-> Jarda - zrušená registrace 21.07.19 10:46:14: Myslím, že dneska už ani nezkoušejí - ten kamarád se s nima vůbec dohadovat nemusel, fakt dostal asi 18 nebo 20 rovnou (byla to totálka). Z auta pak ještě prodal motor co v něm původně byl (dával místo něj Feldu), nějaký další díly (mělo to komplet zachovalej GL interiér včetně třeba Vrchlabský záslepky rádia - viz moje karta tady) a nakonec i kastli na kolech, kterou snad nakonec někdo s přístupem k rovnacímu rámu oživuje (byla sice bouchnutá, ale prakticky netknutá korozí, takže to asi dávalo smysl). Takže na tom nakonec nebyl vůbec zle, resp. asi na tom vlastně "vydělal" - auto jsem mu prodával za desítku a mám pocit, že na něm nalítal docela dost km (měl to jako spotřebák a jezdil dost často Praha - Děčín) s minimálníma investicema.
-> Tomaso435 21.07.19 11:11:48: V bývalej práci jsme dělali i pro jeden znalecký ústav, tak jsem se na to těch lidí ptal, jak postupujou - jestli třeba otevřou internetovou inzerci, kouknou na běžné prodejní ceny a od toho se odpíchnou. A řekli mi, že vlastně ani moc jinak postupovat nemůžou - že tohle +- určuje tu "cenu obvyklou" a nějaké odchýlení od ní musí konkrétně zdůvodnit - a kdyby dostali zakázku na posudek v podobném případě, tak to udělají úplně stejně. Tzn pokud by pojišťovna chtěla plnit málo a šlo se cestou znaleckého posudku, tak ten znalec udělá to co by udělal každý jiný - mrkne za kolik erka chodí, přihlédne ke stavu a rozsahu poškození a nazdar.
Ty lidi se kterýma jsem se bavil dělali teda spíš oceňování nemovitostí a firem, ale princip je prý úplně stejný. Ostatně, když jsme nechávali zpracovat odhad kvůli hypotéce, tak to vypadalo přesně tak - v posudku jako příloha byl výpis z inzerce podobných domů v podobné lokalitě a zdůvodnění proč se ten či onen cenou odchyluje nahoru či dolů od toho odhadovaného.