo se to poznat podle přitomnosti kondíku u zámku na RAMce).
-> dragon_cb_cz: co blbost? vzdyt jsem se opravil....
-> dragon_cb_cz: Co to je za programek, ze jsem tak smely? :) To jen otestuje RAMky v ruznych modech a ruzne zatezi? Obrazne receno.
-> Syny: Až to vyměníš, tak na to pusť přes noc memtest86 nebo něco podobného ať máš jistotu, ale jak říkám, pokud tam bude problém, tak to není o frekvenci ale o tom, že si prostě někdy moduly s deskou nesednou a čert ví proč. Jen je dobrý ho odhalit fakt rychle, abys je případně mohl vrátit a koupit nějaký jiný.
-> dragon_cb_cz: OK, diky, to jsem chtel vedet ;)
-> Sejki: Blbost....
-> Syny: Kompatibilitu ti nikdo nezaručí (pokud nekoupíš originální moduly od výrobce NTB za nesmysl), ale pokud to fungovat nebude, rozhodně to nebude frekvencí... skutečně můžeš použít "rychlejší" paměti než umí deska/CPU, ta frekvence je maximální, kterou výrobce garantuje, že ustojí, ne pevně stanovená. Běžně ti "rychlejší" moduly přijdou i originálně od výrobce hardware, prostě je mají jako náhradní díl pro více modelů a nazdar. Takže buď v klidu![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> Syny: Kompatibilitu ti nikdo nezaručí (pokud nekoupíš originální moduly od výrobce NTB za nesmysl), ale pokud to fungovat nebude, rozhodně to nebude frekvencí... skutečně můžeš použít "rychlejší" paměti než umí deska/CPU, ta frekvence je maximální, kterou výrobce garantuje, že ustojí, ne pevně stanovená. Běžně ti "rychlejší" moduly přijdou i originálně od výrobce hardware, prostě je mají jako náhradní díl pro více modelů a nazdar. Takže buď v klidu
-> Syny: nj clovek se stale uci:)
-> Sejki: Alzu vazne neberu, proto se prave ptam :) Ale taky jsem mel za to, ze kdyz das RAMky s vyssi frekvenci, tak to fungovat bude - samozrejme na tej nizsi frekvenci co zvlada notebook. No uvidime, objednal jsem je a jestli to nepujde, tak jim to tam pujdu hodit na hlavu a odkazu se na toho typa z ty jejich podpory :)
-> Syny: nevim o tom ze by to tak nekdo udelal a fungovalo mu to... alzu nemuzes brat zase tak vazne :) Podporu mas do 1300Mhz tak vetsi tam proste nejdou...A jestli to nekomu funguje tak ne na 100%....
EDIT: tak jsem ted nasel na netu ze by to fungovat melo, samozrejme na te frekvenci nizsi 1300Mhz, pamet by se "mela" prizpusobit, ale....
EDIT: tak jsem ted nasel na netu ze by to fungovat melo, samozrejme na te frekvenci nizsi 1300Mhz, pamet by se "mela" prizpusobit, ale....
-> Syny: Všechny sloty
-> Nwkt 09.12.15 20:24:42: A menil jsi obe? Respektive vsecky sloty?
-> RoboSK: Mě třeba u přitelkyně nešly. Wokna házeli modrou smrt
-> Syny: podľa všetkého by mali fachat ![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)