-> David29: To spíš bude uživatelská složka - koukni se, jak je pojmenovaný počítač (nejspíš to bude "PC") a uživatelský účet (nejspíš taky "PC") - proto PC-PC. Ale jen odhad, Windows už nepoužívám dlouhé roky.
Každopádně pokud si nejseš jistý, tak ten oddíl neformátuj, ale zmenši ho, abys pak získal nějaké nealokované místo, na kterém nový oddíl pro Linux vytvoříš.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
počítač problém
-> bouchy: Pokud by to byla záloha, tak neřeším. Jenže se bojím, aby to nebyla k woknům nějaká licence? Nebo co já vím...
Abych D: nenaformátoval, a pak se nedostal do Woken![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Abych D: nenaformátoval, a pak se nedostal do Woken
![3](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> David29: U mě totéž, osobně tam mám Backup set, čili soubory zálohování, toť vše...
Zas dotaz pro znalé :-)
Mám na stole notebook Asus WIN10, kterej má dva diskové oddíly.
C: je pochopitelně systémový, D: bych chtěl zformátovat a využít pro Linux
Jenže na D: je složka (+soubory) s názvem PC-PC - to patří k Woknům? Nějak nevím co to je, a k čemu...
Mám na stole notebook Asus WIN10, kterej má dva diskové oddíly.
C: je pochopitelně systémový, D: bych chtěl zformátovat a využít pro Linux
Jenže na D: je složka (+soubory) s názvem PC-PC - to patří k Woknům? Nějak nevím co to je, a k čemu...
-> bouchy: Ne, spíš to prostě neřeším
Nějak jsem to kdysi nastavail a od tý doby na to kašlu.
Já to používám vlastně jen jako AP, všechno ostatní mi běží na ALIXu s OpenBSD... Tím spíš se mi nezdá, že by tomu docházela paměť, vpodstatě to dělá jen bridge z ethernetu na wifi.
Já to používám vlastně jen jako AP, všechno ostatní mi běží na ALIXu s OpenBSD... Tím spíš se mi nezdá, že by tomu docházela paměť, vpodstatě to dělá jen bridge z ethernetu na wifi.
-> dragon_cb_cz: Takže jedeš přes konzoli? Tak to nevim, jestli bych tak uměl třeba updatovat FW.
Navíc na těch "dětskejch" zařízeních ani konzole není.
-> bouchy: To je pochopitelně možný taky, já do toho web interface nikdy nelezu
Ale spíš než paměť podle mě dojde nějaká fixně alokovaná struktura v kernelu - typicky na routerech s malou RAM takhle docházely (debilně poddimenzované ) conntrack tabulky. Stačilo pustit cokoliv, co vytváří hodně spojení - třeba torrent. A buď UDP (kde se na timeout čekat musí) nebo TCP, které se ale korektně neukončuje (takže se opět čeká na timeout). No a když ten defaultní timeout je 5 dní... ![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Routování samotné a počet zařízení by na paměť v zásadě nemělo mít moc velký vliv...velikost ingress/egress front na rozhraních je fixní, ty spojení nejsou lokálně terminovaný, takže se pro ně nedrží žádný lokální buffery, který by se mohly nafukovat. Jak to přijde, tak to odejde. Akorát ten záznam v conntrack tabulce vzniká (pro nový spojení/streamy).
Routování samotné a počet zařízení by na paměť v zásadě nemělo mít moc velký vliv...velikost ingress/egress front na rozhraních je fixní, ty spojení nejsou lokálně terminovaný, takže se pro ně nedrží žádný lokální buffery, který by se mohly nafukovat. Jak to přijde, tak to odejde. Akorát ten záznam v conntrack tabulce vzniká (pro nový spojení/streamy).
-> Shatter: No TP Link mi taky lagoval, nakonec se bricknul po pokusu o update. Tak mám nový Asus s lepším signálem, bez lagů nebo bloků.
-> dragon_cb_cz: Jestli to není spíš vyčepráním prostředků. Když se kouknu na paměť a CPU v tom klikacím okně, i když síť skoro nic nepřenáší, RAM tak na 80% a CPU někde pod půlkou. Pak, kdyby se mělo připojit těch 254 zařízení na wifi ..plus LAN, to nemůže ten router dát.
-> dragon_cb_cz: Jestli to není spíš vyčepráním prostředků. Když se kouknu na paměť a CPU v tom klikacím okně, i když síť skoro nic nepřenáší, RAM tak na 80% a CPU někde pod půlkou. Pak, kdyby se mělo připojit těch 254 zařízení na wifi ..plus LAN, to nemůže ten router dát.
Vďaka za postrehy chlapi. Skúšal som priradiť niektorým zariadeniam pevnú IP, ale nepomohlo.
Slúžil dlho a dobre, s pár zádrhelmi semtam, ale stále sa nejak pozbieral. Na to, že je to úplný lowend (TL-WR340G) som spokojný. Nebudem ho viac trápiť (ani seba :D), už som objednal nový.
Slúžil dlho a dobre, s pár zádrhelmi semtam, ale stále sa nejak pozbieral. Na to, že je to úplný lowend (TL-WR340G) som spokojný. Nebudem ho viac trápiť (ani seba :D), už som objednal nový.
-> RoboSK: No jsem na tom podobně, akorát flash z DDWRT na stock a zatím běží. Ale občas se chová dost divně .... tak jsem ho vyřadil a používám jenom na WiFi. Jinak DHCP beru odjinud, takže na něm bylo vždy vypnutý
-> Shatter: pomaličky odchádza, ja som mal asi 5 rokov tplink wr841nd a tiež mi robil toto , flashol som tam DDWRT , chvilku to ešte chodilo v pohode ale potom klakol uplne , akoby proste nedokázal pracovať s IPčkami , DHCP nefungovalo vobec a ked som dal statické IP , tak aj tým nechápal... všetko sa tvárilo že funguje spolahlivo ale proste nepracovalo to
-> Shatter: Taky tu mám jeden TP-Link co čas od času zamrzává, i když to zvenku vypadá, že jede - po restartu hned OK. Je to zjevně závislé na zátěži, když jsme měli doma návštěvu co měla sebou taky pár zařízení, tak se to stávalo častěji. Tipoval bych to na prostý přehřívání, ale těžko říct... je to spotřebák, až nebudu línej, koupím novej...
-> David29: Asi nie je až taký jednoduchý
Sorrko
Ja mám debilný problém asi s routrom, prosím poraďte:
Router TP-Link. Včera sa mi stalo že som sa nevedel pripojiť k wifi (získava ip adresu ale ďalej nič..nepripojí - wifi sieť je aktívna, vidno ju) Vypol/zapol som router, šlo. Následne večer na PC (LAN) zrazu výpadok, diagnostika mi povedala Ethernet doesn't have a valid IP configuration. V tomto momente som sa nevedel dostať ani do nastavení routra (192.168.1.1) Znova vyp/zap router a znova fungoval..po nejakom čase ale zas to výpadok. Čo to kurňa môže byť? Akoby zlyhával DHCP server?
edit: Pridal sa ďalší symptóm. Teraz sa nedokážem pripojiť iba jedným tabletom k wifi. Ostatné zariadenia idú. Aj PC, net rýchlosti max čo to dá. ALE, z PC sa neviem dostať do routra k nastaveniam.. ??? WTF
![40](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/40.gif)
Sorrko
![7](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/7.gif)
Ja mám debilný problém asi s routrom, prosím poraďte:
Router TP-Link. Včera sa mi stalo že som sa nevedel pripojiť k wifi (získava ip adresu ale ďalej nič..nepripojí - wifi sieť je aktívna, vidno ju) Vypol/zapol som router, šlo. Následne večer na PC (LAN) zrazu výpadok, diagnostika mi povedala Ethernet doesn't have a valid IP configuration. V tomto momente som sa nevedel dostať ani do nastavení routra (192.168.1.1) Znova vyp/zap router a znova fungoval..po nejakom čase ale zas to výpadok. Čo to kurňa môže byť? Akoby zlyhával DHCP server?
edit: Pridal sa ďalší symptóm. Teraz sa nedokážem pripojiť iba jedným tabletom k wifi. Ostatné zariadenia idú. Aj PC, net rýchlosti max čo to dá. ALE, z PC sa neviem dostať do routra k nastaveniam.. ??? WTF
Jednoduchý dotaz.
Kde se dá v Win10 vypnout upozornování na obrazovku, ohledně vypojení/připojení na elektřinu?
Je vadnej konektor (notas bez aku), takže mi to tu třeba hodinu bliká. Což mě krapet sere.
Uprostřed obrazovky bliká pořád poloprůhlednej obrázek zdroje s kabelem. Hledal jsem, kdy by se to dalo vypnout, ale díky tomu že wokna to mam rozmrdaný všude možně, tak jsem to nenašel.
Díky
Kde se dá v Win10 vypnout upozornování na obrazovku, ohledně vypojení/připojení na elektřinu?
Je vadnej konektor (notas bez aku), takže mi to tu třeba hodinu bliká. Což mě krapet sere.
Uprostřed obrazovky bliká pořád poloprůhlednej obrázek zdroje s kabelem. Hledal jsem, kdy by se to dalo vypnout, ale díky tomu že wokna to mam rozmrdaný všude možně, tak jsem to nenašel.
Díky
-> Bukaj: Změň rozlišení (CTRL a +, nebo CTRL a kolečko myši) Měl jsem to taky. Po nějaký aktualizaci prohlížeče. Už to samo přestalo dělat (další aktualizace).
-> Bukaj: to vypada jako nakoply fonty nebo jejich zobrazovani...
-> Bukaj:
Dochází ti bílej toner.![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Dochází ti bílej toner.
-> Bukaj 17.03.18 11:07:05: Tak dneska se to samo "opravilo" a funguje normálně... ![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> Matthes, záškodník z TechWebu 20.03.18 20:19:49: Právě že ne.. A abych měl pomalej prohlížeč, protože sami Visty si určí že jsou nedostačující a na starej krám se nainstalujou 10 - to je mi k ničemu
Starý Visty s rychlým prohlížečem - super
Nový Win10 s pomalým prohlížečem - katastrofa
Starý Visty s rychlým prohlížečem - super
Nový Win10 s pomalým prohlížečem - katastrofa
-> palinator: nikdy som netvrdil ze je to auto moderne ![9](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/9.gif)
![9](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/9.gif)
-> darklord:
Říká někdo vlastnící moderní BMW.![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Říká někdo vlastnící moderní BMW.
-> Nwkt: Přesně tak to bylo myšleno - že už se to týká jen aut, který jsou stejně historický, jako ten hardware sám o sobě. Každopádně to je fakt naprosto okrajovej use-case, na který se vždy nějaký specializovaný HW nebo nějaká archiválie vždy najde...
-> Nwkt: tak ona o1 je uz tiez celkom archaizmus ![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> dragon_cb_cz 21.03.18 00:08:07: Není
Na určitý speciální úkony třeba u O1 musíš pořád po sériovým portu ....
![4](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> dragon_cb_cz 20.03.18 23:52:13: seriovy port cez usb neni nic moc, a paralelny sa stale pouziva pokial viem, napriklad na programatory epromiek a v praci mame dokonca LPT printserver s tlaciarnou stale v praxi ![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Inak prave na toto si svoju T61 necham aj po upgrade, nech mi ostane HW seriovy port na diagnostiku.
Inak prave na toto si svoju T61 necham aj po upgrade, nech mi ostane HW seriovy port na diagnostiku.
-> dragon_cb_cz: asi tak... mam obyc Toshibu Portege a je to pro me idealni pracovni notebook. Malinkej na noseni, FullHD postacuje, magneziova konstrukce, touchpad + trackpoint. Mam tu par mejch starsi stroju a co do pouzitelnosti ta Toshiba vede, bez ohledu na vykon
-> Nwkt: Já vím, že pro určitý diagnostiky a podobně to nefunguje... ale to už je zase samo o sobě taky historie, ne?
-> dragon_cb_cz 20.03.18 23:52:13: USB převodní neřeší vše ... ale to už je hodně specializovaný použití, který využije tak 1% uživatelů ![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> Bukaj 20.03.18 21:30:02: "kompaktní NTB, baterie, která i po 5 letech něco vydrží, matný LCD, docking station s CD/DVD RW, sériovým a paralelním portem atd"
Co ti na to říct... NTB jsou dneska řádově kompaktnější než před lety, baterie vydrží daleko víc, stran matných displayů se nic nezměnilo - profi notebooky je měly vždy a mají je stále, jen jsou po dlouhé době zase občas kvalitní (jednu dobu zavadit o IPS byl problém, dneska už moc ne). Dokovačky jsou stále (různé koncepce), CD/DVD mechaniku asi nějak můžeš mít pokud chceš (já mám na poličce nad počítáčem už dva roky koupenou novou, abych nahradil tu co mi holky zničily a za ty 2 roky jsem si nenašel čas jí namontovat - tolik k její potřebnosti). Sériový port už asi mít nebude, to je pravda - stejně jako disketové mechaniky, některé technologie už prostě umřely. Vyřeší to USB převodník za 150 Kč. No a paralelní port už to asi fakt mít nebude a tam ani netuším jestl nějaké řešení existuje - protože to je věc, kterou jsem nepotřeboval snad 20 let... na co proboha?
Co ti na to říct... NTB jsou dneska řádově kompaktnější než před lety, baterie vydrží daleko víc, stran matných displayů se nic nezměnilo - profi notebooky je měly vždy a mají je stále, jen jsou po dlouhé době zase občas kvalitní (jednu dobu zavadit o IPS byl problém, dneska už moc ne). Dokovačky jsou stále (různé koncepce), CD/DVD mechaniku asi nějak můžeš mít pokud chceš (já mám na poličce nad počítáčem už dva roky koupenou novou, abych nahradil tu co mi holky zničily a za ty 2 roky jsem si nenašel čas jí namontovat - tolik k její potřebnosti). Sériový port už asi mít nebude, to je pravda - stejně jako disketové mechaniky, některé technologie už prostě umřely. Vyřeší to USB převodník za 150 Kč. No a paralelní port už to asi fakt mít nebude a tam ani netuším jestl nějaké řešení existuje - protože to je věc, kterou jsem nepotřeboval snad 20 let... na co proboha?
-> darklord: a moje mamka a tchyne a tchan ;)
-> Bukaj: vzhladom na to ze v linuxe zvlada fungovat aj taky clovek ako David29, tak si myslim ze to pre bezneho jedinca nemoze byt vobec problem.
-> Matthes, záškodník z TechWebu 20.03.18 21:35:07: -> darklord 20.03.18 21:39:24: Tak třeba až mne okolnosti donutí, tak budu uvažovat o Linuxu. Sice jsem jím dosud neposkvrněný, ale "nikdy neříkej nikdy"![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
![4](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> Bukaj: nove zelezo implikuje novy SW. Bohuzial bez toho to nejde, suvisi to spolu. Ja som tiez takyto spiatocnicky a pouzivam zastaraly kvalitny HW, ale nie zeby som kategoricky odmietal zmenu, mna len sere neskutocne spiclovanie mojho sukromia vymenou za este vacsie otravovanie reklamou a kdecim, takze som si zadal checkpoint, ze v momente ked mi prestane rozumne fungovat windows 7 tak sice urobim aktualizaciu HW na sudoby standard, ale prechadzam rovno mimo Microsoft a Apple s ich cloudovymi buracmi sukromia do mnou zabezpeceneho linuxu a "serem na cely svet". Lenze holt moje pohnutky su trochu ine ako vase.
-> Bukaj 20.03.18 21:30:02: Tak si tam dej toho tučňáka, ten pojede dobře i na starý herce a bude aktuální...
-> Tuner#2 - zrušená registrace 20.03.18 20:47:09: nic takovyho netvrdim. Ale nepatrim mezi ty, o kterych ten prispevek je. Jedu stolak, na kterym byly puvodne 7 i ntb, kterej byl 8, pak 8.1 na desitkach a zadny problem s nima nemam. V praci jedu na stolaku i na VASu sedmicky a taky bez problemu. Pouzivam toho samozrejme vic, nez pise Matthes, ale ten to myslel samozrejme obrazne
-> darklord 20.03.18 20:59:32: V tom případě jsem velmi rád, že nejsem "běžný člověk"
Jinak mně by ani nevadilo si jednou za 10 let pořídit nové "železo", ale byl bych rád, aby na něm chodil stejný SW, na který jsem zvyklý a aby ten nový HW měl stejné funkce, jako ten původní (kompaktní NTB, baterie, která i po 5 letech něco vydrží, matný LCD, docking station s CD/DVD RW, sériovým a paralelním portem atd)
On celý ten můj "problém" (který vlastně dle většiny z vás ani problémem není) není způsoben tím, že by nestíhal hardware (jediný pozorovatelný jev je, že na mé D430 už neběží ventilátor na první rychlost, ale vždy naplno - také proto, že NTB mám téměř vždy v "dokině" a tudíž se daleko hůře chladí), ale že zastará software, díky čemuž se snižuje komfort užívání internetu.
Jinak vše, co od toho stroje vyžaduji, zvládá i dnes, jen některé zmíněné webové stránky hůře fungují. Třeba Youtube úplně v pohodě - navíc tam je možnost snížit kvalitu přehrávaného videa (na 12" LCD na NTB netřeba HD), ale teď jsem koukal na nějaký film online a tam nebyla možnost nastavení kvality, takže několik akčnějších scén se zadrhlo...
A tohle by mi stále ani tak nevadilo, jako jiný "pokrok" - třeba agresivní nucená reklama na některých webech (třeba právě na tom youtube) a podobně - na to by mi ani nový HW ani SW nepomohl...
-> Matthes, záškodník z TechWebu 20.03.18 20:19:49: No, (víceméně) právě - a kvůli tomu mám kupovat každé 3 roky novou techniku, jo?![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
Jinak mně by ani nevadilo si jednou za 10 let pořídit nové "železo", ale byl bych rád, aby na něm chodil stejný SW, na který jsem zvyklý a aby ten nový HW měl stejné funkce, jako ten původní (kompaktní NTB, baterie, která i po 5 letech něco vydrží, matný LCD, docking station s CD/DVD RW, sériovým a paralelním portem atd)
On celý ten můj "problém" (který vlastně dle většiny z vás ani problémem není) není způsoben tím, že by nestíhal hardware (jediný pozorovatelný jev je, že na mé D430 už neběží ventilátor na první rychlost, ale vždy naplno - také proto, že NTB mám téměř vždy v "dokině" a tudíž se daleko hůře chladí), ale že zastará software, díky čemuž se snižuje komfort užívání internetu.
Jinak vše, co od toho stroje vyžaduji, zvládá i dnes, jen některé zmíněné webové stránky hůře fungují. Třeba Youtube úplně v pohodě - navíc tam je možnost snížit kvalitu přehrávaného videa (na 12" LCD na NTB netřeba HD), ale teď jsem koukal na nějaký film online a tam nebyla možnost nastavení kvality, takže několik akčnějších scén se zadrhlo...
A tohle by mi stále ani tak nevadilo, jako jiný "pokrok" - třeba agresivní nucená reklama na některých webech (třeba právě na tom youtube) a podobně - na to by mi ani nový HW ani SW nepomohl...
![8](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/8.gif)
-> Matthes, záškodník z TechWebu 20.03.18 20:19:49: No, (víceméně) právě - a kvůli tomu mám kupovat každé 3 roky novou techniku, jo?
-> darklord: To je pravda...-> Tuner#2: a neni to myšlený špatně...
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Budeš se divit, ale používám daleko víc programů než malování a Win10 se taky bráním co to jde. Dokonce jsem k nákupu novýho noťasu (kde už byla licence WIN10Home) zakoupil ldruhou icenci WIN10PRO (a tu první prakticky zahodil), abych mohl downgradowat na WIN7PRO... Sice jsem technickou podporu Mrkvosoftu musel dlouho přesvědčovat, že nechci jinak, ale nakonec po několika hláškách typu - to nejde to najednou šlo.
-> Tuner#2: pochop ze ty si neni bezny clovek ako sa nazyvas. Bezny clovek si kazde dva roky kupi novy telefon, kazde tri roky novy PC/NTB a nerobi mu problem prejst z XP na win7, z win7 na win8 a z win8 na win10, telefony menit z applu na android a este si to aj uzivat. Ten "vyvoj" tato vacsinova uzivatelska zakladna spokojne konzumuje a vyuziva ho, to je "bezny clovek".
-> Milan 136 20.03.18 20:36:19: Máš snad pocit, že doma používáš víc programů? Klidně se rozepiš...
-> Matthes, záškodník z TechWebu 20.03.18 20:19:49: Kromě klasických offisů, tak ACDsee ve staré verzi 3.1, která byla na prohlížení/třídění fotek/přepis názvů zdaleka nejlepší (všechny novější verze stojí za hovno, vzhled jak moderní programy, nepřehledný), Zoner tuším 12tka, Photoshop, Nikon Capture na převod RAW - JPEG, GOM player, KMplayer, Total Comander, NERO, EAC a nějaké hry s nejoblíbenějším rfactorem. Tak nějak víc podle mě běžný uživatel nepotřebuje a pokud třeba programátor potřebuje lepší stroj, tak budiž toho to živí, ale proč tím "vývojem" otravují život běžným lidem...
-> Matthes, záškodník z TechWebu 20.03.18 20:19:49: Kromě klasických offisů, tak ACDsee ve staré verzi 3.1, která byla na prohlížení/třídění fotek/přepis názvů zdaleka nejlepší (všechny novější verze stojí za hovno, vzhled jak moderní programy, nepřehledný), Zoner tuším 12tka, Photoshop, Nikon Capture na převod RAW - JPEG, GOM player, KMplayer, Total Comander, NERO, EAC a nějaké hry s nejoblíbenějším rfactorem. Tak nějak víc podle mě běžný uživatel nepotřebuje a pokud třeba programátor potřebuje lepší stroj, tak budiž toho to živí, ale proč tím "vývojem" otravují život běžným lidem...
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Iróniou je, že práve v minulosti sa PC používal na všetko možné a ku každej činnosti bolo nutné mať nainštalovaný špecifický program, dnes už na všetko postačuje len ten prehliadač, všetko sa robí online, dokonca aj to "maľovanie" nájdeš online na webe.
Ti lidé, co tu remcají na pokrok ve světě IT a nadávají na W10, používáte na počítači taky jiný program než malování a internetovej prohlížeč?
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
-> dragon_cb_cz: Tak to uz je superpocitac :-) Tohle ma Core 2 Duo E4300
-> dragon_cb_cz:
Já "ženě" udělal před asi 2 rokama repas recyklátem.
Pentium D -> Core 2 Duo E8400
ATI HD 3750 -> HD 3850 s chladičem z HD 4850 a softwarově ztišeným větrákem![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
HDD -> SSD + HDD
DDR3 2 GB -> 4 GB
A nějak to chodí, HD video to přehraje, je to teď i tichý a na web a jednodušší starší hry to stačí.
Novej PC se dneska staví blbě, kvůli ceně všeho. Ale recyklátovejch novostaveb založenejch na Haswellu (využívaj se nepotřebný DDR3, potřeba je jen sehnat nová deska, tu si nerisknu dát starou a to je problém) už jsem pár postavil a dá se.
Já "ženě" udělal před asi 2 rokama repas recyklátem.
Pentium D -> Core 2 Duo E8400
ATI HD 3750 -> HD 3850 s chladičem z HD 4850 a softwarově ztišeným větrákem
HDD -> SSD + HDD
DDR3 2 GB -> 4 GB
A nějak to chodí, HD video to přehraje, je to teď i tichý a na web a jednodušší starší hry to stačí.
Novej PC se dneska staví blbě, kvůli ceně všeho. Ale recyklátovejch novostaveb založenejch na Haswellu (využívaj se nepotřebný DDR3, potřeba je jen sehnat nová deska, tu si nerisknu dát starou a to je problém) už jsem pár postavil a dá se.
-> King: To tak bude odpovídat - ten můj desktop jsem kupoval ve třeťáku na vejšce cca touhle roční dobou, tzn mi bylo čerstvých 22... takže před 10 lety
Core2Duo E8200, navýšení na 8GB RAM, grafika je nějaká obstrožní kancelářská nVidia (level GeForce 7k) a slouží to tak nějak pořád. K tomu 2x 20" LCD v obstrožním formátu 4:3, ale zase s krásným rozlišením 1600x1200 a IPS panelem a jsem celkem happy....
-> Tuner#2 - zrušená registrace 20.03.18 16:48:29: Ne, nechápeš mě
Právě prohlížení webu a youtube je přesně to co popisuju - oboje je zasažený tím přechodem na SSL (třeba). Videa na youtube dnes povětšinou jsou také v úplně jiné kvalitě než před pár rokama (full hd už je více méně standard) - což opět představuje výrazně zvýšený nároky na hardware.
Nebo to co popisuje -> Nwkt 20.03.18 16:58:38: , spousta věcí, který se dřív dělaly na straně serveru (a z pohledu uživatele pomalu, protože třeba vyžadovaly refresh stránky), se dneska děje na straně klienta - protože to pro uživatele je ve výsledku rychlejší i pohodlnější (víc to chování "dává smysl"). Jenže to pochopitelně opět vyžaduje odpovídající hardware.
Nebo to co popisuje -> Nwkt 20.03.18 16:58:38: , spousta věcí, který se dřív dělaly na straně serveru (a z pohledu uživatele pomalu, protože třeba vyžadovaly refresh stránky), se dneska děje na straně klienta - protože to pro uživatele je ve výsledku rychlejší i pohodlnější (víc to chování "dává smysl"). Jenže to pochopitelně opět vyžaduje odpovídající hardware.
-> dragon_cb_cz: Moje chudaci deti, manzelka i matka az do tedka jely na desktopech, ktery se pouzivaly k nasim analyzatorum (kolenovrt :-) a to zelezo odpovida roku 2007. S investici do SSD a grafik to i dneska prehraje 4K videa, bootuje je to v prijatelnym case a s vyjimkou nejnovejsich her no problem. Akorat mladsi kluk byl nakrknutej, ze v baraku na nej zbyla cimra s pouhymi 15m2, tak jsem mu musel koupit moderni herni PC jako naplast :-)