-> COL: Je mozne, ze dnes sa uz take veci naozaj uplatnuju. Akurat tu bola rec o ledkach ako nehrade za ziarovky, ktore tiez citlive na napatie v sieti auta, aj dnes.
4Ledky (3,3V) v serii na 9V "svietit" budu, ale ako podsvetlenie pristrojovky by som to nechcel :). Na 6V uz ledva zbadas, ze sa nieco stalo, ale este sa ledva badatelne zmenia. To ja len trosku z praxe.
Plne suhlasim s tebou, ze davat 4 ledky v serii bez predradneho odporu nie je rozumne. Odporucam vzdy vsetko dimenzovat na tu najhorsiu situaciu, ale zase degradovat vysokosvietive ledky 3kohm odporom na klasicke to beriem len na podsvietenie ovladacov, ktore zase nepotrebuju velmi silny zdroj svetla..
K tym rele, s tym mas urcite viac skusenosti, ale aj v jednotkach pripojenych cez napajanie a datove kable su predpokladam nejake mikrorele, aj ked ktovie. V 9rocnom korejcovi este vsetko riesene cez relatka a bez datovych kablov.
Proste suhlasim s tebou vo vsetkom az na to, ze dovodit extremnymi situaciami (pokazeny altik, ktory odpali vsetky ziarovky, alebo startovanie so zamrznutym a vybitym akukmulatorom) proti nejakemu rieseniu na bezne situacie nie je spravne.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
jaky sehnat odpor pro diody
10:16:29
23.12.2005
23.12.2005

PeterP136
00:18:26
23.12.2005
23.12.2005

Libor
takovejch chyb!

00:16:11
23.12.2005
23.12.2005

Libor
s touto veci co zde popiuje COL musim souhlasit. jedna se toto zejmena u ridicich jednotek kdyz v dnesni dobe dosahnout v novym aute poctu 50 R.J. neni az takovej problem. vim to protoze me na praxe zaradily do vivojovyho centra a tam tyto R.J. testujou pousteni do aut pred serii ruznymy pulzy (pokley napeti a napetovymy spickamy) tusim ze napetova spicka smi bit do 50V a R.J.by se stat nic nemelo.
22:16:06
22.12.2005
22.12.2005

COL
-> PP136: Jiste jsou v aute vyjimky, treba ty tvoje zarovky.... ovsem v novych autech nejsou zdaleka jen zarovky - a ty pozadavky plati predevsim pro elektroniku. Fungovat pri 9V znamena plna fukcnost daneho elektronickeho zarizeni napr. nejake RJ. Kde se vezmou 4V (mozna 5)? Snadno treba pri startovani a ruznych nepriznivych kombinacich zateze...
Ta elektronika v autech tohle proste splnovat musi a vetsinou splnuje ikdyz u nekterych veci jednotek je to s podivem... Jinak relatka jsou v autech silne na ustupu...
Pokud se ti na tech pozadavcich neco nezda, tak si bez stezovat k jiste pomerne velke automobilce, pac je to strucny vytah z jejich internich norem....
Mimochodem, moje RJ /k videni u meho auta/
funguje i pri trvalych 4.5V, podminkou ale je ze v dobe jejho zapnuti musi byt v siti alepson 9V - pak uz ne... (dokonce vcetne tech dvou relatek)
Cele to bylo mineno je prikladmo, ale tak, aby vynikl kontrast beznych pozadavku s to zde probiranou seriovou kombinaci LED diod s minimalnim predradnym odporem, ktera pri 11V svitit nebude vubec a pri 16V bude davno po ni....
Ta elektronika v autech tohle proste splnovat musi a vetsinou splnuje ikdyz u nekterych veci jednotek je to s podivem... Jinak relatka jsou v autech silne na ustupu...
Pokud se ti na tech pozadavcich neco nezda, tak si bez stezovat k jiste pomerne velke automobilce, pac je to strucny vytah z jejich internich norem....
Mimochodem, moje RJ /k videni u meho auta/
funguje i pri trvalych 4.5V, podminkou ale je ze v dobe jejho zapnuti musi byt v siti alepson 9V - pak uz ne... (dokonce vcetne tech dvou relatek)
Cele to bylo mineno je prikladmo, ale tak, aby vynikl kontrast beznych pozadavku s to zde probiranou seriovou kombinaci LED diod s minimalnim predradnym odporem, ktera pri 11V svitit nebude vubec a pri 16V bude davno po ni....
20:19:17
22.12.2005
22.12.2005

PeterP136
-> COL: A este taka drobnost, odkial by sa malo v sustave auta nabrat 4V? Hoci aj na par milisekund?
Inac je mi jasne, ze co sa tyka elektroniky tak tam som na tom biedne, ale toto co si napisal je tak trosku somarinka, nie?
Inac je mi jasne, ze co sa tyka elektroniky tak tam som na tom biedne, ale toto co si napisal je tak trosku somarinka, nie?

20:05:45
22.12.2005
22.12.2005

PeterP136
-> COL: Si si isty, ze si to s tymi "zakladni pozadavky na elektrovystroj 12V auta: neprehnal?
- odolnost proti prepolovani (je to mozne, ale to pri beznych spotrebicoch nevadi)
- trvale musi snest 24V (tuto nesuhlasim, 99% ziaroviek pri 24V len zaziari a .. zhasne, navzdy, na fabke tie H7 nedokazu prezit ani niekolko mesacne obdobie na beznych 14,35V alebo kolko ma fabka)
- musi fungovat jeste pri cca 9V (otazka co to znamena funogvat, sliepnajucim ziarovkam by som akurat nehovoril ze svietia=funguje, ale ze prdlajs vidno :) )
- kratkodobe (nejaka stovka ms) musi fungovat i pri napeti cca 4V (to skus vysvetlit RJ a ostatnej elektronike, navyse 12V auto rele prestavaju spinat pri 6V)
Takze neviem ako si to myslel, ale ako argument voci zapojeniu 4 podobnych lediek za sebou v 14V sustave skodovky to neobstoji.
- odolnost proti prepolovani (je to mozne, ale to pri beznych spotrebicoch nevadi)
- trvale musi snest 24V (tuto nesuhlasim, 99% ziaroviek pri 24V len zaziari a .. zhasne, navzdy, na fabke tie H7 nedokazu prezit ani niekolko mesacne obdobie na beznych 14,35V alebo kolko ma fabka)
- musi fungovat jeste pri cca 9V (otazka co to znamena funogvat, sliepnajucim ziarovkam by som akurat nehovoril ze svietia=funguje, ale ze prdlajs vidno :) )
- kratkodobe (nejaka stovka ms) musi fungovat i pri napeti cca 4V (to skus vysvetlit RJ a ostatnej elektronike, navyse 12V auto rele prestavaju spinat pri 6V)
Takze neviem ako si to myslel, ale ako argument voci zapojeniu 4 podobnych lediek za sebou v 14V sustave skodovky to neobstoji.
11:08:32
22.12.2005
22.12.2005

King
2 Libor: Ale no taaaak
To neni o zesmesnovani, navic si prokazal jistou znalost zakladu elektroniky a x desitek procent zdejsiho osazenstva stejne netusi o cem se dohadujem :)
Bud kazdou ledku zvlast s vlastnim seriovym odporem - vetsi celkova spotreba, ale nejmensi vliv kolisani palubniho napeti na svitivost. Nebo treba 2 LEDKy do serie a k nim do party ten odpor. Delsi retezy z tech bilej ledek bych nedelal. Pro R,G,Y ledky se da samozrejme pouzit vic kousku v serii s jednim spolecnym odporem.

Bud kazdou ledku zvlast s vlastnim seriovym odporem - vetsi celkova spotreba, ale nejmensi vliv kolisani palubniho napeti na svitivost. Nebo treba 2 LEDKy do serie a k nim do party ten odpor. Delsi retezy z tech bilej ledek bych nedelal. Pro R,G,Y ledky se da samozrejme pouzit vic kousku v serii s jednim spolecnym odporem.
23:27:43
21.12.2005
21.12.2005

Libor
u tech prodavacu(tedy na ty vijmky) to bude asi pravda. a pak nakej takovej chudak(jako ja) na to doplati a zesmesni se pred celim virtem
takze bude lepsi zapojit kazdou ledku na svuj vlastni odpor?

23:12:24
20.12.2005
20.12.2005

King
Dekuju nacelniku, ze ses me zastal

23:06:28
20.12.2005
20.12.2005

COL
2King: vsak jsem se preci zminil, ze existuji vyjimky, ne?

23:03:32
20.12.2005
20.12.2005

King
2 COL: Teda ted ses me ale fakt dotknul
......
Pravda je to sice uz 10let, co jsem sel od pultu, ale co dneska pozoruju za typy za pultem "soucastkovejch" ; prodejen, to je husty :) Moji obzvlaste zamilovanou kategorii jsou byvali kolegove s hrstkou povrchnich znalosti elektroniky, ale o to urputnejsi snahou udelat ze zakaznika debila za kazdou cenu. Muj "favorit" z GM je uz chvalabohu pryc, ale zas mam jednoho milce v GESu na Vinohradsky

Pravda je to sice uz 10let, co jsem sel od pultu, ale co dneska pozoruju za typy za pultem "soucastkovejch" ; prodejen, to je husty :) Moji obzvlaste zamilovanou kategorii jsou byvali kolegove s hrstkou povrchnich znalosti elektroniky, ale o to urputnejsi snahou udelat ze zakaznika debila za kazdou cenu. Muj "favorit" z GM je uz chvalabohu pryc, ale zas mam jednoho milce v GESu na Vinohradsky

22:53:11
20.12.2005
20.12.2005

COL
Ja z toho asi zesedivym a vypelicham.....
Kdyz uz uplatnujes tyhle tve pcoty, tak jak to, ze ti to sviti pri min nez 14V, kdyz preci 3.5V*4 = 14V?? Ja ti to povim, protoze ty tvoje uzasny ledky maji dost pozvolny koleno, coz je asi taky duvod, proc ti to jeste neodeslo pri vyssich napetich - proste ta nelinearita neni tak velka.... Jedna vec je odkudsi vytahnout vzorec a druha je ho umet spravne pouzit, pochopit jeho souvislosti atd... Rika ti treba neco pojem diferencialni odpor??....
Furt mam za to, ze pokud musi nekdo tenhle banalni vzorec hledat v sesite, bude mit zcela jiste problemy s jeho spravou aplikaci...- casem to zjisti a zacne prohlasovat moudra typu, ze teorie a praxe jsou dve ruzne veci, ktere mohou davat ruzne vysledky - na to jsem obzvlaste haklivej a jen to dokazuje neschopnost aplikovat spravnym zpusobem spravnou teorii.
Jinak mimochodem zakladni pozadavky na elektrovystroj 12V auta jsou v kostce tyto:
- odolnost proti prepolovani
- trvale musi snest 24V
- musi fungovat jeste pri cca 9V
- kratkodobe (nejaka stovka ms) musi fungovat i pri napeti cca 4V
Jak na tom asi budou ty seriove ledky bez odporu?? Zejmena jsem zvedav na odolnost proti 24V... uz pri 16ti bude po nich.
A mimochodem rady bych u pultovych prodavacu soucastek nehledal, az na vyjimky jsou to po strance odbornosti povetsinou nuly, protoze ti, co o tom neco vi delaji rozhodne neco jineho...
Kdyz uz uplatnujes tyhle tve pcoty, tak jak to, ze ti to sviti pri min nez 14V, kdyz preci 3.5V*4 = 14V?? Ja ti to povim, protoze ty tvoje uzasny ledky maji dost pozvolny koleno, coz je asi taky duvod, proc ti to jeste neodeslo pri vyssich napetich - proste ta nelinearita neni tak velka.... Jedna vec je odkudsi vytahnout vzorec a druha je ho umet spravne pouzit, pochopit jeho souvislosti atd... Rika ti treba neco pojem diferencialni odpor??....
Furt mam za to, ze pokud musi nekdo tenhle banalni vzorec hledat v sesite, bude mit zcela jiste problemy s jeho spravou aplikaci...- casem to zjisti a zacne prohlasovat moudra typu, ze teorie a praxe jsou dve ruzne veci, ktere mohou davat ruzne vysledky - na to jsem obzvlaste haklivej a jen to dokazuje neschopnost aplikovat spravnym zpusobem spravnou teorii.
Jinak mimochodem zakladni pozadavky na elektrovystroj 12V auta jsou v kostce tyto:
- odolnost proti prepolovani
- trvale musi snest 24V
- musi fungovat jeste pri cca 9V
- kratkodobe (nejaka stovka ms) musi fungovat i pri napeti cca 4V
Jak na tom asi budou ty seriove ledky bez odporu?? Zejmena jsem zvedav na odolnost proti 24V... uz pri 16ti bude po nich.
A mimochodem rady bych u pultovych prodavacu soucastek nehledal, az na vyjimky jsou to po strance odbornosti povetsinou nuly, protoze ti, co o tom neco vi delaji rozhodne neco jineho...

22:47:44
20.12.2005
20.12.2005

King
2 libor: Tvuj vypocet je naprosto v poradku, vzorecek je v poradku a na prvni pohled to vypada, ze je to nenapadnutelny
Jenze, A TO ZDURAZNUJUUUUU, by to platilo, kdyby LEDka mela LINEARNI VA CHARAKTERISTIKU jako treba ODPOR nebo ZAROVKA (pro zjednoduseni ji lze chapat jako odpor). Zarovek na 24V je skutecne mozny zapojit 10 do serie a pripojit do zasuvky, cimz vznikne FUNKCNI osvetleni na vanocni stromecek :).

Jenze, A TO ZDURAZNUJUUUUU, by to platilo, kdyby LEDka mela LINEARNI VA CHARAKTERISTIKU jako treba ODPOR nebo ZAROVKA (pro zjednoduseni ji lze chapat jako odpor). Zarovek na 24V je skutecne mozny zapojit 10 do serie a pripojit do zasuvky, cimz vznikne FUNKCNI osvetleni na vanocni stromecek :).
22:26:54
20.12.2005
20.12.2005

Libor
mno vim jak vypada ta krivka a to vse. ale i kdyz to spocitam R = 14V-(3,5v*4) se uz rovna nule a to cele deleno 0.010A je podle me 0 nebo jak to kdo bere. ten jeden ohm sem nevym kde vzal :-) ale nekde tam bude. nebo kdyz tady ma ta super svitiva ledka max proud 10mA mam 4za sebou( jako jsou zarovicky na stromecku)-aby sme vsichni myslely stejne zapojeni(seriove) no a jsou na 3,5V tak jakej maj mit ten predradnej odpor???
22:04:42
20.12.2005
20.12.2005

King
2 libor: Vzorec je myslenej spravne s jeho zapisem uz je to horsi, ale chapu :) Co nepochopime, je to tvoje doporuceni vysrat se na predradnej odpor pri napajeni LEDek (protoze ti vychazi 1ohm!). Jestli mas praxi s polovodicema, urcite vis, ze Ohmuv zakon se zas tak jednoduse neda aplikovat na prvky s nelinearni VA charakteristikou

21:36:49
20.12.2005
20.12.2005

Libor
-> King: k tomu povrchovemu vedeni... mozna vypadam jak blbec ze si ten vzorec nepamatuju z hlavy,uz je to bohuzel tak.i kdyz po nas ve skole ho porad chteji. nemusite me ale hned podle toho odsuzovat atd. jelikoz praxi s merenim diod a i jinych polovodicovych soucasti sem taky prosel
21:32:58
20.12.2005
20.12.2005

Libor
cloveka to tu dokaze docela oblbnout. ted totiz nevim jaky vzorec myslite vy ze je ten spravny. jelikoz ten co ste mi opravuily a presto sme ho myslely oba stejnak :
U - Uf
R= ---------
Ifmax
pro vsechny....je to i v ucebnicich tak je to spravne?
U - Uf
R= ---------
Ifmax
pro vsechny....je to i v ucebnicich tak je to spravne?

23:16:51
19.12.2005
19.12.2005

King
2 COL: "...hruskojablecnemu vypoctu ..."

23:14:17
19.12.2005
19.12.2005

King
2 Libor: To se ceni, ze "ja vam chtel jen poradit", ale je nanejvys vhodny nejdriv o problematice neco nepovrchne vedet
BTW: vyskytne li se ve vzorci operator "-" a hned dal "/" je nanejvejs vhodny dat ten vyraz s minusem do zavorek, protoze ten vzorec:
R = U-Uf / Ifmax si vetsina ortodoxnich matematiku nepoznamenanejch elektroniku bude pravdepodobne interpretovat jako: R = U - (Uf / Ifmax)
Cilem techhle radku neni delat z tebe tukana, ale nemuzeme s COLem mlcet, kdyz hlasas bludy.....dovolim si tvrdit destruktivni bludy
(doufam, ze COL to citi stejne :)

R = U-Uf / Ifmax si vetsina ortodoxnich matematiku nepoznamenanejch elektroniku bude pravdepodobne interpretovat jako: R = U - (Uf / Ifmax)

Cilem techhle radku neni delat z tebe tukana, ale nemuzeme s COLem mlcet, kdyz hlasas bludy.....dovolim si tvrdit destruktivni bludy

22:08:05
19.12.2005
19.12.2005

Peklo-Evo-Luboš
-> Mattoni: Nojo, vypadas na to...aspon podle nazvu

21:44:57
19.12.2005
19.12.2005

Fén
-> Peklo-Evo-Luboš: Já Korunní nerad.

21:26:27
19.12.2005
19.12.2005

Peklo-Evo-Luboš

21:01:09
19.12.2005
19.12.2005

Libor

20:49:54
19.12.2005
19.12.2005

Peklo-Evo-Luboš
Já chci taky dijódy do auta ! Akorát mám strach, že je v nich moc di-jódu, a řikali, že prej jódu akorát je jen v Korunní. Co mám dělat??
19:52:00
19.12.2005
19.12.2005

Libor

19:49:04
19.12.2005
19.12.2005

COL

19:39:17
19.12.2005
19.12.2005

Libor
a jinak vzorec mel znamenat napeti v aute - napeti ubytku na diode videlime max proudem a vznikne odpor
19:37:16
19.12.2005
19.12.2005

Libor
-> COL: me je to jedno. reste si co chcete,ja vam chtel jen poradit . to lomitko melo znamenat vzorec no a v tom zavorky nepotrebujes. davejte si jaky chcete stabilizatory me to funguje a tak si melte co chcete.
16:42:55
19.12.2005
19.12.2005

COL
2King: To mne napadlo taky, ale to by mu ten rozdil musel vyjit jen 20mV (pac 20mV/1Ohm= 20mA) - coz by byla sakra nahoda a navic pokud operuje s napetima diod s rozlisenim na cele stovky mV a napetim palubni site na cele volty, tak by se na tuhle hodnotu rozdilu (20mV) nemohl nikdy dostat.....
Davam to spis za vinu tomu hruskojablecnemu vypoctu bez zavorky
Davam to spis za vinu tomu hruskojablecnemu vypoctu bez zavorky

16:31:59
19.12.2005
19.12.2005

King
2 COL: Vsadim se, ze panacek to myslel tak, ze seradi x LEDek do serie a ten rozdil mezi napetim v siti auta a souctem vsech Uf bude tak malej, ze to pak vyjde kolem ohmu. Samozrejme kravina, protoze napeti v siti auta je navzdory pokusu o stabilizaci reglerem hodne nestala velicina a kdyz v sesite elektroniky je udana hodnota Uf = 2V, znamena to, ze muze bejt klidne 1,9-2,1V a jeste kolisat v zavislosti na teplote. Opet mi vytanul na mysli apendix desatera bozich prikazani: ....11.prikazani: "Nevysvetlis", 12. prikazani: "Nepochopis"

15:13:22
19.12.2005
19.12.2005

COL
Kristova noho
.
-> Libor: Jednak ti tam chybi zavorka: ma byt Rd=(U-Uf)/If, jinak by to romezrove vubec nesedelo, pac by vychazelo Ohmy=Volty+Ohmy, coz je kravina. A za druhe je hodnota 1Ohm pro beznou ledku i jejich serii naprosto nesmyslna, cloveka s technickym citenim to musi uderit do oka.
No na to, ze jsi na takovou banalitu, kterou jsme tu uz nekolikrat spocetli musel vytahnout sesit a jeste je to blbe - teda nic moc chlape bidna

-> Libor: Jednak ti tam chybi zavorka: ma byt Rd=(U-Uf)/If, jinak by to romezrove vubec nesedelo, pac by vychazelo Ohmy=Volty+Ohmy, coz je kravina. A za druhe je hodnota 1Ohm pro beznou ledku i jejich serii naprosto nesmyslna, cloveka s technickym citenim to musi uderit do oka.
No na to, ze jsi na takovou banalitu, kterou jsme tu uz nekolikrat spocetli musel vytahnout sesit a jeste je to blbe - teda nic moc chlape bidna

14:34:44
19.12.2005
19.12.2005

Libor
jo nezapomente to previst z mA na A
14:30:11
19.12.2005
19.12.2005

Libor
donutili ste me se podivat az do sesitu na ten vzorec: R = U-Uf / Ifmax
U-napeti (ve vozidle 14v)
Uf-ubytek na diode(cervena1,7v zluta2v zelena 2,3v)
Ifmax- max proud kery muze prochazet diodou
takze kdyz mi vyjde odpor 1ohm myslim ze tam takovej uz vznikne ve vodicich pojistce a tak.
U-napeti (ve vozidle 14v)
Uf-ubytek na diode(cervena1,7v zluta2v zelena 2,3v)
Ifmax- max proud kery muze prochazet diodou
takze kdyz mi vyjde odpor 1ohm myslim ze tam takovej uz vznikne ve vodicich pojistce a tak.
09:31:39
19.12.2005
19.12.2005

Crestik
pokud to máš na přístrojovku, tak se zkus podívat po vláknech Sherlog Lytec, ale potřebují měnič :-(
18:22:03
17.12.2005
17.12.2005

PeterP136
-> COL: Vdaka za potvrdenie vypoctu do ktoreho som nebral do uvahy ziadnu vlastnosti diod (kedze o nich nic netusim :) ).
TO lestenie nie je potrebne, ja potrebujem praveze svetlo co najviac rozptylit. Ide o podsvietenie pristrojovky. Vykaslal by som sa na to, lenze jedna ziarovka uz nema farebnu ciapocku a trochu to vadi ked je teplomer bielo osvetleny zatial co zvysok belaso a navyse mne sa viac paci zelene podsvietenie ako je to u feldy. no a okrem toho je povodne osvetlenie take, ze sa neda v noci citat denne pocitadlo. A v neposlednom rade neviem zohnat stredny druh bezpaticovych ziaroviek do pristrojovky a pidi ziarovcicky do ovladacov, takze pojdu ledky a mam pokoj. Len keby sa mi do toho tak chcelo ako sa mi nechce, tak uz je oledkovana aj skodovka
-> minno: Vdaka za prakticke overenie :).
TO lestenie nie je potrebne, ja potrebujem praveze svetlo co najviac rozptylit. Ide o podsvietenie pristrojovky. Vykaslal by som sa na to, lenze jedna ziarovka uz nema farebnu ciapocku a trochu to vadi ked je teplomer bielo osvetleny zatial co zvysok belaso a navyse mne sa viac paci zelene podsvietenie ako je to u feldy. no a okrem toho je povodne osvetlenie take, ze sa neda v noci citat denne pocitadlo. A v neposlednom rade neviem zohnat stredny druh bezpaticovych ziaroviek do pristrojovky a pidi ziarovcicky do ovladacov, takze pojdu ledky a mam pokoj. Len keby sa mi do toho tak chcelo ako sa mi nechce, tak uz je oledkovana aj skodovka

-> minno: Vdaka za prakticke overenie :).
23:31:01
16.12.2005
16.12.2005

COL
PP136: Pokud chces regulovat jas, tak tam dat zdroj proudu pochopitelne nelze, leda riditelny :o)
U te diody, pokud prodavac nekecal, to vychazi opravdu na cca 580 Ohm.
Odbprousenim cocky pochopitelne dioda prestane byt smerova, protoze tu smerovost zajistuje prave ta cocka. Jenom upozornuji, ze je dost pravdepodobny, ze po zbrouseni uz se ti nepovede vylestit pouzdro - v miste brouseni bude stale mlecne.
U te diody, pokud prodavac nekecal, to vychazi opravdu na cca 580 Ohm.
Odbprousenim cocky pochopitelne dioda prestane byt smerova, protoze tu smerovost zajistuje prave ta cocka. Jenom upozornuji, ze je dost pravdepodobny, ze po zbrouseni uz se ti nepovede vylestit pouzdro - v miste brouseni bude stale mlecne.
23:26:56
16.12.2005
16.12.2005

aDAm
-> COL: -> COL: to sem chtel napsat ale ses rychlejsi no ;)
23:26:15
16.12.2005
16.12.2005

aDAm
-> minno: no ono ten odpurek asi stacit nebude..chtelo by to stabilizovat...
23:25:52
16.12.2005
16.12.2005

COL
-> Minno: Zadny. Nejlepsi reseni by byl nizkospotrebovy stablik na 1.5-1.8V, hledal bych ho u LINEARu nebo u MAXIMu.
22:48:57
16.12.2005
16.12.2005

minno
Ja mam tiez jednu otazku: kupil som LCD teplomer do auta, je napajany na 1x1,5V tuzkovu baterku...chcem to prerobit na napajanie z auta (12-14V), aky tam mam dat odpor?
22:47:11
16.12.2005
16.12.2005

minno
-> PeterP136: odpoviem aspon na jednu otazku: ked obrusis (zdrsnis) sosovku smerovej LED naozaj sa to svetlo viac zacne rozptylovat do stran...vyskusane
18:28:48
16.12.2005
16.12.2005

PeterP136
-> King: Prdel je v tom, ze ovladac po zmontovani doma este svietil, ale po zamontovani do auta uz nie. Je mozne ze sa uklepal zvysok plosaku, pretoze na plosaku 2x4cm musi byt ako na potvoru drotik tenky ako vlas :).
-> COL: Lenze ja praveze nechcem pouzit zdroj prudu, aj ked neviem ako sa to bude na rozdiel od ziarovky chovat. Mam v aute totiz ovladac intenzity osvetlenia pristrojovky na ktory je napojene takmer vsetko s miniziarovcickami a rad by som keby aspon trochu reguloval svietivost aj ledkam. Je to pokial mi je podla hrejivosti zname nejaky regulator napatia.
A este otazocku. Ked mam ledku 3,3V 20mA (aspon podla predavaca, co ale nie je ktovieaka sila), tak aky odpor pred nu mam dat? 500ohm sa neodvazujem dat, ale podla vypoctov by tam pri 15V patril.
No a anakoniec, ked sbrusim sosovku ledke do roviny, vraj tym slusne zlikvidujem jej smerovost. Je to naozaj tak? Pretoze to by bolo nanajvys ziaduce.
-> COL: Lenze ja praveze nechcem pouzit zdroj prudu, aj ked neviem ako sa to bude na rozdiel od ziarovky chovat. Mam v aute totiz ovladac intenzity osvetlenia pristrojovky na ktory je napojene takmer vsetko s miniziarovcickami a rad by som keby aspon trochu reguloval svietivost aj ledkam. Je to pokial mi je podla hrejivosti zname nejaky regulator napatia.
A este otazocku. Ked mam ledku 3,3V 20mA (aspon podla predavaca, co ale nie je ktovieaka sila), tak aky odpor pred nu mam dat? 500ohm sa neodvazujem dat, ale podla vypoctov by tam pri 15V patril.
No a anakoniec, ked sbrusim sosovku ledke do roviny, vraj tym slusne zlikvidujem jej smerovost. Je to naozaj tak? Pretoze to by bolo nanajvys ziaduce.
00:10:51
16.12.2005
16.12.2005

COL
Tady je to jako hazeni hrachu na zed...
22:52:41
15.12.2005
15.12.2005

King
2 Libor: Nevim, jaky pako ti takovou kravinu, poradilo - bud nebyl ucenej nebo to byl spis elektrikar a ne elektronik
Po milionty opakuju, ze LEDKa s prahovym napetim 3,5V neni totez, co zarovicka na 3,5V - tak to prisim te durazne pretlumoc tomu tvymu "elektroinzenyrovi&q
uot;

22:45:12
15.12.2005
15.12.2005

Libor
-> COL: ty super svitive bile co maj sou na nakejch 3,5v tak stacej 4. jinak tohle mi rekl ucenej elektronik a po odskouseni to i tak funuje. jen kdyz pouzijete obycejne co maj nakych 1,5v tak jich bude potreba vic do nakych 14v v aute. jinak musi byt vsechny do serie a vsechny stejny. jelikoz jina barva =jiny napeti
22:26:16
15.12.2005
15.12.2005

King
2 PeterP: Obcas se podari, odprasknout LEDku pri pajeni zkracenejch vyvodu....
22:25:18
15.12.2005
15.12.2005

King
2 Crestik: Kdyz se pouzije napr. 8 diod a 8 odporu v serii s nima, neni co resit, kolisani jasu diod podle napeti v siti bude minimalni. COL tusim reagoval na "genialni" napad dat vsechny ledky paralelne s jednim spolecnym odporem - to je proste kokotina viz zduvodneni nize
Prvky s nelinearni VA charakteristikou proste nelze zapojovat "natvrdo" paralelne a cekat, ze se o protekajici proud spravedlive rozdeli. Plati to pro paralelni razeni ledek, diod, tranzistoru, bla bla bla.....Verej mi vasnosto, ze za 3roky za pultem jsem podobnejch pripadu resil stofky

21:38:05
15.12.2005
15.12.2005

PeterP136
ja som praveze uteny ledky do auta napchat, lebo neviem zohnat miniaturne ziarovky asi 3x5mm na 12V. Akurat moj prvy pokus o zapojenie ledky nejako zlyhal. Skusal som to doma, ci som to dobre zapojil, ci com nedal prilis velky alebo maly odpor, aj sojmtam dal rezervu kvoli 14,X V v aute pri beziaocm motore a po zamontovani do auta uz ten ovladac nesvieti :). Tak neviem ci ledka odisla alebo som daco pokakal :).
08:15:50
15.12.2005
15.12.2005

T
COL : jojo taky reseni :-) pokud chces usetrit prod tak asi nejlepsi

00:49:56
15.12.2005
15.12.2005

Crestik
To COL 22:58:40 14.12.2005: Teda podle mě je todle celkem proti smyslu: právě když zaojíš paralelně naprosto stejné LEDky s předřadnýma odporama, které budou +- taky stejné, tak bych se chtěl setkat s člověkem, který to pouhým okem, dobrá, dvěma oky, rozezná změnu jasu. Možná jsi tam chtěl napsat NEstejné barvy, to už by souhlasilo, protože každá barva má jiný úbytek, jednoduše řečeno