Tak několik poznatků k dostupnosti LPG cestou za polární kruh a zpět:
Německo (cesta Dresden-Berlin-Hamburg-Fl
ensburg) - prakticky na všech benzinkách na dálnici mají LPG, na první, kde jsem tankoval, měli stojan jak s německou (šroubovací), tak s italskou (ta, co je u nás) koncovkou, na ostatních pumpách na dálnici měli německou koncovku a na kase k zapůjčení na zálohu (buď chtěli 50E, nebo bankovní kartu) kufřík s asi deseti redukcemi (říkali tomu adaptér, slovo redukce asi v angličtině neznají) - ty redukce měly dost ohoblované závity od častého šroubování, ale fungovaly. Jen na jedné benzínce v nějakém zapadákově, kam jsem odbočil po defektu hledat pneuservis, měli LPG, ale redukci nikoli.
Dánsko - za celou cestu z Flensburgu přes Kolding, Kodaň do Malmö ani jedna čerpačka LPG (na dálnicích), možná nějaké jsou ve městech či na venkově?
Švédsko, Norsko (trasa cca Malmö, Göteborg, Vänersborg, Karlstad, Östersund, Storuman, Tärnaby, Mo I Rana, Bognes, Lodingen, Svolvaer, Å, Svolvaer, Narvik, Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Luleå, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Söderhamn, Uppsala, Stockholm (celé město křížem krážem), Norrköping, Linköping, Jönköping, Helsingborg, Malmö atd) - v Praze jsem za cca 450 Kč zakoupil redukci typu "dutch bayonet", která by dle mapky používaných standardů měla být potřeba prakticky po celé Skandinávii, nicméně první čerpačka LPG, na kterou jsem narazil někde ve středním Švédsku, měla koncovku italskou, natankoval jsem tedy bez potřeby redukce. Další dvě čerpačky LPG jsem míjel v rozmezí asi 150 km od té první, takže jsem nezastavoval na tankování a po celý zbytek cesty jsem nenarazil ani na jednu čerpačku LPG. Prakticky na všech benzinkách měli Diesel, 95 a E85, přibližně na třetině benzínek bylo k dispozici CNG, výjimečně 98 (většinou na hlavních tazích), v jižní a střední Skandinávii bylo i dost přípojek pro dobíjení elektromobilů, ale LPG nevím, kde bych tam hledal. Co jsem se ptal v některých městech, tak tam "elpídží" ani neznali (spíš je tam rozšířenější pojem "autogas"), ale rozhodně to tam není běžné palivo. Tak kdyby někdo měl zájem, měl bych na prodej nepoužitou redukci "dutch bayonet" na M10 závit...
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)