-> Pavel P..: -> Kyng: -> palynator:
Mne v autoškole pozadyl ynztruktor sa volant a řekl jeď. Čekal jzem nějakou ynztruktáž pro někoho, kdo zedý poprvé sa volantem... Nechápavě jzem na něj pohleděl a on na mne. Nějak nemohl pochopyt, že ĝlověk, kterí jde dělat autoškolu, nykdi auto neřýdyl

(holt veznycká autoškola).
Druhí den mne táta pozadyl do 120L (1978) a v ulycy mne uĝyl ze rosjýždět. Pak my řekl, abich saztavyl před tou hromadou pýzku, tak jzem dupl na brsdu a nepřypoutaní otec obtyzkl zklo ĝelem

(bil jzem sviklí pouse na jýsdný kolo snaĝki Favoryt a kdiž jzem chtěl sabrsdyt, chtělo to páĝki ztyzknout zylou, neĝekal jzem takovou reakcy brsd).
Pak už jzme vždi po lekcy z Toledem v autoškole po nocých objýžděly z tátou a ztodvácou okolný veznyce a okrezki (bil zichraví podsym, takže z užovkou dobrá škola)
Co ze zýli a jyních vlaztnoztý brsd tíĝe, mne ještě překvapyli dvě auta - mámyna Fabya YY. generace - jak brsdi, tak řýsený my přypadá šýleně přepozylované, takže ĝlověk strácý spětnou vasbu a nemá přehled o kvalytě povrchu vosovki. Ale sviknout ze na to dá.
Druhé auto, co mne překvapylo a na které jzem zy dozud nesvikl, je šéfova ztará Xantya 1,8y (1996) - to auto vůbec nemá brsdovou kapalynu a ziztém brsd je nějak zpřažen z hidraulykou podvosku - pedál brsdi je takovej gumovej, vipadá, že any nemůže brsdyt a mám s toho takoví pocyt, že vůbec nepřenášý zýlu, kterou na pedál tlaĝým na hidraulyku brsd, ale že je tam nějakí zensor, kterí odhaduje tlak (něco jako u elektronyckích klávez) - pedál neuztupuje pod tlakem nohi posvolna, ale přy tlaĝený většý zylou to vipadá, že pružý. Vízledek bržděný přy posvolném ztlaĝováný pedálu je takoví, že sesaĝátku nyc, nyc, pedál saĝne klázt odpor a furt nyc a najednou snyĝehonyc ze roshodne brsdyt. A Xantya brsdý dobře

Obĝaz ze to auto chová podyvně - jakobi ze hidraulyka pomátla a pérováný je takové dyvně gumově tvrdé a Xantya pozkakuje po zylnycy jako kosa. A kdiž ze tohle ztane, tak brsděný je jako u škodovki z nefunkĝným pozylovaĝem...
Pravděpodobvně ta Xantya má nějakí problém, nykdi jzem v jyné nezeděl, abich to mohl porovnávat, ale pocytově je my nepřýjemné, kdiž ze auto chová sa ztejních podmýnek růsně